09.12.2010

Бухоблік активів та операційної оренди: думка Мінфіну

Лист від 22.09.2010 р. № 31-34020-20-27/25329

Бухоблік активів та операційної оренди: думка Мінфіну

 

Лист Мінфіну від 22.09.2010 р. № 31-34020-20-27/25329

 

Міністерство фінансів України на запит щодо деяких питань з бухгалтерського обліку повідомляє.

Відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» економічною вигодою є потенційна можливість отримання підприємством грошових коштів від використання активів. До потенційної можливості отримання грошових коштів від використання активів також належить і можливість зменшення в результаті використання активів витрачання грошових коштів та їх еквівалентів.

<…>

Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 3 «Звіт про фінансові результати», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.03.1999 р. № 87, основною діяльністю підприємства є операції, пов'язані з виробництвом або реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг), що є головною метою створення (діяльності) підприємства і забезпечують основну частку його доходу. Дохід від операційної оренди, що є основною діяльністю підприємства, відповідно до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Міністерство фінансів України від 30.11.1999 р. № 291, відображається за кредитом субрахунку 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг» і наводиться у рядку 010 «Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)» Звіту про фінансові результати (форма № 2).

 

Заступник міністра Т. Єфименко

 

КОМЕНТАР

 

Лист

, що коментується, дає відповідь на два блоки запитань — щодо бухгалтерського обліку активів на підприємстві та щодо порядку відображення у фінансовій звітності доходів від операційної оренди.

Запитання

: чи може підприємство визнати активом очисні споруди, зведені для економії на витратах, що сплачуються у вигляді штрафів за забруднення навколишнього природного середовища, а не для отримання грошових коштів від використання таких споруд?

У цьому випадку в

листі підкреслюються критерії визнання активом у зворотному порядку: зменшення витрачання грошових коштів — це потенційна можливість їх отримання від використання активу, тобто економічна вигода. А згідно з п. 3 П(С)БО 1, якщо використання ресурсу спричинить отримання економічної вигоди, то цей ресурс визнається активом. Отже, такі очисні споруди також потрібно визнати активом.

Запитання

: якщо підприємство, основною діяльністю якого є здавання в оренду нерухомості, отримує всі свої доходи від цього виду діяльності, то чи можна відображати такі доходи у статті «Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)» (ряд. 010 форми № 2)?

На це запитання

лист, що коментується, дає однозначну відповідь: не тільки можна, а й потрібно. Оскільки для цього підприємства здавання нерухомості в операційну оренду є основною діяльністю, тобто забезпечує основну частину його доходу, то доходи від такої операційної оренди потрібно враховувати по кредиту субрахунку 703 «Дохід від реалізації робіт, послуг» і відповідно відображати в рядку «Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)» (ряд. 010 форми № 2), а не в рядку «Інші операційні доходи» (ряд. 060 форми № 2).

 

Ірина Басова, Ганна Яковлєва