15.05.2009

Використання наочних посібників на будівельному підприємстві: нюанси обліку

Відповідь на запитання

Використання наочних посібників на будівельному підприємстві: нюанси обліку

 

Наше будівельне підприємство придбало стенд (тренажер для надання першої допомоги) вартістю 12000,00 грн. з урахуванням ПДВ. Це обладнання буде використано для навчання робітників будівельних спеціальностей. Планований термін експлуатації — 5 років. Як облікувати витрати на придбання стенду чи аналогічного обладнання, пов’язаного з навчанням з охорони праці та правил експлуатації обладнання (ПЕО) в бухгалтерському та податковому обліку?

 

За кожне порушення умов безпеки на будмайданчику людина розплачується своїм здоров’ям і навіть життям. З метою профілактики травматизму на будівельних підприємствах реалізуються програми з охорони праці, проводяться заняття. Як відомо, для наочності та поліпшення якості сприйняття матеріалу в таких навчальних програмах застосовуються всілякі наочні посібники та обладнання.

Основним нормативним документом, що регулює порядок ведення податкового обліку з податку на прибуток, є

Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток).

Основними фондами в розумінні норм

п.п. 8.2.1 Закону про податок на прибуток є матеріальні цінності, планований термін використання яких у господарській діяльності — понад 365 календарних днів і вартість перевищує 1000 грн.

З умов запитання випливає, що мінімум двом критеріям (а саме терміну використання та ціновому бар’єру) з трьох, що висуваються

п.п. 8.2.1 Закону про податок на прибуток до основних фондів, наш стенд уже відповідає. Але для визнання його основним фондом необхідно ще навести докази зв’язку з господарською1 діяльністю.

1

Під терміном «господарська діяльність» розуміється будь-яка діяльність особи, спрямована на отримання доходу в грошовій, матеріальній чи нематеріальній формі, у разі якщо безпосередня участь такої особи в організації цієї діяльності є регулярною, постійною та суттєвою (п. 1.32 Закону про податок на прибуток).

Допомогти в цьому, на наш погляд, може спеціальне законодавство.

Так, відповідно до норм

ст. 153 Кодексу законів про працю України 10.12.71 р. (далі — КЗпП), ст. 13 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII (далі — Закон про охорону праці) підприємства зобов’язані за свій рахунок забезпечити умови безпеки праці для своїх працівників.

На підприємствах в установленому порядку мають розроблятися і впроваджуватися

комплексні заходи з охорони праці (ст. 161 КЗпП).

Працівники обов’язково мають проходити інструктаж з питань охорони праці, заняття з

надання першої допомоги, допомоги потерпілим від нещасних випадків (ст. 13 Закону про охорону праці).

Заборонено введення в експлуатацію

підприємств, цехів, виробничих ліній, на яких не дотримано безпечних умов праці (ст. 153 КЗпП).

Як видно з викладених вище норм, українське законодавство дуже серйозно та принципово ставиться щодо дотримання безпечних умов праці.

Куплений підприємством стенд є складовою частиною комплексної програми заходів з охорони праці та занять з надання першої медичної допомоги, без яких здійснювати господарську діяльність заборонено.

Тому можна дійти висновку, що обладнання (і витрати), що використовується з метою забезпечення безпечних умов праці, буде пов’язане з господарською діяльністю підприємства

.

Додатковим аргументом зв’язку витрат на охорону праці з господарською діяльністю може бути

п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток. Відповідно до норм цього підпункту такі витрати може бути включено до складу валових витрат, а отже, нормами Закону про податок на прибуток визнається їх безумовний зв’язок з господарською діяльністю.

Ураховуючи, що стенд відповідає всім вимогам

п.п. 8.2.1 Закону про податок на прибуток, його може бути визнано основним фондом, а витрати на його придбання підлягають амортизації у складі групи 3 основних фондів.

Порядок податкового обліку з ПДВ регулюється нормами

Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ).

Відповідно до

п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ до податкового кредиту включаються суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням основних фондів з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності підприємства.

Оскільки використання стенду в оподатковуваних операціях та господарській діяльності підприємства в цьому випадку не викликає сумнівів

, суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням такого обладнання, можна включити до складу податкового кредиту підприємства за умови наявності податкової накладної.

Що стосується бухгалтерського обліку, то основними нормативними документами, що регулюють порядок бухгалтерського обліку основних засобів, є

П(С)БО 7 — Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затверджене наказом Мінфіну України від 27.04.2000 р. № 92, і наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів» від 30.09.2003 р. № 561.

Основним засобом

є матеріальний актив, що контролюється підприємством для використання у процесі виробництва чи поставки товарів, надання послуг, для здійснення адміністративних та соціально-культурних функцій, очікуваний термін корисного використання якого перевищує один рік чи операційний цикл, якщо він більше року.

Тому в бухгалтерському обліку стенд має бути визнано основним засобом

.

У регістрах бухгалтерського обліку операції з придбання цього обладнання буде відображено таким чином:

 

№ з/п

Дт

Кт

Зміст операції

Сума, грн.

1

152

631

Отримано стенд від постачальника

10000,00

2

6442

631

Відображено право на податковий кредит

2000,00

3

6415

6442

На підставі правильно оформленої накладної віднесено вхідний ПДВ до складу податкового кредиту поточного звітного періоду

2000,00

4

10

152

Стенд уведено в експлуатацію

10000,00

5

631

311

Погашено заборгованість перед постачальником

12000,00

6

23

13

Нараховано знос стенду ((10000,00 : 5 років) : 12)

166,67

 

Володимир Овчаров