09.01.2009

Відрядження у вихідні дні

Відповідь на запитання

Відрядження у вихідні дні

 

Відрядження згідно з наказом починається в суботу (вихідний день). У посвідченні про відрядження день вибуття також відмічено в суботу. Як відобразити в табелі час відрядження працівника?

 

Згідно з

Інструкцією про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженою наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59, зі змінами та доповненнями (далі — Інструкція № 59), працівнику, який спеціально відряджається у вихідні або святкові та неробочі дні, виплачується за ці дні компенсація відповідно до норм чинного законодавства (абзац 11 загальних положень Інструкції № 59). При цьому якщо працівник згідно з наказом керівника виїжджає у відрядження у вихідний день, то після повернення з нього йому надається інший день відпочинку (абзац 12 загальних положень Інструкції № 59).

Як зазначено у

ст. 72 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р., зі змінами та доповненнями (далі — КЗпП), робота у вихідний день може компенсуватися, за згодою сторін, у вигляді:

1) надання іншого дня відпочинку;

2) у грошовій формі в подвійному розмірі.

Оплата за роботу у вихідний день обчислюється за правилами, прописаними у

ст. 107 КЗпП.

Якщо працівник у відрядженні не використав дні відпочинку, то інші дні відпочинку не надаються (

абзац 10 загальних положень Інструкції № 59).

Для підтвердження працівником роботи у вихідний день під час відрядження потрібно надати такі документи у довільній формі:

— акт виконаних робіт (дата виконання — вихідний);

— пропуск, в якому вказано час роботи у вихідний;

— накладна про отримання матеріалів у вихідний;

— довідка приймаючої сторони.

Протягом усього часу відрядження за працівником зберігається місце роботи та середня зарплата (

ст. 121 КЗпП), у тому числі і за час перебування в дорозі. Середній заробіток на час перебування працівника у відрядженні зберігається протягом усіх робочих днів тижня за графіком, установленим за місцем основної роботи.

Для обліку використання робочого часу застосовується форма табеля

№ П-5. Порядок заповнення зазначеної типової форми первинного обліку прописано в наказі Держкомстату «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» від 05.12.2008 р. № 489*.

* Раніше для обліку використання робочого часу застосовувалися форми табеля

№ П-12, № П-13 і № П-14, затверджені наказом Мінстату від 09.10.95 р. № 253. Цей документ утратив чинність з 1 січня 2009 року.

Нижче наведемо зразок заповнення форми табеля обліку використання робочого часу для працівника, який перебуває у відрядженні (умовне позначення службового відрядження — «ВД»).

 

Ірина Гладцінова, консультант-бухгалтер