27.02.2009

Новини і події

Новини

Унесено зміни до порядку держреєєстрації нерухомості

Мін’юст наказом

від 22.01.2009 р. № 86/5 затвердив зміни до Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно*, відповідно до яких:

— споруди, не пов’язані фундаментом із землею, підлягатимуть державній реєстрації;

— витяг із Реєстру прав власності на нерухоме майно включатиме відомості про накладення заборони на це майно;

— інформаційна довідка з Реєстру прав власності на нерухоме майно не міститиме даних про вартість такого майна;

— місцеві органи виконавчої влади не матимуть право видавати свідоцтва про право власності на нерухоме майно;

— із

Переліку правовстановлювальних документів, на підставі яких проводиться реєстрація прав власності на об’єкти нерухомого майна, виключено:

— акти про денаціоналізацію (демуніципалізацію) будівель;

— витяг із нотаріально посвідченого договору, укладеного між житлово-будівельним кооперативом чи його членом і місцевими органами виконавчої влади, про безстрокове користування відведеною земельною ділянкою і про будівництво багатоквартирного будинку з правом власності на окрему квартиру;

— рішення товариського суду про розподіл майна колишнього колгоспного двору.

* Тимчасове положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затверджене наказом Мін’юсту від 07.02.2002 р. № 7/5.

Наказ набрав чинності з 2 лютого 2009 року.

 

Розширено сферу впливу інспекцій держархбудконтролю

Згідно із

наказом Мінрегіонбуду від 20.01.2009 р. № 317 унесено деякі зміни до Положення про інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві та Севастополі, затвержденого наказом Мінрегіонбуду України від 19.11.2007 р. № 317.

Так, на 2 позиціїї

розширено перелік завдань, покладених на інспекції державного архітектурно-будівельного контролю. Тепер до їх обов’язків також відноситься:

видача замовникам та реєстрація у встановленому порядку дозволу на виконання підготовчих робіт та дозволу на виконання будівельних робіт (нове будівництво, реконструкція, реставрація, капітальний ремонт, розширення та технічне переоснащення підприємств);

— забезпечення реалізації встановленого порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів;

— участь у розслідуванні причин аварій на будівництві;

— здійснення ліцензування господарської діяльності у будівництві, пов’язаної зі створенням об’єктів архітектури;

— контроль за додержанням ліцензійних умов.

Також дещо

розширено права інспекції державного архітектурно-будівельного контролю. Тепер, окрім іншого, вона має право повідомляти в установленому порядку орган місцевого самоврядування або місцеву державну адміністрацію, на території яких розташований об’єкт будівництва, та орган статистики про прийняття об’єкта в експлуатацію.

 

НБУ — про зміну відсоткової ставки за кредитами

Національний банк у листі

від 05.01.2009 р. № 40-210/34-62 надав деякі роз’яснення щодо внесення банками змін у кредитні договори в односторонньому порядку.

Так, відповідно до

ст. 47 Закону про банки і банківську діяльність** банки самостійно (з урахуванням вимог чинного законодавства) установлюють відсоткові ставки і комісійну винагороду щодо своїх операцій.

** Закон України «Про банки та банківську діяльність» від 07.12.2000 р. № 2121-III.

Згідно із

Законом про захист прав споживачів*** та Правилами надання банками України інформації споживачу про умови кредитування та сукупну вартість кредиту**** банки мають право змінювати відсоткову ставку за кредитом лише у випадку настання події, що не залежать від волі сторін договору, яка має безпосередній вплив на вартість кредитних ресурсів банку. Разом з тим, банки не мають права змінювати відсоткову ставку у зв’язку з волевиявленням однієї зі сторін.

*** Закон України «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 р. № 1023-XII.

**** Правила надання банками України інформації споживачу про умови кредитування та сукупну вартість кредиту, затверджені постановою НБУ від 10.05.2007 р. № 168.

Якщо

договором про надання кредиту передбачена можливість зміни відсоткової ставки за кредитом залежно від зміни облікової ставки НБУ чи в інших випадках, банки зобов’язані в кредитному договорі вказати правило, згідно з яким змінюється ця ставка.

Про зміну відсоткової ставки кредитор повинен завчасно у письмовій формі повідомити позичальника. Без такого повідомлення будь-які зміни відсоткової ставки вважаються недійсними.

Крім того, Нацбанк нагадав, що своєю постановою від 04.12.2008 р. № 413 «Про окремі питання діяльності банків» він рекомендував банкам переглянути в сторону зменшення відсоткових ставок за кредитами, наданими в іноземній валюті, ураховуючи при цьому стан обслуговування позичальниками заборгованості та стан прибутковості банку.