23.10.2009

Як саме обліковувати операції за пайовими договорами: Мінрегіонбуд передає право відповіді Мінфіну

Лист від 17.08.2009 р. № 12/14-874

Як саме обліковувати операції за пайовими договорами: Мінрегіонбуд передає право відповіді Мінфіну

 

Лист Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 17.08.2009 р. № 12/14-874

 

Міністерство регіонального розвитку та будівництва розглянуло лист <...> та відповідно до компетенції надає інформацію з питань розгляду.

Договори пайової участі в будівництві відносяться до інвестиційних договорів, які укладаються відповідно до Закону України про інвестиційну діяльність.

Разом з тим, договір про пайову участь в будівництві є договором

змішаного типу і може містити елементи договору підряду.

Господарські операції, які здійснюють суб’єкти таких договорів у частині інвестиційної чи будівельної діяльності, регулюються тими нормативними актами, які регулюють правовідносини у зазначених сферах.

Відповідно до

Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» регулювання питань методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності здійснюється Міністерством фінансів України.

Враховуючи викладене, офіційні роз’яснення щодо правильності відображення в бухгалтерському обліку господарських операцій надає Мінфін, згідно з наданими йому повноваженнями.

 

Заступник міністра Д. Ісаєнко

 

КОМЕНТАР

 

У цьому листі фахівці Мінрегіонбуду відмовилися втручатися в питання бухгалтерської методології обліку операцій за пайовими договорами.

Однак вони абсолютно правильно звернули увагу на те, що пайові договори є змішаними, і тому залежно від фактичних обставин їм можуть бути властиві елементи договорів підряду.

А це означає таке: якщо з конкретного договору випливає, що підприємство, яке є стороною пайової угоди, реально виконує роль

підрядника, то йому для обліку доречніше було б застосовувати підрядні механізми, описані в П(С)БО 18 1, а не схему, наведену в Інструкції про застосування Плану рахунків2.

1 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 18 «Будівельні контракти», затверджене наказом Мінфіну України від 28.04.2001 р. № 205.

2 Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Мінфіну України від 30.11.99 р. № 291.

 

Дмитро Чечель