15.05.2009

Перевірка КРУ

Відповідь на запитання

Перевірка КРУ

 

При перевірці розрахунків нашого підприємства із замовником працівники контрольно-ревізійної служби, пред’явили претензії щодо неправильного застосування положень ДБН для обчислення вартості, зафіксованої у формі № КБ-2в.

Кошторисники нашої компанії, які складали цю форму, упевнені в своїй правоті.

Чи має наше підприємство право оскаржити в судовому порядку претензії ревізорів?

 

Контрольно-ревізійна служба (КРС) — дуже серйозна організація. І, слід визнати, що багато юристів радять своїм клієнтам починати судовий розгляд із КРС тільки в крайніх випадках. Причина в тому, що досить часто суди приймають рішення на користь КРС (злі язики подейкують, що це багато в чому зумовлено тим, що суди, будучи реципієнтами бюджетного фінансування, самі входять до сфери контролю КРС).

Однак, якщо фахівці будівельною компанії упевнені в тому, що претензії ревізорів необґрунтовані, то судовий розгляд з КРС може бути не протипоказаним.

Ураховуючи, що конфлікт виник через різночитання при трактуванні державних будівельних норм (ДБН), ми б звернули увагу адвокатів підприємства на такі обставини:

1. Правовий статус ДБН більш ніж сумнівний. Адже ці документи, що затверджуються Мінрегіонбудом (Держбудом), усупереч вимогам українського законодавства, не проходять реєстрації в Міністерстві юстиції. До речі, цей факт було визнано експертами Верховної Ради, які надавали свій висновок щодо одного із законопроектів, зареєстрованих в парламенті 1.

1

Докладніше див. «Будівельна бухгалтерія», 2009, № 8, с. 44.

2. Статус форми № КБ-2в як

обов’язкової форми для розрахунків за договорами, що використовують державні кошти для фінансування будівництва, також можна з успіхом оскаржити. Адже наказ Держбуду, що затвердив цю форму, також не було зареєстровано в Міністерстві юстиції. Юристи, відомі в будівельній галузі, уже звертали увагу на те, що форма № КБ-3 не може бути обов’язковою внаслідок нереєстрації відповідного наказу в Мін’юсті2. Але ж форми № КБ-2в і № КБ-3 затверджено тим самим нормативним документом — наказом Держбуду та Держкомстату від 21.06.2002 р. № 237/5.

2

Чалий І. Будівельний облік для профі: секрети майстерності. — 2-ге вид., перероб. та доп. — Х.: Фактор, 2009. — С. 437.

 

Зураб Натієв