05.11.2012

Поштова скринька. Штрафні санкції за прострочення сплати авансового внеску з ЄСВ

Відповідь на запитання

Штрафні санкції за прострочення сплати авансового внеску з ЄСВ

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець на загальній системі не сплатив у належний строк (до 15 серпня 2012 року) суму авансового внеску з ЄСВ за III квартал 2012 року. Чи загрожують йому в цьому випадку штрафні санкції, ураховуючи, що цей платіж вважається авансовим внеском, а базовий звітний період для сплати ЄСВ дорівнює календарному року?

 

ВІДПОВІДЬ. Насамперед нагадаємо: у «ВД», 2012, № 19, с. 1, 2, ми розповідали, що з IV кварталу 2012 року підприємці повинні сплачувати ЄСВ за новими правилами. Так, відповідно до зміненої з 13.10.2012 р. частини 8 статті 9 Закону про ЄСВ загальносистемники повинні будуть сплачувати ЄСВ за підсумками року у строк до 10 лютого року, наступного за звітним.

Зауважимо, що в редакції Закону про ЄСВ, яка діє на сьогодні, як і в старій, не згадується про правила сплати щоквартальних авансових внесків і річного перерахунку сум ЄСВ. На цей момент вони врегульовані лише підпунктом 4.5.2 Інструкції № 21-5, згідно з якою загальносистемники «…сплачують єдиний внесок протягом року до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада у вигляді авансових платежів у розмірі 25 відсотків річної суми єдиного внеску, обчисленої від суми, визначеної податковими органами для сплати авансових сум податку на доходи фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності.

Суми єдиного внеску, сплачені у вигляді авансових платежів, ураховуються платником при остаточному розрахунку, який здійснюється ним до 1 квітня року, наступного за звітним роком, на підставі даних річної податкової декларації».

Після набуття чинності змінами до Закону про ЄСВ має бути підкоригована і Інструкція № 21-5, після чого питання щодо необхідності сплати авансових внесків з ЄСВ остаточно вирішиться (можливо, з’являться відповідні роз’яснення представників Пенсійного фонду).

Щоб там не було, але у III кварталі підприємці на загальній системі повинні були сплатити авансовий внесок з ЄСВ до 15 серпня 2012 року. Тому для тих, хто не перерахував його або запізнився з перерахуванням, залишається питання стосовно штрафних санкцій.

Отже, за прострочення або несплату ЄСВ штрафні санкції нараховуються, якщо у платника утворилася недоїмка. Її визначення, яке можна знайти і в Законі про ЄСВ, і в Інструкції № 21-5, ми наведемо в таблиці на с. 48.

 

Закон про ЄСВ

Інструкція № 21-5

«Недоїмка — сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у строки, встановлені цим Законом, обчислена територіальними органами Пенсійного фонду України у випадках, передбачених цим Законом» (п. 6 ч. 1 ст. 1)

«Сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена платниками у строки, визначені відповідно до Закону підпунктом 4.3.6 <…>, абзацом другим підпункту 4.5.2, підпунктом 4.5.3 <…> та підпунктом 4.6.2 <…> розділу IV цієї Інструкції, обчислена органами Пенсійного фонду України у випадках, передбачених Законом, є недоїмкою» (абзац перший п. 6.2)

 

До 13.10.2012 р. в Законі про ЄСВ не зазначалися конкретні строки сплати ЄСВ для загальносистемників, а лише йшлося про базовий звітний період, що дорівнює календарному року. Отже, несвоєчасна сплата авансових внесків з ЄСВ з точки зору Закону не вважалася недоїмкою.

Також згідно з Інструкцією № 21-5 для загальносистемників недоїмкою вважається сума ЄСВ за себе, яка не була своєчасно сплачена в строки, зазначені в абзаці другому підпункту 4.5.2 Інструкції № 21-5, тобто саме до 1 квітня наступного року при річному перерахунку.

Таким чином, ураховуючи положення Закону про ЄСВ і Інструкції № 21-5, не сплачені своєчасно авансові внески з ЄСВ недоїмкою не вважаються.

Тому в цьому випадку представники Пенсійного фонду не мають підстав застосовувати санкції за несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) сум ЄСВ (зокрема, штрафи в розмірі 5 % і 10 % своєчасно не сплачених сум (підпункти 7.2.2 і 7.2.3 Інструкції № 21-5)). Санкції можуть накладатися лише за результатами базового звітного періоду.

 

Документи консультації

Закон про ЄСВ — Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Інструкція № 21-5 — Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-5.