11.09.2009

Продаж імпортних товарів та звичайні ціни

Відповідь на запитання

Продаж імпортних товарів
та звичайні ціни

 

Наше будівельне підприємство систематично здійснює імпорт ТМЦ (товари, обладнання тощо), які реалізує своїм замовникам і стороннім покупцям, не пов’язаним з будівельною діяльністю підприємства.

При митному оформленні зазначених товарів їх митна вартість істотно перевищує договірну. У подальшому вартість реалізації формується так: договірна вартість + витрати на доставку та витрати на митне очищення + певний відсоток прибутку.

Така вартість реалізації є базою для нарахування податкових зобов’язань з ПДВ, розмір яких менше суми податкових зобов’язань, сплачених при митному оформленні.

На сьогодні на нашому підприємстві відбувається комплексна перевірка, і податковий інспектор вважає, що база оподаткування за операціями реалізації на території України не може бути менше митної вартості таких товарів, тому як наслідок збирається донарахувати податкові зобов’язання з ПДВ до рівня ПДВ за митною вартістю.

Чи правомочні вимоги податківців?

 

Аналіз ситуації, викладеної в запитанні, почнемо з правомочності нарахування податкового кредиту.

Порядок справляння податку на додану вартість (ПДВ) регулюється нормами Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ).

Операції з увезення товарів у митному режимі імпорту є об’єктом для справляння ПДВ (п.п. 3.1.2 Закону про ПДВ).

Базою оподаткування ПДВ у цьому випадку є договірна (контрактна) вартість таких товарів, але не менше митної вартості, зазначеної в митній декларації.

Право на податковий кредит відповідно до п.п. 7.5.2 Закону про ПДВ виникає за датою сплати «імпортного» ПДВ. Документом, що засвідчує право на податковий кредит, є вантажна митна декларація, оформлена згідно з вимогами чинного законодавства (п.п. 7.2.7 Закону про ПДВ).

Слід звернути увагу на таке: скористатися правом на податковий кредит можна тільки при дотриманні вимог

п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ, а саме в разі подальшого використання таких товарів в операціях, що обкладаються ПДВ (ставки 20 % і 0 %), у межах господарської діяльності платника податку.

Оскільки в ситуації, описаній у запитанні, митна вартість перевищує договірну вартість, то відповідно до норм чинного законодавства базою оподаткування ПДВ є така митна вартість товарів.

Тому відображення «імпортного» ПДВ у повному обсязі у складі податкового кредиту підприємства, при обов’язковому дотриманні норм

пп. 7.2.7, 7.4.1, 7.5.2 Закону про ПДВ, на нашу думку, не суперечить чинному законодавству України.

Щодо податкового обліку операцій з подальшої реалізації таких товарів на митній території України зауважимо таке.

Відповідно до

п. 4.1 Закону про ПДВ база оподаткування операцій з поставки товарів (послуг) визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, визначеної за вільними цінами, але не нижче за звичайні ціни. У разі якщо звичайна ціна перевищує договірну ціну на такі товари (послуги) більше ніж на 20 %, база оподаткування операції з поставки таких товарів (послуг) визначається за звичайними цінами.

База оподаткування при поставці товарів (робіт, послуг) без оплати або з частковою оплатою їх вартості коштами в межах бартерних (товарообмінних) операцій, а також пов’язаній особі або суб’єкту підприємницької діяльності, не зареєстрованому як платник ПДВ, визначається виходячи з фактичної ціни операції, але не нижче за звичайні ціни (

п. 4.2 Закону про ПДВ).

Порядок визначення звичайної ціни викладено у нормах

п. 1.20 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР.

При цьому норма

п. 1.20 цього Закону не містить вимог щодо порядку визначення звичайної ціни за митною вартістю товарів .

Тому підприємству при аналізі відповідності ціни реалізації та рівня звичайних цін немає потреби орієнтуватися на митну вартість такого товару

.

Звертаємо увагу, що в

Методичних рекомендаціях щодо руйнування механізмів мінімізації, що використовуються суб’єктами, які декларують від’ємне значення об’єкта оподаткування (збитковими підприємствами) від 02.04.2007 р. № 6448/7/23-5017 ДПАУ рекомендує своїм працівникам для визначення звичайних цін оперувати нормами П(С)БО, а саме: аналізувати собівартість і купівельну вартість запасів, що продаються, балансову вартість, застосовувати метод «витрати+».

З усього викладеного вище випливає, що дії підприємства, описані в запитанні, не суперечать нормам чинного податкового законодавства

.

 

Володимир Овчаров