27.02.2009

Призначення рахунка 48 у будівельному обліку

Лист від 09.02.2005 р. № 31-04220-20-29/1960

Призначення рахунка 48 у будівельному обліку

 

Лист Міністерства фінансів України від 09.02.2005 р. № 31-04220-20-29/1960

 

Міністерство фінансів України на запит щодо окремих питань з бухгалтерського обліку повідомляє.

Відповідно до

Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 р. № 291, кредитове сальдо рахунку 48 «Цільове фінансування і цільові надходження» відображає залишок зобов'язання (боргу) підприємства з виконання певних умов фінансування цільовими коштами.

У термінології, наведеній у зазначеній

Інструкції, на договір будівельного підряду посилання немає.

 

Заступник міністра В. Чалий

 

КОМЕНТАР

 

Будівельникам рахунок 48 знайомий, перш за все, за операціями

пайової участі в будівництві.

Під час аналізу балансових показників інколи виникало питання про те, як саме слід тлумачити пасивні залишки на цьому рахунку.

З одного боку, рахунок 48 «Цільове фінансування» належить до класу 4 рахунків, який більшість бухгалтерів звично асоціює з

власним капіталом. Багатьох до такого тлумачення спонукає також і традиція: у дореформену добу (до 2000 року) залишки коштів цільового фінансування відносились саме до першого розділу пасиву Балансу, що справедливо вважається розділом власного капіталу.

З іншого боку, у сучасному Балансі стаття «Цільове фінансування» (рядок 420) розташована в другому розділі пасиву, який називається «Забезпечення наступних витрат і платежів». До речі, назва, на наш погляд, не дуже доречна для коштів цільового призначення.

Забезпечення згідно з П(С)БО 11 є різновидом зобов’язань.

Зазначений лист Мінфіну свідчить, що в сучасній системі українського обліку пасивне сальдо рахунку 48 також розцінюється як

зобов’язання.

Підтверджує цей висновок і методика розрахунку

чистих активів* підприємства, затверджена рішенням Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку від 17.11.2004 р. № 485. Відповідно до цієї методики при розрахунку чистих активів з вартості активів товариства вираховуються всі його зобов’язання, серед яких є і стаття «Цільове фінансування».

* Згідно з визначеннями

власного капіталу в п. 3 П(С)БО 1 та чистих активів у п. 4 П(С)БО 19 ці категорії є тотожними.

Можливо, така бухгалтерська концепція певною мірою обумовлена позицією IAS 20 «Облік державних грантів і розкриття інформації про державну допомогу» (принагідно зауважимо, що державні субсидії також зазвичай відображаються за кредитом рахунку 48), у параграфі 15 якого зокрема зазначається, що «

гранти рідко бувають безкоштовними. Підприємство одержує їх через виконання умов їх надання та виконання передбачених зобов’язань».

Відтак, призначення рахунка 48 у будівельному обліку за

економічною суттю полягає у відображенні стану виконання зобов’язань перед інвесторами: кредитове сальдо цього рахунка фактично означає, що на відповідну суму такі зобов’язання станом на дату Балансу ще не виконані.