10.04.2009

Орендні платежі та витрати підприємства

Відповідь на запитання

Орендні платежі та витрати підприємства

 

Наше підприємство веде будівництво. Будівлю в майбутньому планується використовувати як основний засіб.

Зазначений об’єкт споруджується на земельній ділянці, узятій в операційну оренду.

У процесі будівництва виплачуються орендні платежі власнику ділянки.

Чи відносяться суми таких платежів на витрати підприємства?

 

Проаналізуємо вимоги чинного законодавства.

З одного боку,

п.п. 7.9.6 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток) дозволяє орендарю за договором про оперативний лізинг1збільшити суму валових витрат нарахованого орендного платежу.

1 У цій ситуації задля спрощення виходитимемо з того, що цей договір задовольняє ознаки як оперативного, так і операційного лізингу (оренди).

З іншого боку,

п.п. 8.4.3 Закону про податок на прибуток вимагає в разі виготовлення основних фондів уключати до відповідної балансової вартості суму виробничих витрат, понесених платником податків у зв’язку з виготовленням та введенням в експлуатацію активу.

Орендна плата, безумовно, пов’язана з «виготовленням» будівлі, що споруджується. Адже, якби підприємство не вело будівництво, воно напевно не орендувало б ділянку і не несло витрат щодо орендних платежів.

Із двох наведених норм перша, очевидно, може розглядатися як загальна, а друга — як спеціальна. Якщо це твердження правильне, то пріоритет слід віддавати положенням

п.п. 8.4.3 Закону про податок на прибуток. А це означає, що орендну плату має бути включено до вартості об’єкта, що будується.

У бухгалтерському обліку складається схожа ситуація. Згідно з

п. 9 П(С)БО 142 орендна плата за договором операційної оренди визнається витратами орендаря. Водночас п. 8 П(С)БО 73 відносить до первісної вартості основних засобів (ОЗ) усі витрати, безпосередньо пов’язані з доведенням ОЗ до стану, в якому вони придатні для використання. Очевидно, що без виплати орендних сум забудовник не зможе побудувати об’єкт і ввести його в експлуатацію. Отже, орендні платежі має бути капіталізовано.

2 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 14 «Оренда», затверджене наказом Мінфіну України від 28.07. 2000 р. № 181.

3

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затверджене наказом Мінфіну України від 27.04.2000 р. № 92.

Тому не дивно, що аудитори

Ernst & Young дійшли таких висновків, коментуючи відповідні норми МСБО-МСФЗ:

«По нашему мнению, суммы, уплаченные по договорам операционной аренды в течение периода строительства актива, могут быть включены в стоимость ОС в том случае, если эти затраты по аренде «непосредственно связаны с доставкой в установленное место и приведением актива в состояние, необходимое для его использования по назначению, предусмотренному руководством». Это может иметь место, например, когда здание построено на земле, полученной в операционную аренду. Такой подход следует применять последовательно

»4.

4 применение МСФО: В 3-х ч. / Пер. с англ. — 2-е изд. — М.: Альпина Бизнес Букс, 2008. — ч. 1. — С. 962.

Зауважимо також, що тих самих висновків щодо

бухобліку можна дійти при розгляді ситуації, в якій забудовник споруджує об’єкт для подальшого продажу та обліковує витрати на його будівництво у складі запасів (дебет рахунка 23).

У

п. 10 П(С)БО 95 зазначено, що до вартості запасів, які виготовляються власними силами, мають уключатися витрати, що входять до виробничої собівартості за П(С)БО 166 .

5 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9«Запаси», затверджене наказом Мінфіну України від 20.10.99 р. № 246.

6

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затверджене наказом Мінфіну України від 31.12.99 р. № 318.

П(С)БО 16

в п. 14 допускає включення деяких орендних платежів до складу інших прямих витрат, що входять до виробничої собівартості. Головне — це можливість безпосереднього віднесення витрат до конкретного об’єкта витрат. У ситуації будівництва об’єкта на продаж цей критерій виконується. А тому орендні платежі підлягають капіталізації.

 

Сергій Шемет