13.02.2009

Підвідомчість земельних питань: спір триває

Коментар

Підвідомчість земельних питань: спір триває

 

Постанова Верховного Суду України від 04.11.2008 р.

 

На жаль, уже звичною стає ситуація, коли справа, дійшовши до «найвищого судового органу в системі судів загальної юрисдикції», знову повертається на розгляд до суду першої інстанції (для сторін спору це значні часові витрати) лише з однієї причини — вона розглядалася не за тією процедурою.

Ця проблема стала актуальною з набранням чинності

Кодексом адміністративного судочинства*. Найдискусійнішим залишається питання про те, якими — господарськими чи адміністративними — вважати спори між суб’єктами господарювання і держадміністраціями чи місцевими радами, що виникають при реалізації останніми своїх повноважень на відчуження чи передачу в користування земельних ділянок. Верховний Суд України, якому належить право вирішального голосу в цьому питанні, відносить такі спори до компетенції господарських судів.

* Кодекс адміністративного судочинства України від 06.07.2005 р. № 2747-IV.

Висновок

, який на підставі цієї постанови можуть для себе зробити суб’єкти господарювання, — оскаржувати рішення (розпорядження) держадміністрації або місцевої ради з питання землекористування чи власності на земельну ділянку конкретного суб’єкта господарювання потрібно не в адміністративному суді, а в господарському.