15.10.2012

Поштова скринька. Помилково не задекларовано дохід від послуг, наданих загальносистемнику: наслідки для єдиноподатника групи 2

Відповідь на запитання

Помилково не задекларовано дохід від послуг, наданих загальносистемнику: наслідки для єдиноподатника групи 2

 

ЗАПИТАННЯ. Єдиноподатник групи 2 отримав у січні 2012 року дохід за послуги, надані юридичній особі — загальносистемнику у грудні 2011 року. У звіті за I квартал ці послуги окремо не виділялися і 15-відсотковий податок не сплачувався. Сьогодні податківці наполягають на тому, що Свідоцтво єдиноподатника анулюють з II кварталу та переведуть на загальну систему. Чи має рацію ДПІ в цьому випадку? Які витрати (санкції, штрафи, пеня) може бути понесено?

ВІДПОВІДЬ. На нашу думку, про анулювання Свідоцтва платника єдиного податку в цій ситуації не повинно йтися. Податківці у своїх консультаціях неодноразово вказували на те, що отримання підприємцем-єдиноподатником групи 2 у 2012 році доходу за послуги, надані юридичній особі — загальносистемнику у 2011 році, не є порушенням умов перебування на єдиному податку.

Водночас зазначені доходи підприємець повинен був виділити окремо, відобразивши їх в рядку 10 розд. III декларації платника ЄП — фізичної особи — підприємця та сплативши з цих доходів єдиний податок за ставкою 15 %. Оскільки підприємець цього не зробив, можна говорити про порушення порядку заповнення декларації та про існування недоплати з єдиного податку.

У свою чергу, згідно зі змінами, унесеними до пункту 7 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ Законом № 4834, штрафні санкції до платників єдиного податку за порушення у 2012 році порядку обчислення, правильності заповнення податкових декларацій платника єдиного податку та повноти сплати сум єдиного податку не застосовуються (детальніше за див. с. 5 цього номера). Причому це звільнення від штрафів діє в тому числі щодо порушень, вчинених до 01.07.2012 р., тобто на весь 2012 рік.

Єдине, що може загрожувати підприємцю в цій ситуації, — це донарахування суми єдиного податку податківцями та сплата пені за підпунктом 129.1.2 ПКУ, виходячи з 120 % річних облікової ставки НБУ, що діє на день заниження зобов'язання з єдиного податку, за весь період такого заниження.


Документи консультації

ПКУ Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон № 4834 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм» від 04.05.2012 р. № 4834-VI.