09.10.2009

Новини і події

Новини

Кабмін видав розпорядження, присвячене деяким питанням адміністрування ПДВ

9 вересня 2009 року набрало чинності

розпорядження КМУ від 09.09.2009 р. № 1120-р., згідно з яким:

Кабмін визнав такими, що втратили чинність, п. 2 розпорядження № 757 та № 838 1;

1 Розпорядження КМУ від 01.07.2009 р. № 757-р та від 17.07.2009 р. № 838-р. Цими документами Кабмін фактично запровадив нові правила відображення податкового кредиту і коригувань з ПДВ, які, незважаючи на такий короткий строк їх дії, уже встигли завдати нищівного удару по діяльності суб'єктів господарювання.

Докладно про це див. у газеті «Будівельна бухгалтерія», 2009, № 15, с. 3, № 18, с. 18 — 19.

— платникам ПДВ усе-таки дозволили включати до податкового кредиту суми податку зі «старих» податкових накладних. Однак таке включення буде підставою для проведення позапланової виїзної перевірки платників;

— виписування платником ПДВ податкових накладних і невнесення їх до декларації можуть призвести до анулювання його ПДВ-реєстрації.

 

ДПАУ наздогін за Кабміном

ДПАУ в листі від 21.09.2009 р. № 20400/7/16-1517

довела до інспекцій на місцях урядове розпорядження від 09.09.2009 р. № 1120-р. (інформацію про це див. вище). Нагадаємо, що цим розпорядженням скасовано дію горезвісних розпоряджень Кабміну, якими було «урізано» право платників податків на податковий кредит з ПДВ за запізнілими податковими накладними. Крім того, у розпорядженні № 1120-р було визначено правила відображення деяких податкових накладних, отриманих із запізненням.

Зауважимо, що податкові накладні, що відображалися «не місяць у місяць», умовно можна поділити на

дві категорії: одні — отримані своєчасно, але не включені в періоді отримання до податкового кредиту, другі — отримані пізніше періоду виписування, тому не потрапили до податкового кредиту періоду.

Відмінність між цими двома категоріями досить умовна —

усе залежить від дати отримання відповідної податкової накладної, зафіксованої в журналі вхідної кореспонденції та/або реєстрі отриманих податкових накладних.

Розпорядження № 1120

зачіпає відображення в декларації з ПДВ податкових накладних тільки першої категорії (судячи з конструкції п. 2 розпорядження, вони мають відображатися як виправлення помилки). Друга ж категорія податкових накладних, на наш погляд, має відображатися в загальному порядку через рядок 10.1 декларації з ПДВ. Проте, як випливає з тексту зазначеного листа , ДПАУ не погодилася з таким відображенням.

Податківці вважають, що

податкові накладні, отримані із запізненням, слід показувати як виправлення помилки (п. 4.4 Порядку № 166 2 застерігає саме правила виправлення помилок, допущених у поданих раніше деклараціях). У результаті виходить, що першу категорію потрібно відображати як виправлення помилки на підставі розпорядження КМУ, а другу (у такий самий спосіб) — на підставі листа ДПАУ.

2 Наказ ДПАУ «Про затвердження форми податкової декларації і Порядку її заповнення та подання» від 30.05.97 р. № 166.

 

Про порядок компенсації (відшкодування) забудовникам витрат на будівництво газових та електромереж

Своїм

розпорядженням від 09.09.2009 р. № 1139-р
уряд зобов’язав низку міністерств та відомств унести зміни до відповідних нормативно-правових актів.

Розпорядженням КМУ від 9 вересня 2009 р. № 1139-р серед іншого передбачено таке:

«Мінпаливенерго, НКРЕ:

разом із Держкомпідприємництвом

у місячний строк розробити і подати на розгляд Кабінету Міністрів України порядок компенсації (відшкодування) споживачам (інвесторам, замовникам, забудовникам) витрат на будівництво (реконструкцію) газових та електричних мереж (споруд), в якому передбачити типові форми договорів про передачу зазначених мереж (споруд) у державну власність або на баланс підприємств, порядок визначення обґрунтованого обсягу витрат, що підлягає компенсації, форму відшкодування (викуп, у тому числі з розстроченням платежу, оформлення корпоративних прав, надання пільг у визначеному розмірі);

разом з Мінжитлокомунгоспом відповідно до пункту 6 Порядку надання вихідних даних для проектування об’єктів містобудування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 травня 2009 р. № 489 (Офіційний вісник України, 2009 р., № 37, ст. 1260),

протягом місяця розробити і подати Мінрегіонбуду для затвердження типові форми технічних умов інженерного забезпечення об’єкта містобудування».

Розпорядження набрало чинності 9 вересня 2009 року

.