03.09.2012

Поштова скринька. Продаж нематеріального активу фізособою

Відповідь на запитання

Продаж нематеріального активу фізособою

 

ЗАПИТАННЯ. ФОП на єдиному податку займається оптовою торгівлею будматеріалами. Як фізособа-громадянин вона продала нематеріальний актив юрособі у 2012 році. Чи можуть трактувати податкові органи цей продаж як підприємницький, що не відповідає виду діяльності?

 

ВІДПОВІДЬ. На наш погляд, ні. Якщо права власності на нематеріальний актив (НМА) належать громадянину, у договорі купівлі-продажу як продавець НМА фігурує громадянин, то й трактувати цей продаж, як підприємницький, що не відповідає виду діяльності, у податкових органів просто немає підстав. При цьому якщо громадянин продав НМА юрособі, то така юрособа є податковим агентом і повинна перерахувати ПДФО до бюджету за такого громадянина за ставкою 15 (17) %.

Чи потрібно через цей продаж НМА за підсумками 2012 року фізособі як громадянину подавати декларацію про доходи? Якщо з цивільних доходів у фізособи у 2012 році буде тільки дохід від продажу юрособі НМА, то не потрібно. А якщо будуть інші приводи для подання такої декларації, то дохід від продажу НМА просто відобразиться в річній декларації. Приводом для подання, наприклад, може стати продаж автомобіля неподатковому агенту (іншому громадянину) тощо. Перелік випадків, коли подання річної декларації про «цивільні» доходи
є обов’язковою, наведено в підпунктах 168.1.3 і 168.2.1 ПКУ. Детальніше про те, коли і як подавати річну «цивільну» декларацію, ми розповідали у «ВД», 2012, № 7, с. 30.


Документ консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.