11.09.2009

Вартісні різниці: як їх обліковувати?

Лист від 31.07.2009 р. № 31-34000-10-16/20869

Вартісні різниці:
як їх обліковувати?

 

Лист Мінфіну від 31.07.2009 р. № 31-34000-10-16/20869

 

Міністерство фінансів України на запит щодо відображення в бухгалтерському обліку операцій при розрахунках підприємства з постачальником повідомляє.

Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 3 «Звіт про фінансові результати», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 р. № 87, доходи — це збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов’язань, які призводять до зростання власного капіталу (крім зростання капіталу за рахунок внесків власників) за звітний період, а витрати — це зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов’язань, які призводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками) за звітний період.

З урахуванням наведеного, якщо відповідно до законодавства та умов договору грошовий еквівалент зобов’язання підприємства перед постачальником визначено в іноземній валюті, то в бухгалтерському обліку різниця, що виникає при погашенні зобов’язання, визнається іншими операційними доходами (витратами).

Документальне оформлення операцій, пов’язаних із надходженням матеріальних цінностей, врегульовано Методичними рекомендаціями з бухгалтерського обліку запасів, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 10.01.2007 р. № 2.

 

Заступник міністра Д. Фудашкін

 

КОМЕНТАР

 

З того часу, коли національна валюта почала слабшати, деякі українські підприємства, прагнучи зберегти вартість обігового капіталу, почали застосовувати у звичайних договорах валютні застереження.

За такими угодами розрахунки за поставки між українськими резидентами всередині країни здійснюються в гривнях, але за курсом певної іноземної валюти на дату розрахунку. Таким чином, покупець сплачує вартість товару в гривнях як

еквівалент вартості в інвалюті.

Зрозуміло, що за час, який тривав від моменту оприбуткування товару до моменту його оплати, курс міг змінитися. У таких випадках перед бухгалтером покупця постає запитання: яким чином відобразити вартісну різницю, яка виникла, в обліку?

Мінфін у цьому листі відповідає, що такі різниці слід відносити до

інших операційних доходів або витрат.

Отже, вартість самого товару, за якою він був відображений в обліку при отриманні, покупцю змінювати за фактом оплати не слід.

Відтак, мусимо констатувати, що Мінфін фактично визнав той факт, що зазначені вартісні різниці є за своєю економічною сутністю

курсовими різницями. Адже курсові різниці обліковуються саме в такому режимі.

 

Сергій Шемет