16.07.2012

«Перекодування» з КВЕД-2005 на КВЕД-2010: керівництво до дії

Стаття

«Перекодування» з КВЕД2005 на КВЕД2010: керівництво до дії

 

Далеко не всі підприємці встигли перейти на новий КВЕД2010, а зробити це потрібно до кінця поточного року. Для тих, хто тільки планує цю процедуру, в представленій публікації ми намагалися покроково розглянути, як потрібно діяти.

Катерина ВОЛОДИМИРСЬКА, консультант газети «Власне Діло»

 

Чим зумовлена необхідність «перекодування»

Як відомо, з 01.01.2012 р. набув чинності національний класифікатор України ДК 009:2010 «Класифікація видів економічної діяльності» (наказ Держспоживполітики від 11.10.2010 р. № 457), який покликаний замінити вже застарілу версію — КВЕД2005. При цьому КВЕД2005 діятиме до кінця 2012 року, після чого його буде скасовано.

Період до скасування дії КВЕД2005 (з 01.01.2012 р. до 31.12.2012 р.) є періодом проведення заходів щодо переходу на КВЕД2010. Це означає, що протягом усього 2012 року одночасно діють обидва класифікатори (і КВЕД2005, і КВЕД2010), але з 01.01.2013 р. користуватися КВЕД2005 вже буде не можна.

 

Чому важливо вчасно перейти на КВЕД2010

У спробі покласти край плутанині із застосуванням на практиці КВЕД2005 та КВЕД2010 зацікавлені держоргани, а саме Державна реєстраційна служба, Держкомстат, ДПСУ і ПФУ підготували спільний лист від 25.01.2012 р. № 2411/7/171217 (див. «ВД», 2012, № 4, с. 2). Згідно з цим листом зазначені органи своїм підлеглим на місцях наказують:

«рекомендувати платникам податків переходити на КВЕД2010 та при подачі заяв, декларацій, звітів та інших документів зазначати КВЕД2010, при цьому звертати увагу платників податків на те, що вони мають право приводити види діяльності відповідно до КВЕД2010 протягом поточного року».

Виходить, що платники податків при поданні заяв, декларацій, звітів постійно стикатимуться з проханнями (з урахуванням нашої специфіки, можливо, дуже наполегливими) використовувати новий КВЕД2010.

Що стосується єдиноподатників, то у тих, хто перебуває на «спрощенці», зараз є можливість змінити коди на КВЕД2010 до кінця 2012 року. А ось ті підприємці, які планують перейти на єдиний податок з четвертого кварталу, повинні встигнути змінити коди КВЕД до подання заяви про перехід на єдиний податок.

Річ у тім, що Законом № 4834 уносяться зміни до підпункту 5 пункту 298.3 ПКУ, згідно з яким з 01.07.2012 р. в заяві про перехід на єдиний податок, а також у свідоцтві платника єдиного податку підприємців груп 1 і 2 коди видів діяльності повинні зазначатися згідно з КВЕД2010. Це означає, що у разі подання заяви про перехід на єдиний податок після зазначеної дати доведеться використовувати КВЕД2010.

Крім того, несвоєчасний перехід на КВЕД2010 може створити проблеми при поданні податкових декларацій. Пов'язано це з тим, що код виду економічної діяльності (КВЕД) віднесений до обов'язкових реквізитів декларації (пункт 48.4 ПКУ). Тому щоб не мати проблем із прийняттям податкових декларацій, у яких потрібно зазначати КВЕД, необхідно до кінця 2012 року «перекодувати» свою діяльність із КВЕД2005 на КВЕД2010.

 

Порядок унесення змін у держреєстратора

Суб'єкти господарювання, які тільки проходять процедуру держреєстрації у 2012 році, відразу повинні зазначати види діяльності згідно з КВЕД2010.

А от уже існуючим суб'єктам господарювання переходити на КВЕД2010 доведеться самостійно (оновлення інформації в Єдиному держреєстрі автоматично відбуватися не буде).

Для зручності Держкомстат розмістив на своєму офіційному сайті сервіс, що допомагає визначити код КВЕД2010 на підставі коду КВЕД2005 (kved.ukrstat.gov.ua).

Для приведення видів діяльності у відповідність із КВЕД2010 фізичним особам — підприємцям та представникам юридичних осіб необхідно протягом 2012 року звертатися до державних реєстраторів із відповідними документами. Таке перекодування здійснюється безоплатно (див. також роз'яснення Державної реєстраційної служби від 27.12.2011 р. № 78572511 та спільний лист ДПСУ, Державної реєстраційної служби та Пенсійного фонду України від 25.01.2012 р. № 2411/7/171217).

1. Фізичні особи — підприємці

Для переходу на КВЕД2010 підприємцям необхідно надати реєстраційну картку на проведення державної реєстрації змін до відомостей про фізичну особу — підприємця, які містяться в Єдиному держреєстрі (форма № 11).

Заповнюється форма великими літерами українською мовою.

У розділі 1 « Відомості про фізичну особу — підприємця, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» необхідно зазначити відомості про підприємця (П. І. Б. та ідентифікаційний номер).

У розділі 2 « Перелік змін, що вносяться до відомостей про фізичну особу — підприємця, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» ставиться відмітка в полі «Зміна видів діяльності, що здійснює фізична особа — підприємець».

У розділі 3 « Відомості про фізичну особу — підприємця з урахуванням змін», у таблиці «Види діяльності фізичної особи — підприємця» відображаються види діяльності за КВЕД2005 з назвами видів діяльності та позначкою «мінус» у колонці «Викл.» (тобто на виключення), та види діяльності за КВЕД2010 із позначкою «плюс» у колонці «Вкл.» (тобто на включення).

Підписати необхідно кожну сторінку форми (навіть порожню) і, за наявності, скріпити їх печаткою.

2. Юридичні особи

Для юридичних осіб таке «перекодуваня» видів діяльності здійснюється після надання держреєстратору реєстраційної картки на внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному держреєстрі (форма № 4).

У розділі 1 форми № 4 необхідно зазначити код платника податків згідно з ЄДРПОУ, організаційноправову форму («Товариство з обмеженою відповідальністю», «Приватне підприємство» тощо) та назву підприємства.

У розділі 2 необхідно зробити відмітку навпроти пункту «Зміна видів економічної діяльності видами економічної діяльності з їх переліку, зазначеними у статуті юридичної особи».

У розділі 3 слід заповнити тільки пункт «Види економічної діяльності юридичної особи». Для цього вписуються види діяльності за КВЕД2005 з відміткою у колонці «Викл.» (тобто на виключення) та види діяльності за КВЕД2010 з відміткою у колонці «Вкл.» (тобто на включення).

Після того як форму заповнено, слід підписати всі її сторінки (зокрема порожні) та скріпити підписи печаткою юрособи.

Подати форму № 4 можна як особисто, так і надіславши поштою.

Реєстраційна картка подається (направляється) у двох примірниках. Держреєстратору забороняється вимагати від суб'єктів господарювання будь-які інші додаткові документи (частина 4 статті 19 Закону про держреєстрацію).

Якщо в установчих документах юрособи найменування видів діяльності зазначається разом із КВЕД, то, крім подання форми № 4, необхідно внести зміни до установчих документів у зв'язку зі змінами видів діяльності. Для цього юрособа додатково подає реєстраційну картку на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи (форма № 3) та пакет документів згідно з вимогами статті 29 Закону про держреєстрацію.

 

Повідомлення держорганів про «перекодування» видів діяльності

Повідомляти органи статистики підприємці не зобов'язані, адже відповідна інформація в електронному вигляді передається до бази даних ЄДРПОУ Головного управління статистики та його районних відділень.

Що стосується органів ДПС, то тут ситуація суперечлива. З одного боку, законодавство не вимагає повідомляти податкову службу про «перекодування», що відбулося. Проте зафіксовано випадки, коли податківці на місцях вимагають повідомляти їх про зміну КВЕД під загрозою штрафів за статтею 117 ПКУ (на самозайнятих осіб у розмірі 170 грн., на юридичних осіб — 510 грн.).

Щодо того, чи потрібно вносити зміни до Свідоцтва платника єдиного податку у разі заміни КВЕД2005 на КВЕД2010, думки податківців також розділилися. Так, податкові органи на місцях готові визнати, що «перекодування» видів діяльності єдиноподатником не тягне за собою необхідності внесення змін до Свідоцтва про сплату єдиного податку. Проте в ЄБПЗ (розділ 230.01) розміщено консультацію іншого змісту: «Фізична особа — підприємець — платник єдиного податку при зміні в Єдиному державному реєстрі видів діяльності з КВЕД ДК 009:2005 на аналогічні види діяльності за КВЕД ДК 009:2010 повинен подавати до органу ДПС заяву про внесення змін щодо видів діяльності до свідоцтва платника єдиного податку».

Нагадаємо, що єдиноподатники груп 1 та 2 таку заяву повинні подати не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулися зміни видів діяльності (пункт 298.5 ПКУ).

Отже, у найбільш вигідному становищі опинилися платники єдиного податку, які спершу «перекодували» види діяльності згідно з КВЕД2010, а потім поновили Свідоцтво платника єдиного податку. У свою чергу, ті єдиноподатники, які спершу замінили Свідоцтво, після «перекодування» видів діяльності, якщо керуватися трактуванням податківців, повинні додатково подати заяву про внесення змін до Свідоцтва платника єдиного податку.

Що стосується єдиноподатників групи 3, то згідно із Законом № 4834 з 01.07.2012 р. у ПКУ більше немає вимоги про те, щоб єдиноподатники групи 3 зазначали в заяві про застосування спрощеної системи оподаткування види діяльності, якими вони планують займатися. Так само й у Свідоцтві такі види діяльності тепер теж зазначатися не повинні (суть у тому, що в групі 3 можна займатися абсолютно всіма не забороненими для єдиного податку видами діяльності). Тому, на наш погляд, тим єдиноподатникам, які перебувають у групі 3, зовсім не обов'язково міняти свої свідоцтва після переходу на новий КВЕД. Проте як на це подивляться податківці, поки що сказати складно.

На завершення — декілька слів про відповідальність. У чинному законодавстві прямо не зазначені санкції, що застосовуються до суб'єктів господарювання, які вчасно не перейшли на КВЕД2010. Але щоб уникнути негативних наслідків, наприклад, у частині прийняття органами ДПС податкових декларацій (у яких зазначається код КВЕД), варто «перекодуватися» до 31.12.2012 р. Добре, що часу для цього цілком достатньо.


Документи консультації

ПКУ Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755VI.

Закон № 4834 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм» від 24.05.2012 р. № 4834VI.

Закон про держреєстрацію — Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755IV.