21.05.2012

Поштова скринька. Чи може єдиноподатник групи 2 (ресторанне господарство) займатися кейтерингом

Відповідь на запитання

Чи може єдиноподатник групи 2 (ресторанне господарство) займатися кейтерингом

 

ЗАПИТАННЯ. Чи може єдиноподатник групи 2 разом із ресторанним господарством займатися кейтерингом?

ВІДПОВІДЬ. Сьогодні кейтеринг набув в Україні значного поширення. Але! Про нього в нормативних документах окремо не йдеться. Навіть визначення «кейтеринг» відсутній в українському законодавстві.

По суті, кейтеринг (англ. catering від cater — «поставляти провізію») — це підрядні послуги з організації харчування СПД і приватних осіб у приміщенні та на виїзному обслуговуванні, а також обслуговування заходів різного призначення.

Тобто кейтеринг уключає приготування їжі та її доставку, а також обслуговування, сервірування, оформлення столу та залу.

Давайте розберемося, чи можна займатися кейтерингом підприємцю-єдиноподатнику групи 2.

Нагадаємо, що, перебуваючи у групі 2, можна провадити діяльність у сфері ресторанного господарства та не можна надавати послуги (виконувати роботи) для підприємців — загальносистемників або юридичних осіб — платників податку на прибуток.

У зв'язку з цим потрібно з'ясувати, є кейтеринг діяльністю у сфері ресторанного господарства чи це окремий вид діяльності з іншим кодом КВЕД? Для відповіді на це запитання звернемося до

— КВЕД-2010 , який діє з 01.01.2012 р.

і

— КВЕД-2005 , який діятиме до 31.12.2012 р.

 

КВЕД-2010

Секція I. Тимчасове розміщування й організація харчування

<…>

56 Діяльність із забезпечення стравами та напоями

56.2 Постачання готових страв

56.21 Постачання готових страв для подій

<…>

КВЕД-2005

Секція H. Діяльність готелів та ресторанів

55.5 Діяльність їдалень та послуги з постачання готової їжі

<…>

55.52.0

Послуги з постачання готової їжі

Цей підклас включає:

діяльність постачальників готової їжі, яка готується спеціалізованими пунктами для споживання в інших місцях: для авіакомпаній, залізничного та водного транспорту, для пунктів «їжа на колесах», для банкетів та прийомів, весіль, прийомів гостей та інших свят

<…>

 

Отже, постачання готових страв для подій (КВЕД-2010) і діяльність з постачання готової їжі (КВЕД-2005) — це види діяльності, які містяться в тій самій секції КВЕД, що й інші заклади ресторанного господарства (ресторани, їдальні тощо). Тобто ту частину кейтеринга, яка пов'язана із приготуванням і постачанням готових страв КВЕД-2010 і КВЕД-2005 прирівнюють до діяльності у сфері ресторанного господарства.

Тому єдине, на що слід звернути увагу, — це на те, що при зайнятті кейтерингом у Свідоцтві єдиноподатника, крім кодів 55.30, 55.40 за КВЕД-2005 (або 56.10 за КВЕД-2010) було включено ще й код 55.52.0 за КВЕД-2005 (або 56.21 за КВЕД-2010).

Але! Коди КВЕД 56.21 і 55.52.0 не охоплюють ту частину кейтерингу, що пов'язана з обслуговуванням, сервіровкою, оформленням столів і залу, яку можна розцінити, як окрему послугу, не пов'язану з ресторанним господарством. А як уже зазначалося, ПКУ забороняє єдиноподатникам групи 2 надавати послуги для підприємців-загальносистемників або юридичних осіб — платників податку на прибуток.

Що робити? Пропонуємо обережним єдиноподатникам групи 2 обирати як вид діяльності зазначені вище коди КВЕД, а в рахунках на оплату зазначати лише постачання готових страв для подій і не виділяти окремим рядком обслуговування, сервірування, оформлення столів і залу. Тим самим ви не привертатимете увагу податківців до того те, що надаєте послуги (що заборонено для єдиноподатників групи 2). Щоправда, у цьому випадку вартість їжі або її доставка до місця проведення, ну думку податківців, буде дуже високою.

Тому пропонуємо другий варіант. Інший («дружній») підприємець, наприклад, єдиноподатник групи 3, може надавати послуги з обслуговування, сервірування, оформлення столів і залу:

— як підрядник самому єдиноподатнику групи 2

або

— безпосередньо замовнику.

Чому єдиноподатник групи 3? Тому що їм дозволено надавати послуги і населенню, і єдиноподатникам (підприємцям та юридичним особам), і підприємцям-загальносистемникам, і юридичним особам — платникам податку на прибуток.

На закінчення зауважимо, що ті єдиноподатники, які хочуть вибороти своє право займатися послугами з обслуговування, сервірування столів на виїзді на групі 2, можуть спробувати звернутися до свого податкового органу за індивідуальною податковою консультацією. Лише в цьому випадку (до появи офіційних роз'яснень податківців щодо цього питання) можна надавати послуги на виїзді без ризику позбавитися спрощенки.


Документи консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

КВЕД-2005 — Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2005, затверджена наказом Держкомстату від 26.12.2005 р. № 375.

КВЕД-2010 — Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010, затверджена наказом Державного комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики від 11.10.2010 р. № 457.