01.10.2012

Поштова скринька. Подання підприємцями на єдиному податку звітності з водозбору у 2012 році

Відповідь на запитання

Подання підприємцями на єдиному податку звітності з водозбору у 2012 році

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець на єдиному податку використовує воду тільки для власних питних і санітарно-гігієнічних потреб. Чи потрібно йому після 01.07.2012 р. подавати звітність зі збору за спеціальне використання води (далі — водозбір) за три квартали 2012 року і 2012 рік? Чи потрібно в ній зазначати суму водозбору?

 

ВІДПОВІДЬ. Фізособи-підприємці як на загальній системі, так і на єдиному податку згідно з оновленою статтею 323 ПКУ з 01.07.2012 р. (з III кварталу 2012 року) не є платниками водозбору, якщо використовують воду виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення.

При цьому під терміном «санітарно-гігієнічні потреби» слід розуміти використання води для пиття, в туалетних, душових, ванних кімнатах та умивальниках і для утримання приміщень у належному санітарно-гігієнічному стані.

У свою чергу, якщо вода використовується для інших потреб підприємницької діяльності, то єдиноподатнику доведеться сплачувати водозбір, причому за весь обсяг води, у тому числі використаний для питних і санітарно-гігієнічних потреб.

Нагадаємо, що з 01.01.2012 р. підприємці на єдиному податку лишилися свого звільнення від сплати водозбору незалежно від напряму використання води. Це зобов’язало їх починаючи з I кварталу подавати та заповнювати наростаючим підсумком податкову декларацію з водозбору (див. «ВД», 2012, № 7, с. 35).

Водночас з 01.07.2012 р. «старі» права їм цілком не повернули, оскільки водозбір, як і раніше, не входить до складу податків, зборів, що замінюються сплатою єдиного податку. Проте коло платників водозбору тепер обмежене і більшість підприємців на єдиному податку не повинна його сплачувати.

Що стосується звітності, то однозначно у податковій декларації за I квартал і півріччя 2012 року єдиноподатникам потрібно було розрахувати (нарахувати), а потім сплатити суму водозбору.

Водночас виникає запитання, чи потрібно подавати звітність за три квартали 2012 року і 2012 рік тим єдиноподатникам, які перестали бути платниками водозбору з 01.07.2012 р.? Відповідь на нього можна знайти в роз’ясненні ДПСУ, розміщеному в ЄБПЗ, яке ми наведемо в кінці публікації. На думку податківців, якщо підприємець був платником з початку 2012 року, то на нього спочатку накладався обов’язок подати декларацію за всі звітні періоди наростаючим підсумком: I квартал, півріччя, три квартали, рік. Тому з 01.07.2012 р. незважаючи на те, що водозбір сплачуватися не повинен , звітність за періоди 2012 року, які залишилися, подати потрібно. Оскільки розраховувати суму водозбору в податкових деклараціях за III і IV квартали немає необхідності, то через відсутність значень цих показників декларація подається з прокресленнями в розділі III.

Водночас дані минулого звітного періоду (розрахунок і сума водозбору за півріччя) до декларації за три квартали й рік переносяться. Причому однакові показники потраплять до розділів I і II декларації як за три квартали, так і за рік.

ЗАПИТАННЯ. Чи є платниками збору за спеціальне використання води суб’єкти господарювання — платники ЄП з III кварталу 2012 року та чи необхідно їм подавати декларації за 3 квартали 2012 року та 2012 рік за умови, що у першому півріччі 2012 року вони були платниками зазначеного збору?

ВІДПОВІДЬ. Законом України від 24 травня 2012 року № 4834-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм», який набрав чинності з 1 липня 2012 року, внесено зміни до ст. 323 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ).

Згідно з п. 323.1 ст. 323 ПКУ платниками збору є водокористувачі — суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи (крім бюджетних установ), постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи — підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

Відповідно до п. 323.2 ст. 323 ПКУ не є платниками збору водокористувачі, які використовують воду виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення (сукупності людей, які знаходяться на даній території в той чи інший період часу, незалежно від характеру та тривалості проживання, в межах їх житлового фонду та присадибних ділянок), у тому числі для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та платників єдиного податку.

Для цілей р. XVI ПКУ під терміном «санітарно-гігієнічні потреби» слід розуміти використання води в туалетних, душових, ванних кімнатах і умивальниках та використання для утримання приміщень у належному санітарно-гігієнічному стані.

Враховуючи зазначене, суб’єкти господарювання — платники єдиного податку, які використовують воду для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб, починаючи з III кварталу 2012 року (з 1 липня 2012 року) не є платниками збору за спеціальне використання води.

Платники збору обчислюють суму збору наростаючим підсумком з початку року та складають податкові декларації за формою, встановленою в порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ (п. 328.2 ст. 328 ПКУ).

Отже, суб’єкти господарювання — платники єдиного податку, які були платниками збору у першому півріччі 2012 року, подають до органу державної податкової служби податкові декларації збору за спеціальне використання води наростаючим підсумком, а саме: за 3 квартали 2012 року та за 2012 рік, у яких відповідні рядки прокреслюють через відсутність значень.

 


Документ консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.