15.10.2012

Поштова скринька. Перехід на єдиний податок і сплата авансових платежів з ПДФО

Відповідь на запитання

Перехід на єдиний податок і сплата авансових платежів з ПДФО

 

ЗАПИТАННЯ. У 2011 році підприємець перебував на загальній системі оподаткування. Річна декларація про доходи була сформована у програмі «M.E.Doc», яка автоматично розрахувала авансові платежі з ПДФО на 2012 рік. Однак з 01.01.2012 р. підприємець перейшов на єдиний податок (група 3). Зараз податківці повідомляють підприємцю про необхідність сплати авансів з ПДФО у 2012 році. Наскільки правомірними є їх вимоги? Вони ж повинні були самі скасувати нарахування з ПДФО у зв'язку зі зміною системи оподаткування?

ВІДПОВІДЬ. Згідно з консультацією з розділу 180.09 ЄБПЗ для зменшення (зняття) суми авансових платежів з ПДФО підприємець, який перейшов на єдиний податок, повинен до настання строку сплати таких авансових платежів подати до органу ДПС заяву в довільній формі, зазначивши в ній як підставу для зменшення (зняття) авансів перехід на спрощену систему оподаткування.

У цьому випадку підприємець, судячи з усього, зазначену заяву не подавав, вважаючи, що податківці самостійно «знімуть» нараховані в річній декларації про доходи авансові платежі з ПДФО у зв'язку з переходом підприємця на сплату єдиного податку. Ураховуючи відсутність згаданої заяви податківці, мабуть, і наполягають на обов'язковості сплати авансів з ПДФО у 2012 році. Проте це зовсім не означає, що підприємець дійсно повинен сплачувати аванси з ПДФО.

Згідно з пунктом 297.1 ПКУ єдиноподатників звільнено від сплати ПДФО (у тому числі авансових платежів) у частині доходів, отриманих на єдиному податку. Про це ж, по суті, говорить і пункт 177.9 ПКУ.

Таким чином, на нашу думку, підприємець, який перейшов на єдиний податок з 01.01.2012 р., не зобов'язаний сплачувати авансові платежі з ПДФО у 2012 році незалежно від того, подавав він заяву на зняття авансів чи ні (детальніше про сплату авансових внесків з ПДФО див. також с. 8 цього номера).


Документ консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.