13.02.2009

Що зазначається в Довідці про інвестиційну вартість об'єкта будівництва

Відповідь на запитання

Що зазначається в Довідці про інвестиційну вартість об’єкта будівництва

 

Підприємство-забудовник звело об'єкт за рахунок фінансування, оформленого договорами інвестиційного характеру. Чи слід у Довідці про інвестиційну вартість об’єкта будівництва відображати вартість, за якою об'єкт передається інвестору?

 

У Переліку виконавчої та іншої документації, що надається приймальній комісії при прийнятті в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів

, затвердженому наказом Мінрегіонбуду від 24.12.2008 р. № 637*, згадано документ, якого не містив попередник зазначеного Переліку**, — Довідка про інвестиційну вартість об’єкта будівництва (далі — Довідка).

* Текст цього Переліку та коментар до нього див. на с. 8–10 цього номера газети «Будівельна бухгалтерія».

** Перелік виконавчої та іншої документації, що надається державній приймальній, робочій комісіям при прийнятті в експлуатацію завершених будівництвом об’єктів, затверджений наказом Держкомбуду від 27.01.2005 р. № 21. Цей документ утратив чинність з 31 січня 2009 року.

Слід зауважити, що чіткої нормативної регламентації поняття «

інвестиційна вартість» чинне законодавство не містить.

З одного боку, якщо будівництво велося за

інвестиційними договорами, логічно було б припустити, що вартість, яка включається до такої Довідки, повинна відображати ту ціну, яку зафіксовано у відповідних договорах. Тобто, по суті, у Довідці мала б фігурувати вартість реалізації об’єкта інвестору (інвесторам).

Однак, якщо брати до уваги нормативний контекст, в якому сьогодні використовується це поняття, можна дійти іншого висновку.

У

п. 12 старої форми Акта державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта, затвердженої наказом Держкомбуду від 27.01.2005 р. № 21, було зазначено такий показник: «Інвестиційна вартість будівництва за затвердженою проектною документацією: усього ___________ тис. грн., у тому числі: витрати на будівельно-монтажні роботи ____________ тис. грн., машини, обладнання та інвентар ____________ тис. грн.».

Практично те саме формулювання міститься і в

п. 10 сучасної форми Акта готовності об’єкта до експлуатації, яку затверджено наказом Мінрегіонбуду від 10.12.2008 р. № 575.

Таким чином, ураховуючи традицію, що склалася, мабуть, у

Довідці про інвестиційну вартість об’єкта будівництва забудовник має зазначати не ціну реалізації об’єкта, а його кошторисну вартість, яку було затверджено у складі проектно-кошторисної документації.

 

Єгор Трубніков