29.05.2009

Про реєстрацію в податкових органах

Відповідь на запитання

Про реєстрацію в податкових органах

 

Організація, зареєстрована в одному районі міста, починає будівництво в іншому районі. Чи потрібно ще раз ставати на облік у податковій інспекції того району, де розташовано будмайданчик?

 

Ні, не потрібно

. Пояснимо чому.

По-перше

, реєстрація в податкових органах здійснюється на підставі Порядку обліку платників податків, зборів (обов’язкових платежів), затвердженого наказом ДПАУ від 19.02.98 р. № 80. Його дія поширюється на таких платників податків:

<...>

2.2.1. З числа резидентів:

юридичні особи незалежно від форм власності, а саме:

— підприємства, установи та організації (в тому числі неприбуткові установи й організації), які здійснюють діяльність як на території України, так і за її межами або мають об’єкти оподаткування;

— філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи платника податків (далі — відокремлені підрозділи);

— фізичні особи (в тому числі підприємці), які мають об’єкти оподаткування.

2.2.2. З числа нерезидентів та їх відокремлених підрозділів в Україні:

— фізичні чи юридичні особи у будь-якій організаційно-правовій формі, які отримують доходи із джерелом їх походження з України чи мають об’єкти оподаткування в Україні, за винятком установ та організацій, що мають дипломатичний статус або імунітет згідно з міжнародними договорами України або законодавством;

— постійні представництва нерезидентів, через які повністю або частково здійснюється господарська діяльність нерезидента на території України і які відповідно до чинного законодавства України сплачують відповідні податки і збори (обов’язкові платежі);

— інші відокремлені підрозділи нерезидентів в Україні, які не здійснюють господарської діяльності в Україні та не підпадають під визначення постійних представництв нерезидентів, але які відповідно до законодавства України зобов’язані сплачувати податки і збори (обов’язкові платежі).

<...>

Отже, у податковій інспекції реєструється

платник податків, а не адреса будмайданчика. Ви пройшли цю реєстрацію, коли відкривали своє будівельне підприємство (починали підприємницьку діяльність).

І ще

один момент, пов’язаний з будівельною ліцензією. Отримання «будівельної» ліцензії врегульоване Порядком № 1396 1 і Тимчасовим регламентом2. Отже, ліцензія дає право на здійснення діяльності, пов’язаної зі створенням об’єктів архітектури, на всій території України3. Це важливо! Тож дія ліцензії також не прив’язана до адреси будівельного майданчика.

1 Постанова КМУ «Про ліцензування певних видів господарської діяльності в будівництві» від 05.12.2007 р. № 1396.

2 Тимчасовий регламент роботи Держархбудінспекції та її територіальних органів з ліцензування господарської діяльності, пов’язаної зі створенням об’єктів архітектури, затверджений наказом Держархбудінспекції від 25.02.2009 р. № 30.

3

Докладно порядок видачі ліцензії розглянуто в газеті «Будівельна бухгалтерія», 2009, № 2, с. 18 — 34; № 3, с. 28 — 36.

Отже, будуйте в будь-якому районі міста чи країни. Головне — потурбуйтеся про дозвільні документи для будівництва, які саме і прив’язані до адреси будівельного майданчика (будівельного об’єкта). А про документи, пов’язані з реєстрацією в податковій інспекції, та ліцензії ви вже свого часу подбали. І цього досить.

 

Вікторія Петрушина