09.01.2009

Новини і події

Новини

Зміни в системі національних стандартів

У результаті змін, унесених Мінфіном у листопаді 2008 року до системи національних стандартів, зазнали коригувань деякі положення

П(С)БО та Інструкції про План рахунків*. Серед іншого до національної системи стандартизації було внесено такі поправки:

1) майно, прийняте в довірче управління, відображатиметься не поза балансом управителя, а в його балансі (нагадаємо, що

Цивільний кодекс вимагає окремого балансового обліку майна, що знаходиться в довірчому управлінні);

2) безпосереднє списання вартості проданих необоротних активів на рахунки витрат не провадиться. Перед відображенням реалізації їх вартість необхідно заздалегідь включити до складу запасів (Дт рахунка 286).

* Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.99 р. № 291, зі змінами та доповненнями.

 

Змінено порядок проведення конкурсу на право оренди держмайна

Фонд держмайна наказом від 19.11.2008 № 1384 затвердив зміни до Порядку проведення конкурсу на право оренди державного майна.

Наказ набирає чинності 19 грудня 2008 року.

 

Затверджено правила надання послуг з вивезення побутових відходів

Кабмін постановою від 10.12.2008 р. № 1070 затвердив Правила надання послуг з вивезення побутових відходів, якими визначив механізм надання суб’єктами господарювання незалежно від форми їх власності послуг з вивезення побутових відходів у містах, селищах та селах.

Так, зазначені послуги надаються на підставі договору, що укладається відповідно до типового, наведеного постановою, між фізичною або юридичною особою та виконавцем послуг. У багатоквартирному будинку такий договір укладається між власником квартири, орендарем чи квартиронаймачем та балансоутримувачем або уповноваженою ним особою. Якщо балансоутримувач не є виконавцем послуг, договір укладається між балансоутримувачем та виконавцем послуг.

 

Установлено індекс для визначення розміру плати за видачу архітектурно-планувального завдання
та технічних умов у розмірі 7,01

Наказом Мінрегіонбуду від 24.11.2008 р. № 531 затверджено індекс для обчислення розміру плати за видачу архітектурно-планувального завдання та технічних умов у розмірі 7,01. Нагадаємо, що базові розцінки для обрахування розміру плати за видачу архітектурно-планувального завдання та технічних умов щодо інженерного забезпечення об’єкта архітектури наведено у додатках 2, 3 Порядку надання архітектурно-планувального завдання та технічних умов щодо інженерного забезпечення об’єкта архітектури і визначення розміру плати за їх видачу, затвердженого постановою КМУ від 20.12.99 р. № 2328.


Установлено індекс для визначення розміру плати за виконання проектно-планувальних
 та інших робіт у розмірі 5,92

Наказом Мінрегіонбуду від 24.11.2008 р. № 532 затверджено індекс до розцінок для визначення розміру плати за виконання проектно-планувальних та інших робіт у розмірі 5,92. Нагадаємо: Базові показники вартості проектно-планувальних та інших робіт з надання платних послуг замовникам в Українській РСР затверджено постановою колегії Державного комітету Української РСР у справах будівництва та архітектури від 26.06.91 р. № 24.