03.09.2012

Поштова скринька. Чи може розрахунковий документ довільної форми, виданий єдиноподатником, служити підставою для визнання витрат у юрособи

Відповідь на запитання

Чи може розрахунковий документ довільної форми, виданий єдиноподатником, служити підставою для визнання витрат у юрособи

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець на єдиному податку займається торговельною діяльністю і не застосовує РРО. Його покупці — у тому числі, юрособи. Чи буде розрахунковий документ довільної форми, виданий єдиноподатником, вважатися достатньою підставою для визнання витрат у юрособи?

 

ВІДПОВІДЬ. При продажу будь-яких товарів та наданні послуг підприємці на єдиному податку можуть не застосовувати ні РРО, ні КОРО з РК ( пункт 296.10 ПКУ і частина 6 статті 9 Закону про РРО). При цьому вони повинні видавати розрахункові документи довільної форми на вимогу покупця. Форму розрахункового документа, який необхідно видавати, якщо підприємець не застосовує РРО, чітко не встановлено.

Щоб у покупця — підприємства (юрособи) була підстава відобразити у своєму обліку витрати, розрахунковий документ довільної форми, який юрособі видає підприємець, повинен відповідати певним вимогам. Ці вимоги викладено в ПКУ, Законі про бухоблік та Положенні № 88, і ми їх нижче наведемо. При цьому, якщо всі викладені нижче вимоги будуть дотримані, то юрособа безперешкодно зможе віднести до складу своїх витрат витрати на товар, придбаний у єдиноподатника. Розглянемо їх детальніше.

У статті 44 ПКУ зазначено, що для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів.

На юросіб поширюються вимоги Закону про бухоблік. Згідно з пунктом 2 статті 9 Закону про бухоблік первинний документ (а розрахунковий документ підприємця для юрособи є первинним) повинен містити такі обов’язкові реквізити:

назву документа (форми);

дату та місце складання ;

назву суб’єкта господарювання, від імені якого складено документ;

зміст та обсяг господарської операції ;

одиницю виміру господарської операції;

посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції та правильність її оформлення;

особистий підпис або інші дані, які дають можливість ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Схожий перелік обов’язкових реквізитів первинного документа наведено і в пункті 2.4 Положення № 88. При цьому в ньому уточнюється, що:

— одиниця виміру господарської операції наводиться в натуральному та/або вартісному виразі;

— крім особистого підпису особи, яка брала участь у здійсненні господарської операції, може використовуватися її електронний підпис.

Крім того, до первинного документа може бути включено й додаткові реквізити (див. абзац другий пункту 2.4 Положення № 88):

— ідентифікаційний код з Державного реєстру;

— номер документа;

— підстава для здійснення операції;

— дані про документ, який підтверджує особу одержувача, тощо.

Стосовно такого розрахункового документа, як товарний чек, то, на думку податківців, він повинен містити такі обов’язкові реквізити:

— назву та адресу господарської одиниці;

— загальну суму ПДВ за всіма зазначеними в чеку товарами (для суб’єктів, зареєстрованих платниками ПДВ);

— кількість і вартість придбаних товарів;

— вартість одиниці виміру товарів;

— найменування товарів;

— загальну вартість придбаних товарів;

— дату (день, місяць, рік) проведення розрахункової операції;

— підпис особи, яка здійснює розрахунки.

Примірну форму товарного чека, що свідчить про прийняття оплати та передачу товару (послуги) покупцю, див. у «ВД», 2012, № 15, с. 4.

Таким чином, документ, складений з урахуванням зазначених вище вимог, є підставою для бухгалтерського та податкового обліку господарських операцій юрособи. А підприємцю важливо враховувати ці вимоги, видаючи розрахунковий документ юрособі, просто щоб не втратити свого клієнта (клієнтів).


Документи консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон про РРО — Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

Закон про бухоблік — Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

Положення № 88 — Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському
обліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88.