01.04.2013

Як заповнити декларацію єдиноподатника за I квартал 2013 року

Стаття

Як заповнити декларацію єдиноподатника за I квартал 2013 року

 

Наближається час подання звітності за I квартал 2013 року. Це стосується і декларації платників єдиного податку, яким необхідно її заповнити та надати до податкового органу вже за новою формою. Проте звітувати за результатами I кварталу потрібно далеко не всім єдиноподатникам.

Про правила заповнення і необхідність подання декларації для підприємців різних груп ми розповімо в цій статті.

Оксана ХМЕЛЕВСЬКА, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

Закон № 5503 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів» від 20.11.2012 р. № 5503-VI.

Наказ № 1688 — наказ Мінфіну України «Про затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку» від 21.12.2011 р. № 1688.

Наказ № 1159 — наказ Мінфіну України «Про внесення змін до форм податкових декларацій платника єдиного податку, затверджених наказом Мінфіну України від 21.12.2011 р. № 1688» від 07.11.2012 р. № 1159.

 

Форма декларації

Отже, чинну форму податкової декларації платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця (далі — декларація), як і попередню, затверджено наказом № 1688.

Нагадаємо, що в новій редакції вона була викладена наказом № 1159, який набув чинності з 08.01.2013 р. Зміни були пов’язані з тим, що з IV кварталу 2012 року в єдиноподатників з’явилася можливість перейти або розпочати діяльність у новій групі 5 і сплачувати єдиний податок за передбаченими для неї ставками (у 2012 році — 7 % і 10 %).

Так, коли ми писали про подання річної декларації за 2012 рік (див. «ВД», 2013, № 1, с. 19), ми говорили про те, що незабаром буде затверджено нову форму, і навіть посилалися на її проект, підготовлений Мінфіном.

Невдовзі ДПСУ у своєму листі від 10.01.2013 р. № 246/7/17-1217 роз’яснила, що оновлену форму слід подавати починаючи з 2013 року, а за 2012 рік подається декларація за старою формою (без змін, унесених наказом № 1159).

Що стосується нечисленних єдиноподатників групи 5, то їм порекомендували на підставі пункту 46.4 ПКУ разом з декларацією подати додаток до декларації в довільній формі і навести там інформацію, на підставі якої розраховується єдиний податок. За основу вони могли взяти розділи V і VI оновленої форми декларації.

Зверніть увагу, що згідно з абзацом 2 пункту 46.6 ПКУ нові форми звітності повинні надаватися за податковий період, наступний за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення. А оновлена форма декларації, як уже зазначалося, діє з 08.01.2013 р., тобто з I кварталу 2013 року. Проте з великою вірогідністю можна передбачити, що представники податкового органу прийматимуть за I квартал 2013 року декларації за новою формою, тому, розглядаючи порядок заповнення, ми орієнтуватимемося на неї.

Крім того, податківці у своєму листі зазначили, що з 04.01.2013 р. набув чинності Закон № 5503, яким унесено деякі зміни до ПКУ:

— змінено для платників єдиного податку групи 2 податковий (звітний) період на календарний рік;

— знижено ставки для платників єдиного податку групи 5 з 7 % і 10 % до 5 % і 7 % відповідно.

Таким чином, платники податків знову зіткнулися з ситуацією, коли форма декларації вимагає деяких коректив. Крім того, досі немає роз’яснень, як єдиноподатникам групи 5 застосовувати ставки до доходів за I квартал. Фактично з 01.01.2013 р. по 03.01.2013 р. діяли старі ставки, і, як свідчить практика сплати інших податків, наприклад земельного, податківці наполягали на тому, що ставки повинні застосовуватися за періодами дії. Проте виникає запитання: як це показати у діючій формі декларації?

Враховуючи, що при поданні декларації за I квартал єдиноподатникам групи 5 усе одно потрібно подати додаток до декларації довільної форми, й у ньому, скоріш за все, доведеться навести також розрахунок єдиного податку за різними ставками. Які ще відомості в ньому потрібно буде зазначити, ми розповімо далі.

Нагадаємо, що декларація складається з семи розділів:

— у розділі I наводяться загальні відомості про платника податків;

— розділи II, III, IV і V призначені для відображення показників господарської діяльності підприємців — єдиноподатників груп 1, 2, 3 і 5 відповідно;

— розділ VI слугує для визначення податкових зобов’язань з єдиного податку;

— розділ VII заповнюється в разі виправлення платником податків самостійно виявлених помилок (детально про це ми писали у «ВД», 2012, № 16, с. 16, тому в цій статті ми не зупинятимемося на заповненні цього розділу).

 

Хто зобов’язаний подавати декларацію за I квартал 2013 року

Отже, відповідь на запитання, чи потрібно підприємцю подавати звітну декларацію, залежить від групи, до якої належить єдиноподатник.

Єдиноподатники груп 1 і 2 звітують у строки, передбачені для річного звітного періоду, тобто протягом 60 календарних днів після закінчення звітного року. Отже, протягом 2013 року їм не потрібно подавати квартальні декларації, а за 2013 рік вони повинні були відзвітувати не пізніше 03.03.2014 р. (з урахуванням святково-вихідних перенесень).

Щоправда, ПКУ передбачені й винятки для єдиноподатників груп 1 і 2. Їм усе-таки доведеться подати квартальну декларацію в разі порушення протягом звітного періоду (кварталу, півріччя, 9 місяців, року) граничної суми доходу (150 тис. грн. або 1 млн грн.). Крім того, їм доведеться з наступного кварталу перейти або до «вищої» групи, або на загальну систему.

Також якщо підприємець груп 1 або 2 добровільно прийме рішення про самостійний перехід до «вищої» групи з одного з наступних кварталів, то згодом йому також доведеться звітувати щоквартально.

Зверніть увагу, що подання квартальної декларації звільняє єдиноподатників, які працювали деякий час у групах 1 і 2, від обов’язку подавати річну декларацію (підпункт 296.5.1 ПКУ).

Щоквартально звітувати зобов’язані єдиноподатники груп 3 і 5. Декларація має заповнюватися наростаючим підсумком (за I квартал, півріччя, 9 місяців, рік), її складанню підприємцями цих груп за звітний період ми й приділимо увагу.

 

Правила та строки подання декларації за I квартал

Щоквартальна декларація надається протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу, тобто за I квартал її потрібно буде подати не пізніше 10.05.2013 р.

Декларація подається, у тому числі, і єдиноподатниками груп 3 і 5, які не нараховували у звітному періоді податкове зобов’язання. Якщо у звітному періоді діяльність не велася і доходи не були отримані, декларацію потрібно подати з прокресленнями. Нагадаємо, що єдиноподатники груп 3 і 5 сплачують єдиний податок у відсотках від отриманого доходу, а не у фіксованій сумі незалежно від результатів господарської діяльності у звітному періоді.

Відповідно до пункту 296.4 ПКУ декларація подається до органу ДПС за податковою адресою, тобто за місцем проживання, за яким підприємець стає на облік як платник податків (пункт 45.1 ПКУ).

 

Способи подання декларації

Згідно з пунктом 49.3 ПКУ підприємці можуть обрати як форму, так і спосіб подання декларації:

а) особисто або через уповноважену на це особу;

б) поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення. Її потрібно відправити не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного строку подання декларації (пункт 49.5 ПКУ);

в) в електронній формі засобами електронного зв’язку з дотриманням умов щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, встановленому законодавством.

 

Таблиця 1

Положення

Роз’яснення

Одиниця виміру при заповненні декларації

Декларація складається в цілих гривнях без копійок з округленням за загальновстановленими правилами (це передбачено формою декларації)

Мова заповнення декларації

Декларація, у тому числі в електронній формі, заповнюється українською мовою

Хто підписує декларацію

Достовірність даних, наведених у декларації, в обов’язковому порядку має бути підтверджена підписом підприємця і завірена печаткою (за наявності) (п. 48.3 ПКУ)

Що ставити в порожніх полях декларації

Якщо будь-який рядок декларації не заповнюється у зв’язку з відсутністю показника (суми), то в ньому проставляється прокреслення

Відповідальність

Згідно з п. 120.1 ПКУ за неподання або несвоєчасне подання платником податків податкової декларації накладається штраф у розмірі:
170 грн. за кожне таке неподання або несвоєчасне подання;
1020 грн. за кожне таке неподання або несвоєчасне подання, здійснене платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення

 

Заповнення декларації підприємцями груп 3 і 5

Розділ I. Загальні відомості. Цей розділ зобов’язані заповнювати абсолютно все єдиноподатники. Інформацію про те, як це правильно зробити, наведемо в табл. 2.

 

Таблиця 2

Реквізит

Що зазначається

1

2

«Тип податкової декларації»

(поле 1)

У рядку службового поля, відповідного типу декларації, що подається, проставляється позначка «Х».

Так, у разі подання поточної декларації за звітний період позначка «Х» проставляється в полі «звітна».

Якщо ж після подання декларації за звітний період, проте до закінчення граничного строку її подання за цей же період, платник податків подає нову декларацію з виправленими показниками (без сплати при цьому «самоштрафу», як передбачено п. 50.1 ПКУ), то позначка «Х» проставляється в полі «звітна нова»

«Звітній (податковий) період, за який подається або уточнюється податкова декларація»

(поле 2)

Вказується звітний період, за який подається декларація. У декларації за I квартал ставиться позначка «Х» у полі «квартал» і записується відповідний рік — 2013.

Місяць зазначається у разі подання декларації для отримання довідки про доходи

«Прізвище, ім’я, по батькові платника податку»

(поле 3)

У цьому службовому полі зазначаються прізвище, ім’я і по батькові єдиноподатника повністю

«Реєстраційній номер облікової картки платника податків — фізичної особи — підприємця»

(поле 3)

Зазначається реєстраційний номер облікової картки платника податків — фізичної особи — підприємця (він же ідентифікаційний номер). Якщо фізособа у зв’язку зі своїми релігійними переконаннями відмовилася від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомила про це відповідний податковий орган і має відмітку у паспорті, то в цьому полі вона може проставити серію та номер паспорта

«Податкова адреса (місце проживання) платника податку»

(поле 4)

У цьому службовому полі зазначається податкова адреса платника податку. Згідно з п. 45.1 ПКУ податковою адресою фізичної особи є місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у податковому органі. Відповідно до ст. 29 ЦКУ місцем проживання фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, пристосоване для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, де фізособа проживає постійно, переважно або тимчасово.

Тут можуть зазначатися такі дані, як телефон, мобільний телефон, електронна адреса і факс. Проте вони не належать до обов’язкових реквізитів податкової декларації і зазначаються за бажанням (крім телефону)

«Найменування органу державної податкової служби, до якого подається податкова декларація»

(поле 5)

Зазначається повне найменування податкового органу, розташованого за місцем проживання підприємця

«Види підприємницької діяльності, які здійснювалися у звітному періоді»

(поле 6)

У цьому службовому полі фіксуються види підприємницької діяльності, які здійснювалися фізособою у звітному періоді.

Кожен вид діяльності наводиться в окремому рядку із зазначенням номера та назви відповідно до КВЕД

«Фактична чисельність працівників у звітному періоді»

(поле 7)

У цьому службовому полі наводиться фактична чисельність працівників у звітному періоді. Податківці хочуть бачити тут найбільшу кількість працівників за будь-який місяць звітного періоду. Нагадаємо, що при розрахунку загальної кількості осіб, які перебувають у трудових відносинах з єдиноподатником, не враховуються наймані працівники, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, а також у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею передбаченого законодавством віку
(п.п. 291.4.1 ПКУ).

Якщо єдиноподатники працюють без найманих осіб, то і вони в цьому полі проставляють прокреслення

 

Розділи IV і V. Розділ IV заповнюють підприємці групи 3, а розділ V — групи 5. Порядок заповнення цих двох розділів ідентичний.

Однак на самому початку статті ми сказали про те, що в розділі V форми (рядки 16 і 17) зазначено старі ставки для групи 5 — 7 % та 10 %, замість тих, що діють на сьогодні 5 % і 7 %.

Враховуючи рекомендації з листа ДПСУ від 10.01.2013 р. № 246/7/17-1217 разом з декларацією потрібно подати додаток з правильною інформацією. На наш погляд, у цілому можна заповнити розділ, застосовуючи нові ставки, а вже в додатку в довільній формі розшифрувати, зважаючи на те, що нові ставки діють з 04.01.2013 р.

Але ще раз зазначимо, що досі офіційних роз’яснень із цього приводу немає. Приклад заповнення додатка до таблиці ми наведемо на с. 14.

Зазначимо: зовсім не виключено, що представники податкового органу, у тому числі в місцевих ДПІ, запропонують свій варіант оформлення додатка до декларації єдиноподатників групи 5, у тому числі і за якими ставками нараховувати податок.

Далі ми наведемо правила заповнення розділів IV, V і VI декларації. Зверніть увагу, оскільки розділи IV і V заповнюються за аналогічними правилами, ми в дужках наведемо номери рядків, які повинні заповнювати єдиноподатники групи 5 (табл. 3).

 

Таблиця 3

Код рядка

Назва рядка

Що зазначається

11 (16)

Сума доходу за звітний (податковий) період, що оподатковується за ставкою 3 відс. (7 відс.)

У цьому рядку проставляється сума доходу від здійснення господарської діяльності, яка оподатковується за ставкою 3 % (5 % — для групи 5 (нова ставка)). Тобто цей рядок призначений для заповнення платниками єдиного податку, зареєстрованими платниками ПДВ.

Суми доходу наводяться тут без ПДВ.

Підставою для заповнення цього рядка служать показники графи 7 Книги обліку доходів і витрат

12 (17)

Сума доходу за звітний (податковий) період, що оподатковується за ставкою 5 відс. (10 відс.)

Цей рядок призначений для заповнення суми доходу від здійснення господарської діяльності, яка оподатковується за ставкою 5 % (7 % — для групи 5 (нова ставка)) — у разі включення ПДВ до складу єдиного податку.

Її заповнюють платники єдиного податку, які не є платниками ПДВ.

Підставою для заповнення цього рядка служать показники графи 7 Книги обліку доходів за звітний період

13 (18)

Сума доходу, що перевищує обсяги, встановлені підпунктом 3 (5) пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу Україні, у звітному (податковому) періоді

Показується сума перевищення обсягу доходу над допустимим обсягом 3 млн грн. (група 3), 20 млн грн. (група 5), встановленим на календарний рік. До суми такого перевищення застосовується ставка 15 %.

Платники єдиного податку групи 3, що допустили в звітному (податковому) періоді перевищення 3 млн грн., з наступного календарного кварталу повинні за заявою перейти на застосування ставки єдиного податку, встановленої для єдиноподатників групи 5 (якщо не перевищили 20 млн грн.), або відмовитися від спрощеної системи оподаткування (ч. 3 п. 293.8 ПКУ). Платники єдиного податку групи 5, що допустили в звітному (податковому) періоді перевищення 20 млн грн., з наступного календарного кварталу повинні перейти на загальну систему оподаткування (ч. 5 п. 293.8 ПКУ).

Заяви подаються не пізніше 20-го числа місяця, що настає за календарним кварталом, в якому допущено перевищення обсягу доходу (п. 293.8 та ч. 1, 3, 4 п.п. 298.2.3 ПКУ).

Суму перевищення доходу слід враховувати в графі 2 Книги обліку доходів (доходів і витрат) виходячи з хронологічного принципу заповнення

14 (19)

Сума доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж передбачено пунктом 291.6 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України, у звітному (податковому) періоді

До цього рядка записується сума доходу, отриманого єдиноподатником при здійсненні негрошових розрахунків. Такий дохід оподатковується за ставкою 15 %.

Платники, які мали у звітному (податковому) періоді інший спосіб розрахунків, ніж у грошовій формі, зобов’язані з наступного календарного кварталу перейти на загальну систему оподаткування (ч. 4 п.п. 298.2.3 ПКУ).

Підставою для заповнення цього рядка є показники графи 9 Книги обліку доходів або графи 9 розділу I Книги обліку доходів і витрат

15 (20)

Сума доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права на застосування спрощеної системи оподаткування, у звітному (податковому) періоді

До цього рядка заноситься сума доходу, отриманого в звітному періоді від здійснення заборонених видів діяльності, перелічених у п. 291.5 ПКУ. Такий дохід оподатковується за ставкою 15 %. Платники, які здійснили у звітному (податковому) періоді заборонені види діяльності, зобов’язані з наступного календарного кварталу перейти на загальну систему оподаткування (ч. 5 п.п. 298.2.3 ПКУ).

Підставою для заповнення цього рядка є показники графи 9 Книги обліку доходів або графи 9 розділу I Книги обліку доходів і витрат

 

Розділ VI. Визначення податкових зобов’язань за єдиним податком. Цей розділ призначено для розрахунку суми єдиного податку, яку необхідно сплатити до бюджету після закінчення звітного періоду.

 

Таблиця 4

Код рядка

Назва рядка

Що зазначається

21

Загальна сума доходу за звітний (податковий) період (сума значень рядків 01 + 02 + 03 + 04 + 05 + 06 + 07 + 08 + 09 + 10 + 11 + 12 + 13 + 14 + 15 + 16 + 17 + 18 + 19 + 20)

Сума показників доходу, відображеного єдиноподатником у розділах II, III, IV та V декларації. У декларації за I квартал буде наведено суму одного розділу: IV для групи 3 та V для групи 5

22

Сума податку за ставкою 15 % ((рядок 02 + рядок 03 + рядок 04 + рядок 05 + рядок 07 + рядок 08 + рядок 09 + рядок 10 + рядок 13 + рядок 14 + рядок 15 + рядок 18 + рядок 19 + рядок 20) х 15 %)

Сума єдиного податку, обчислена шляхом множення суми доходів на ставку 15 % (тобто доходів, отриманих у результаті порушення «єдиноподатних» критеріїв).

Це ті суми, які мають бути сплачені протягом 10 календарних днів після граничного строку подання декларації за звітний (податковий) квартал

23

Сума податку за ставкою 3 % (рядок 11 х 3 %)

Сума єдиного податку, яку вписують єдиноподатники групи 3, що обрали схему оподаткування «3 % доходу — при сплаті ПДВ»

24

Сума податку за ставкою 5 % (рядок 12 х 5 %)

Сума єдиного податку, яку вписують лише єдиноподатники групи 3, що обрали схему оподаткування «5 % доходу — при включенні ПДВ до складу єдиного податку»

25

Сума податку за ставкою 7 % (рядок 16 х 7 %)

Сума єдиного податку, яку вписують єдиноподатники групи 5, що обрали схему оподаткування «5 % доходу — при сплаті ПДВ (нова ставка)»

26

Сума податку за ставкою 10 % (рядок 17 х 10 %)

Сума єдиного податку, яку вписують лише єдиноподатники групи 5, які обрали схему оподаткування «7 % доходу — при включенні ПДВ до складу єдиного податку (нова ставка)»

27

Нараховано всього за звітний (податковий) період (рядок 22 + рядок 23 + рядок 24 + рядок 25 + рядок 26)

Загальна сума нарахованого за звітний період єдиного податку, яка визначалася за ставкою як відсоток від доходу.

Якщо говорити про декларацію за I квартал 2013 року, то тут фігуруватиме сума, що підлягає сплаті до бюджету. Інакше стоїть справа, якщо йдеться про декларацію за будь-який інший період. Оскільки декларація заповнюється наростаючим підсумком, то рядок 27 міститиме в собі дані всіх попередніх звітних (податкових) періодів звітного року. Отже, для правильної сплати податку з цього рядка потрібно «витягнути» ці дані, що відбувається за допомогою рядка 28

28

Нараховано за попередній звітний (податковий) період (значення рядка 27 декларації попереднього звітного (податкового) періоду)

Цей рядок призначений для «очищення» податкового зобов’язання від даних попередніх періодів поточного року.
У цей рядок переноситься показник рядка 27 попередньої декларації у межах року.

У декларації за I квартал у цьому рядку завжди буде прокреслення

29

Сума єдиного податку, яка підлягає нарахуванню та сплаті до бюджету за підсумками поточного звітного (податкового) періоду (рядок 27 - рядок 28)

Сума єдиного податку, яку потрібно сплатити до бюджету (визначалася за ставкою, як відсоток від доходу). Її показник визначається як різниця між значеннями рядків 27 та 28.
У декларації за I квартал у цьому рядку стоятиме значення рядка 27

 

Доповнення до податкової декларації
(заповнюється і додається відповідно
до пункту 46.4 статті 46 глави 2 розділу II
Податкового кодексу України
)

 

Розшифровка показників рядків 16
та 17 розділу V та рядків 25 та 26
розділу VI податкової декларації

<…>

Назва показника

Код рядка

Обсяг (грн.)*

Сума доходу за звітний (податковий) період з 01.01.2013 р. по 03.01.2013 р., що оподатковується за ставкою 7 %

16-1

Сума доходу за звітний (податковий) період з 01.01.2013 р. по 03.01.2013 р., що оподатковується за ставкою 10 %

17-1

10000

Сума доходу за звітний (податковий) період з 04.01.2013 р. по 31.03.2013 р., що оподатковується за ставкою 5 %

16-2

Сума доходу за звітний (податковий) період з 04.01.2013 р. по 31.03.2013 р., що оподатковується за ставкою 7 %

17-2

990000

 

<…>

Назва показника

Код рядка

Обсяг (грн.)*

Сума податку за ставкою 7 % (рядок 16-1 х 7 %)

25-1

Сума податку за ставкою 10 % (рядок 17-1 х 10 %)

26-1

1000

Сума податку за ставкою 5 % (рядок 16-2 х 5 %)

25-2

Сума податку за ставкою 7 % (рядок 17-2 х 7 %)

26-2

69300

 

У податковій декларації сума наведених показників відображається:

— в рядку з кодом 17 — 1000000 (грн.);

— в рядку з кодом 26 — 70300 (грн.).

Рис. 1. Додаток до декларації для єдиноподатників групи 5

 

Інші обов’язкові реквізити. У кінці декларації проставляються такі обов’язкові реквізити, як:

дата подання декларації до органу ДПС. При цьому врахуйте: бажано, щоб реквізит «Дата подання податкової декларації» збігався з фактичною датою її подання. Це пов’язано з тим, що, на думку податківців, якщо зазначені дати не збігаються (наприклад, у разі коли декларація роздрукована раніше, ніж надана до органу ДПС), це стає підставою для відмови в прийнятті декларації;

реєстраційний номер облікової картки підприємця або серія і номер його паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідний орган ДПС і мають відмітку у паспорті).

Приклад. Підприємець — єдиноподатник групи 3 (ставка єдиного податку 5 %) Іванченко Іван Іванович (ІПН — 1111111111) займається роздрібною торгівлею текстильними товарами в спеціалізованих магазинах (код КВЕД ДК 009:2010 — 47.51). Він мешкає в місті Харкові за адресою: 61002, вул. Іванова, 7, кв. 7, тел. 714-25-35. Кількість працівників — 3.

За I квартал 2013 року підприємець отримав дохід у сумі 900 тис. грн., сума єдиного податку — 45 тис. грн.

Наведемо приклад заповнення розділів декларації за I квартал 2013 року на с. 15.