24.04.2009

Строк передачі об'єкта нерухомості на баланс балансоутримувача

Відповідь на запитання

Строк передачі об’єкта нерухомості на баланс балансоутримувача

 

Забудовник здає об’єкт у квітні 2009 року. У договорах про участь у фонді фінансування будівництва (ФФБ) та Правилах ФФБ зафіксовано положення про те, що забудовник зобов’язаний передати об’єкт на баланс ОСББ протягом 6 місяців з дня введення об’єкта в експлуатацію.

Чи можуть довірителі вимагати скорочення цього строку внаслідок змін, унесених до законодавства в березні 2009 року?

 

Положення про піврічний строк передачі новобудови на баланс ОСББ було передбачено у ст. 19 Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» від 19.06.2003 р. № 978-IV (далі — Закон про фінансово-кредитні механізми).

З 12 березня 2009 року набрали чинності зміни до

Закону про фінансово-кредитні механізми, унесені Законом від 18.12.2008 р. № 692-VI1..

1 Коментарі до цього Закону опубліковано в газеті «Будівельна бухгалтерія», 2009, № 7, с. 28, 37.

Одна з цих змін стосується і наведеного положення: цей строк тепер становить 120 днів.

Таким чином, строк передачі об’єкта на баланс ОСББ тепер дорівнює 120 днів, тобто він скоротився приблизно на 60 днів

.

Незважаючи на це,

положення договорів, укладених до 12 березня 2009 року, зберігають свою актуальність. Адже Законом від 18.12.08 р. № 692-VI не передбачено його зворотної дії.

Крім того, необхідно відзначити певну умовність цієї законодавчої норми. Справа в тому, що передача об’єкта — операція двостороння. Тому, крім волі самого забудовника, для її реалізації потрібні як мінімум наявність і відповідна воля другої сторони.

Не таємниця, що як створення ОСББ, так і закріплення об’єкта за іншими балансоутримувачами, не завжди відбувається в застережені законами строки. Тому забудовник нерідко потрапляє в халепу: він і радий би підписати відповідний акт із балансоутримувачем, але не може цього зробити чи то через відсутність приймаючої сторони, чи то внаслідок бюрократичної тяганини з боку майбутнього балансоутримувача.

Тому вимоги

ст. 19 Закону про фінансово-кредитні механізми, на наш погляд, слід трактувати таким чином: забудовник зобов’язаний у застережений законом строк забезпечити свою готовність до передачі об’єкта. А чи відбудеться така передача фактично, залежить не тільки від самого забудовника.

 

Іван Чалий