23.10.2009

Новини і події

Новини

Затверджено порядок ведення Поземельної книги та порядок ведення Книги записів

Відповідно до

Прикінцевих положень Земельного кодексуУкраїни Уряду доручено створити Державний земельний (іпотечний) банк з відповідною інфраструктурою та запровадити державну реєстрацію прав на землю.

На виконання зазначених положень

КМУ постановою від 09.09.2009 р. № 1021 затвердив:

— Порядок ведення

Поземельної книги;

— Порядок ведення Книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі (далі —

Книга записів).

Дата внесення запису до

Книги записів є датою державної реєстрації документа, що посвідчує право на земельну ділянку. Датою державної реєстрації договору про внесення змін до договору оренди (суборенди) землі, договору про його дострокове розірвання або поновлення є дата внесення запису до розділу Книги записів.

Державна реєстрація документа, що посвідчує право на земельну ділянку, проводиться за місцем розташування земельної ділянки.

Постанова набере чинності з 1 січня 2010 року.

 

ДПАУ визначила процедуру реєстрації податкових накладних у Загальному реєстрі податкових накладних

Нагадаємо, що

Кабмін розпорядженням від 23.09.2009 р. № 1178-р з 1 листопада 2009 року запроваджує обов’язкову реєстрацію податкових накладних, виписаних на суму ПДВ понад 1 млн грн. в одній податковій накладній, у Загальному реєстрі податкових накладних (далі —Реєстр). З 1 січня 2010 року реєстрації у зазначеному Реєстрі будуть підлягати податкові накладні із сумою ПДВ, зазначеною в одній податковій накладній, понад 500 тис.грн.; з 1 квітня 2010 року потрібно реєструвати податкові накладні із сумою ПДВ, зазначеною в одній податковій накладній, понад 100 тис.грн. Порядок ведення такого Реєстру має встановити ДПАУ.

ДПАУ не стала витрачати час на розробку проекта відповідного наказу та затверджувати його, а

листом «Про підготовку до запровадження Загального реєстру податкових накладних» від 06.10.2009 р. № 21839/7/16-1517 наказала сформувати списки платників податків, на яких потенційно поширюватиметься процедура реєстрації податкових накладних, та провести роз’яснювальну роботу щодо доцільності та зручності подання такими платниками податкової звітності в електронному вигляді.

Також ДПАУ надала

Порядок подання податкових накладних для реєстрації у Загальному реєстрі податкових накладних в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку.

Зазначимо, що навіть для тих платників податків, які готові подавати податкові накладні в електронному вигляді цього листа, явно замало. Таким чином, слід очікувати від ДПАУ появи більш повноцінної реалізації

розпорядження КМУ № 1178-р.

 

Нові норми озеленення населених пунктів

Наказом Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ) від 31.08.2009 р. № 653

внесено зміни до Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів, затверджених наказом МОЗ від 19.06.96 р. № 173.

Відповідно до змін:

дворові території мікрорайонів повинні бути озеленені відповідно до вимог державних стандартів, норм і правил, а також нормативно-правових актів у сфері містобудування, але не менше ніж площа смуги зелених насаджень шириною 5 м по периметру житлового будинку або відповідної площі озеленення на вільній від забудови території подвір’я, та забезпечувати різні види відпочинку та занять всіх груп населення;

майданчики ігор дітей дошкільного і молодшого шкільного віку необхідно відокремлювати від інших об’єктів по периметру смугою зелених насаджень шириною не менше 3 м;

усі інші майданчики для відпочинку різних категорій населення мають бути ізольовані від об’єктів обслуговування, господарських дворів, магістральних вулиць смугою зелених насаджень шириною не менше 1,5 м;

площа озеленених територій загального користування (парки, сади, сквери, набережні) має становити: для міст — не менше 10 м2/особу, у сільських поселеннях — не менше 12 м2/особу.

Наказ набрав чинності з 2 жовтня 2009 року.