18.02.2013

Довідник підприємця. Розрахунок середньої заробітної плати для різних випадків

Довідкова інформація

Розрахунок середньої заробітної плати для різних випадків: виплати та норми тривалості робочого часу

 

Участь різних виплат у розрахунку

Для визначення суми виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю та у зв’язку з вагітністю та пологами, відпускних, вихідної допомоги, а також для оплати періоду перебування працівника у відрядженні слід здійснити розрахунок середньої заробітної плати.

Дані наведеної далі таблиці дозволять визначити, бере чи не бере участь та чи інша виплата, нарахована працівнику в розрахунковому періоді, у визначенні суми лікарняних, декретних, відпускних, вихідної допомоги та оплати днів перебування працівника у відрядженні.

 

№ з/п

Вид виплати

Середня зарплата згідно з

Порядком № 1266

Порядком № 100

лікарняні

дек­ретні

від­пускні

відрядження

вихідна допо­мога

1

2

3

4

5

6

7

Фонд основної зарплати

1

Заробітна плата за виконану роботу

+

+

+

+

+

2

Суми процентних або комісійних нарахувань залежно від обсягу доходів (виручки), отриманих від реалізації продукції (робіт, послуг), у разі якщо вони є основною заробітною платою

+

+

+

+

+

3

Оплата праці за час перебування у відрядженні (окрім відшкодування витрат у зв’язку з відрядженням: добових, вартості проїзду, витрат на наймання житлового приміщення)

+

+

+

+/-1

+/-1

1 Якщо оплата праці за час перебування у відрядженні здійснювалася виходячи із середньої зарплати, то така виплата не бере участі в розрахунку при обчисленні середньої зарплати за останні два календарні місяці.

Фонд додаткової зарплати

4

Надбавки та доплати до тарифних ставок (окладів, посадових окладів) у розмірах, передбачених чинним законодавством

+

+

+1

+1

+1

1 Нагадаємо, що відповідно до п.п. «а» п. 4 Порядку № 100 при визначенні середньої заробітної плати не враховуються виплати за виконання окремих доручень (одноразового характеру), які не належать до обов’язків працівника. Тому зазначені виплати потраплять до розрахунку середньої заробітної плати за умови, що вони не є одноразовими та нараховуються за виконання доручень, які належать до обов’язків працівника.

5

Премії та винагороди, що мають систематичний характер, незалежно від джерел фінансування (крім сум, зазначених у п.п. 2.3.2 Інструкції № 5)

+

+

+1

+2

+2

1 Згідно з абзацом першим п. 3 Порядку № 100 до розрахунку середньої заробітної плати для нарахування відпускних включаються виробничі премії та премії за економію конкретних видів палива, електроенергії і теплової енергії.
2Квартальні премії, а також премії, нараховані за триваліший проміжок часу, при обчисленні середньої заробітної плати для визначення суми вихідної допомоги та оплати днів відрядження включаються до заробітку в частині, що відповідає кількості місяців у розрахунковому періоді. При цьому в разі якщо кількість робочих днів у розрахунковому періоді відпрацьовано не повністю, премії, винагороди та інші заохочувальні виплати враховуються пропорційно часу, відпрацьованому в розрахунковому періоді (абзаци перший і другий п. 3 Порядку № 100).

6

Процентні або комісійні винагороди, виплачені додатково до тарифної ставки (окладу, посадового окладу)

+

+

+1

+1

+1

1 За умови, що такі виплати не мають разового характеру.

7

Оплата роботи в наднормовий час і у святкові та неробочі дні, у розмірах і за розцінками, установленими чинним законодавством

+

+

+

+

+

8

Оплата працівникам днів відпочинку, які надаються їм у зв’язку з роботою понад нормальну тривалість робочого часу за вахтовим методом організації праці, при підсумованому обліку робочого часу та в інших випадках, передбачених законодавством

-1

+

+

-

-

1 Виплати працівникам уключаються до розрахунку середньої заробітної плати, лише якщо вони нараховані за фактично відпрацьований час. Виплати за невідпрацьований час до розрахунку середньої зарплати для виплати лікарняних не включаються, навіть незважаючи на те що на них нараховується ЄСВ.

9

Суми виплат, пов’язаних з індексацією заробітної плати працівників

+

+

+

+

+

10

Оплата за невідпрацьований час (див. п.п. 2.2.12 Інструкції № 5)

-

+

+/-1

-

-

1 Не включається до розрахунку середньої заробітної плати для виплати відпускних компенсація за невикористану відпустку на підставі п.п. «б» п. 4 Порядку № 100, а також оплата часу простою не з вини працівника, якщо вона здійснювалася у розмірі нижче тарифної ставки.

Інші заохочувальні та компенсаційні виплати

11

Винагороди та заохочення, що здійснюються один раз га рік або мають разовий характер, зокрема:

— винагороди за підсумками роботи за рік, щорічні винагороди за вислугу років (стаж роботи)

+

+

+1

+

+

— інші винагороди та заохочення

+

+

-

-

-

1 Винагорода за підсумками роботи за рік і за вислугу років уключається до розрахунку середньої зарплати шляхом додавання до зарплати кожного місяця розрахункового періоду 1/12 суми винагороди, нарахованої в поточному році за попередній календарний рік (абзац другий п. 3 Порядку № 100).

12

Матеріальна допомога, що має систематичний характер, надана всім або більшості працівників (на оздоровлення, у зв’язку з екологічним станом, крім сум, зазначених у п. 3.31 Інструкції № 5)

+

+

-

-

-

Інші виплати, які не входять до фонду оплати праці

13

Допомоги та інші виплати, здійснювані за рахунок коштів фондів державного соціального страхування:

— допомога по тимчасовій непрацездатності

-

-

+

-

-

— допомога по вагітності та пологах

-

-

+

-

-

— допомога на поховання

-

-

-

-

-

— оплата путівок на санаторно-курортне лікування
та оздоровлення

-

-

-

-

-

14

Оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок роботодавця

-

-

+

-

-

15

Інші виплати, які не входять до фонду оплати праці та вказані в п. 3 Інструкції № 5

-

-

-

-

-

 

Для розрахунку середньої заробітної плати для лікарняних, відпускних та інших виплат підприємцям будуть потрібні відомості про тривалість робочого часу як у 2013 році, так і в минулому — 2012 році.

Зауважимо, що цього року ми вже наводили норму робочого часу на I квартал 2013 року, а також перелік святкових і неробочих днів (див. «ВД», 2013, № 1, с. 5 — 6). Тепер же в таблицях на с. 27 — 28 ми наведемо показники в цілому для поточного та минулого календарних років.


Документи консультації

Порядок № 100 — Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Порядок № 1266 — Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

Інструкція № 5 — Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5.