14.01.2010

Статистична звітність будівельних організацій: усе, що потрібно знати

Стаття

Статистична звітність будівельних організацій: усе, що потрібно знати

Ольга Кожушко, консультант

 

Так уже повелося, що статистичні спостереження важливіші для держави в особі Держкомстату, ніж для суб’єктів господарювання. Проте така думка хибна, оскільки статистична інформація допомагає й аргументовано спілкуватися з податківцями, і перемагати в суді, і вибирати надійних контрагентів. Але при цьому слід зважати на те, що середньогалузеві зарплати та рівні рентабельності, граничні значення виручки та показники податкового навантаження не з’являються нізвідки. Для їх розрахунку необхідні вихідні дані, які й надають самі підприємства.

На сторінках нашого видання1 ми вже говорили про специфічну статистику будівельних організацій. Сьогодні, використовуючи вже наявний досвід, розберемося з тим, яку ще статзвітність мають подавати будівельні підприємства.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

КпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 12.07.84 р. 8073-X.

Класифікація видів економічної діяльності

— Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2005, затверджена наказом Держспоживстандарту України від 26.12.2005 № 375.

Закон про державну статистику

— Закон України «Про державну статистику» від 17.09.92 р. № 2614-XII.

 

1 Див. детальніше статтю «Статзвітність будівельних організацій» // Будівельна бухгалтерія, 2009, № 23, с. 22.

 

Статистична звітність є офіційним документом, в якому містяться відомості про роботу, про стан підприємства, занесені до спеціальної форми. Інакше кажучи, статзвітність — це сукупність звітних документів (звітів, форм), що містять систему показників, які характеризують результати діяльності підприємств за певний (звітний) період.

Слід зазначити, що статзвітність як форма спостереження характеризується такими основними особливостями:

— обов’язковість (кожне підприємство зобов’язане подати звітні дані за певним переліком показників за формами та у строки, затверджені за установленим порядком;

— юридична сила (форми статзвітності є офіційним документом, вони підписуються керівником підприємства та головним бухгалтером, які й несуть відповідальність за достовірність відомостей, що містяться у звіті, та за своєчасне й правильне їх оформлення та подання);

— документальна обґрунтованість (усі дані статистичної звітності складаються згідно з документацією, якою оформляються господарські операції), завдяки якій забезпечується висока достовірність звітних даних та можливість їх контролю.

До того ж слід зазначити, що згідно з

частиною другою ст. 18 Закону про державну статистику респонденти2 мають право знати, які первинні дані про них збираються у процесі статистичних спостережень, з якою метою, як, ким і з якою метою використовуватимуться.

2 Згідно з нормою, наведеною в абзаці «б» ст. 4 Закону про державну статистику

респондентами є:

— юридичні особи;

— відокремлені підрозділи юридичних осіб, що знаходяться на території України;

— відокремлені підрозділи юридичних осіб України, що знаходяться за межами України;

— фізичні особи, незалежно від їх громадянства, які знаходяться на території України, або сукупності таких осіб;

— фізичні особи, які є громадянами України та знаходяться за її кордонами, або сукупність таких осіб.

При цьому респонденти зобов’язані безоплатно (за винятком проведення окремих вибіркових досліджень фізичних осіб чи сукупності таких осіб, за участь у яких респонденти отримують грошову компенсацію за витрату часу) у повному обсязі за формою, передбаченою звітно-статистичною документацією, у певні строки подавати органам державної статистики достовірну інформацію, у тому числі з обмеженим доступом, і дані бухгалтерського обліку.

При цьому склад, обсяги та методологія розрахунків показників, адреси та строки подання статистичної інформації, зазначені у звітно-статистичній документації, є обов’язковими для всіх респондентів та не можуть бути змінені без відповідного дозволу органів державної статистики.

Як бачимо, подаючи той чи інший вид статзвітності, будівельній організації слід ураховувати й форму, і строки подання, і порядок заповнення. Для зручності всі форми статистичних спостережень, які слід подавати будівельним організаціям, ми навели в таблиці.

Звернемо увагу, що в наведеному переліку форм статзвітності останні згруповані за напрямами діяльності підприємства. Крім того, слід мати на увазі, що

подання всіх форм статзвітності є обов’язковим не для всіх будівельних організацій. Так, у таблиці наведено форми, які:

обов’язково мають подавати тільки будівельні організації;

— подають

усі підприємства незалежно від форми власності та виду економічної діяльності, у тому числі й будівельні організації;

— подають

будівельні підприємства при виконанні певних умов.

Також звернемо увагу на те, що систематизований нами перелік форм статзвітності є вичерпним тільки для будівельних організацій, вид економічної діяльності яких є основним та єдиним, тобто згідно з

Класифікацією видів економічної діяльності відповідає секції F «Будівництво» (сюди, наприклад, уключають установку та монтаж вентиляційного обладнання, ліфтів та ескалаторів, електроустаткування, систем електро-, газо- та водопостачання, віконних і дверних блоків тощо. А от установку та монтаж промислового обладнання класифікують у відповідних позиціях секції D «Переробна промисловість» Класифікації видів економічної діяльності, тому така діяльність не належить до будівельної).

І насамкінець нагадаємо, що

неподання до органів державної статистики даних для проведення державних статистичних спостережень чи подання недостовірних даних, не в повному обсязі, не за формою або із запізненням згідно зі ст. 1863 КпАП тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді штрафу . Штраф накладається на посадових осіб суб’єктів підприємницької діяльності в розмірі від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 — 255 грн.), при повторному порушенні — від 15 — 25 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (255 — 425 грн.).

 

Таблиця

№ з/п

Найменування форми

Індекс форми

Періодичність подання

Строк подання

Хто подає

Що відображається

Чим регулюється

1

2

3

4

5

6

7

8

1. Форми статзвітності, які зобов’язані подавати тільки будівельні підприємства

1.1. Статистика дозволів на будівництво3

1

Інформація про отримання дозволу на виконання будівельних робіт

1-буд

Квартальна

Не пізніше 10 числа після звітного періоду

Забудовники, які у звітному періоді отримали дозвіл на виконання будівельних робіт з нового будівництва, розширення чи реконструкції будівель та споруд

Міститься інформація про дозвіл на роботи з будівництва та про замовника (забудовника), який його отримав. Також показуються проектні дані про об’єкт будівництва, на який отримано дозвіл (відомості про цільове (функціональне) призначення нежитлового приміщення, споруди, характер будівництва, загальний будівельний обсяг нової будівлі, його площу, вартість будівництва та будівельно-монтажних робіт у складі інвесторської вартості будівництва)

Наказ4Держкомстату «Про затвердження форм державних статистичних спостережень № 1-буд (квартальна) «Інформація про одержання дозволу на виконання будівельних робіт» і № 2-буд (квартальна) «Звіт про реалізацію дозволу на виконання будівельних робіт» від 06.07.2009 р. № 232.Інструкція зі складання форм № 1-буд «Інформація про отримання дозволу на виконання будівельних робіт» і № 2-буд «Звіт про реалізацію дозволу на виконання будівельних робіт» державних статистичних спостережень зі статистики дозволів на будівництво, затверджена наказом Держкомстату від 17.09.2004 р. № 519

2

Звіт про реалізацію дозволів на виконання будівельних робіт

2-буд

Квартальна

Не пізніше 8 числа після звітного періоду

Забудовники, які у звітному періоді:

— реалізували дозвіл, тобто ввели в експлуатацію закінчені будівництвом будівлю чи споруду або завершили інші роботи з будівництва, прийняті в експлуатацію в установленому порядку;— здійснювали роботи з будівництва, уключаючи тимчасово зупинені та законсервовані об’єкти, станом на 1 січня наступного за звітним роком

Відображаються загальні дані за об’єктом будівництва, відомості про фактично введену в дію потужність будівлі чи споруди, її розмір, проставляється фактична вартість основних фондів, прийнятих в експлуатацію. Наводяться дані щодо загальної площі завершених будівництвом квартир, а також про тимчасово зупинене та законсервоване будівництво. Крім того, відображаються відомості про обсяг освоєних інвестицій в основний капітал (капітальних вкладень) за будівлею чи спорудою з початку року за звітний квартал уключно, у фактичних цінах відповідного року

3

Детальніше про статистику дозволів на будівництво див. статтю «Статзвітність будівельних організацій» // Будівельна бухгалтерія, 2009, № 23.

4

Звіти за перший квартал 2010 року подаватимуться за оновленими формами, затвердженими наказом № 232, оскільки з 1 квітня 2010 року наказ Держкомстату «Про затвердження форм державних статистичних спостережень зі статистики дозволів на будівництво» від 16.07.2007 р. № 217 втратить чинність.

1.2. Статистика діяльності будівельних підприємств5

3

 

Звіт про виконання підрядних робіт

 

1-кб (строкова)

 

Місячна

 

Не пізніше 3 числа після звітного періоду

 

Юридичні особи та відокремлені підрозділи, що виконують будівельні роботи

 

Містить відомості про обсяг виконаних будівельних робіт власними силами підприємств та відокремлених підрозділів за укладеними договорами підряду та субпідряду, а також робіт, виконаних господарським способом. Показується вартість робіт з капітального та поточного ремонту будівель і споруд, у тому числі за договорами з громадянами за рахунок їх коштів. Відображається інформація про обсяг реалізованих будівельних робіт, виконаних за договорами підряду, розрахованого за типовими формами первинного обліку, що оформлені як підстава для розрахунку із замовниками (незалежно від надходження платежів за нього). Тут наведені дані про обсяг реалізованих робіт, виконаних субпідрядником за договором субпідряду. Звіт також уключає інформацію про середньооблікову кількість працівників основного та допоміжного персоналу підприємства, які зайняті будівельною діяльністю, про середню кількість позаштатних працівників, про Фонд оплати праці штатних працівників. Крім того, Звіт містить дані за кожним видом будівель та інженерних споруд про фактично відпрацьовані у звітному місяці (як оплачених, так і неоплачених) людино-години на будівельних майданчиках на території України та обсяг будівельних робіт, виконаних власними силами підприємства (у фактичних цінах, без ПДВ)

Наказ6 Держкомстату «Про затвердження форм державних статистичних спостережень зі статистики капітальних інвестицій, інвестиційних проектів, основних засобів і діяльності будівельних підприємств» від 30.07.2009 р. № 292.Інструкція7 щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 1-кб (місячна) «Звіт про виконання будівельних робіт», затверджена наказом Держкомстату від 09.10.2009 р. № 375

 

5

Детальніше про статистику діяльності будівельних підприємств див. статтю «Статзвітність будівельних організацій» // Будівельна бухгалтерія, 2009, № 23, с. 22.

6

Раніше діяв наказ Держкомстату «Про затвердження форм державних статистичних спостережень зі статистики будівництва та капітальних інвестицій» від 27.07.2007 р. № 254 (він втратить свою чинність з 1 лютого 2010 року).

7

Інструкція № 375 набуває чинності з 1 лютого 2010 року. Раніше діяла Інструкція щодо заповнення форми № 1-кб (строкова) «Звіт про виконання будівельних робіт», затверджена наказом Держкомстату від 20.12.2005 р. № 430.

2. Статистика інвестицій

2.1. Статистика капітальних інвестицій

4

Капітальні інвестиції

2-інвестиції

Квартальна

за 1 квартал, 1 півріччя, 9 місяців — не пізніше 25 числа після звітного періоду

 

Показуються відомості про фактично освоєні (використані) у звітному періоді обсяги капітальних інвестицій у матеріальні та нематеріальні активи за рахунок усіх джерел фінансування та витрати на будівництво житла для подальшого продажу, що за обліком витрат не належать до капітальних інвестицій забудовника-респондента. Наводяться дані про освоєні обсяги капітальних інвестицій за джерелами фінансування, у тому числі в основний капітал (капітальних вкладень), з них на житлове будівництво. Також відображається інформація про обсяги капітальних інвестицій за окремими видами матеріальних активів та в основний капітал у розрізі видів економічної діяльності

Наказ8Держкомстату «Про затвердження форм державних статистичних спостережень зі статистики капітальних інвестицій, інвестиційних проектів, основних засобів і діяльності будівельних підприємств» від 30.07.2009 р. № 292.Наказ9 Держкомстату України «Про затвердження Інструкції щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 2-інвестиції (квартальна) »Капітальні інвестиції»» від 09.10.2009 р. № 376

8

Раніше діяв наказ Держкомстату «Про затвердження форм державних статистичних спостережень № 2-інвестиції (річна) «Капітальні інвестиції» № 2-інвестиції (квартальна) «Капітальні інвестиції» від 15.10.2008 р. № 387 (він втратив чинність з 1 січня 2010 року).

9

Наказ набуває чинності з 1 квітня 2010 року. Раніше діяла Інструкція щодо заповнення форм державних статистичних спостережень № 2-інвестиції (річна) «Капітальні інвестиції» і № 2-інвестиції (квартальна) «Капітальні інвестиції», затверджена наказом Держкомстату від 10.11.2008 р. № 436.

5

Капітальні інвестиції

2-інвестиції

Річна

Не пізніше

20 лютого після звітного року

Забудовники, їх філії, представництва, інші відокремлені підрозділи, виділені на окремий баланс

Крім відомостей наведених вище, із загального обсягу витрат на капітальне будівництво окремо показуються дані про витрати на будівельні та монтажні роботи за окремими видами будівель та споруд. Відображається вартість проектних та розвідувальних робіт для поточного будівництва та для будівництва майбутніх років, показуються інвестиції в нове будівництво тощо

Наказ Держкомстату «Про затвердження форм державних статистичних спостережень зі статистики капітальних інвестицій, інвестиційних проектів, основних засобів і діяльності будівельних підприємств» від 30.07.2009 р. № 292.Інструкція щодо заповнення форм державних статистичних спостережень № 2-інвестиції (річна) «Капітальні інвестиції» та№ 2 — інвестиції (квартальна) «Капітальні інвестиції», затверджена наказом Держкомстату від 10.11.2008 р. № 436

2.2. Статистика інвестицій зовнішньоекономічної діяльності

6

Звіт про іноземні інвестиції до України

10-зез

Квартальна

5 числа після звітного періоду

Забудовники-резиденти, які отримали інвестиції від зарубіжних партнерів-нерезидентів і мають пов’язані з цим зобов’язання перед нерезидентами

Наведена інформація про прямі та портфельні іноземні інвестиції до України (сукупний капітал нерезидента та його зміни, сума рухомого/нерухомого майна, унесеного іноземним інвестором, нематеріальні активи, які за домовленістю сторін зараховуються як внесок іноземного капіталу, збільшення вартості акціонерного капіталу за рахунок переоцінки, нарахування дивідендів іноземному партнеру, обсяги заборгованості за кредитами та позиками, отриманими від нерезидентів, які є прямими інвесторами, сума нарахованих відсотків прямому інвестору за користування наданими кредитами та позиками тощо)

Наказ Держкомстату «Про затвердження форм державних статистичних спостережень зі статистики зовнішньоекономічної діяльності» від 27.07.2007 р. № 264;

Інструкція щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 10-зез «Звіт про іноземні інвестиції до України», затверджена наказом Держкомстату від 15.10.2003 р. № 343.

7

Звіт про інвестиції з України в економіку країн світу

13-зез

Квартальна

5 числа після звітного періоду

Забудовники-резиденти, які здійснили інвестиції за межі України

Показано інформацію про прямі та портфельні іноземні інвестиції в економіку країн світу (сукупний капітал забудовника-резидента в економіці іншої країни та його зміна, сума рухомого та нерухомого майна, унесеного резидентом в іноземне підприємство, вартість нематеріальних активів, що за домовленістю сторін зараховуються як внесок українського капіталу в іноземне підприємство, збільшення вартості акціонерного капіталу за рахунок переоцінки, обсяги кредитів і позик, наданих резидентом підприємству прямого інвестування тощо)

Наказ Держкомстату «Про затвердження форм державних статистичних спостережень зі статистики зовнішньоекономічної діяльності» від 27.07.2007 р. № 264;

Інструкція щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 13-зез «Звіт про інвестиції з України в економіку країн світу», затверджена наказом Держкомстату від 15.10.2003 р. № 343

2.3. Статистика інвестиційних проектів

8

Звіт підприємства про реалізацію інвестиційного проекту у спеціальній (вільній) економічній зоні чи на території пріоритетного розвитку

1-ІП

Квартальна

На 40 день після звітного періоду

Забудовники, які реалізують інвестиційні проекти у спеціальних (вільних) економічних зонах чи на території пріоритетного розвитку (за кожним проектом)

Наводяться загальні відомості про інвестиційний проект. Показуються дані про обсяги інвестицій в основний капітал та в розрізі видів економічної діяльності. Відображаються дані про обсяги інвестицій, направлених та освоєних на будівництво, що здійснюється як господарським, так і підрядним способом, на обладнання, що підлягає монтажу в процесі будівництва, а також на придбання та виготовлення власними силами матеріальних активів. Показуються обсяги інвестицій, направлені на придбання або створення власними силами таких активів, як авторські та суміжні з ними права, права на комерційні знаки, права на користування майном тощо. Також наводиться інформація про результати освоєння інвестиційного проекту (загальний дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), виробнича собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг), прибуток або убуток, отримані від результатів операційної діяльності)

Наказ10Держкомстату «Про затвердження форм державних статистичних спостережень зі статистики капітальних інвестицій, інвестиційних проектів, основних засобів і діяльності будівельних підприємств» від 30.07.2009 р. № 292. Інструкція про порядок складання форми державного статистичного спостереження № 1-ІП «Звіт підприємства про реалізацію інвестиційного проекту в спеціальній (вільній) економічній зоні або на території пріоритетного розвитку», затверджена наказом Держкомстату від 10.12.2007 р. № 440

10

Звіт за перший квартал 2010 року подаватиметься за оновленою формою, затвердженою наказом № 292, оскільки з 1 квітня 2010 року втратить чинність наказ Держкомстату «Про затвердження форми державного статистичного спостереження зі статистики реалізації інвестиційних проектів від 10.12.2007 р. № 441.

3. Статистика основних засобів

9

Звіт про наявність та рух основних засобів, амортизацію (знос)

11-ОЗ

Річна

до 20 лютого після звітного року

Будівельні організації подають зведений звіт та звіти за кожним відокремленим підрозділом, що не виділені на окремий баланс та розташовані в іншій області, районі, місті;філії, представництва, інші відокремлені від будівельних організацій підрозділи, виділені на окремий баланс та розташовані в іншій області, районі, місті

Містить відомості про первинну (переоцінену вартість) власних та отриманих на умовах фінансового лізингу об’єктів і орендованих цілісних майнових комплексів, що віднесені до складу основних засобів та необоронних матеріальних активів, їх склад та рух

Наказ11 Держкомстату «Про затвердження форм державних статистичних спостережень зі статистики капітальних інвестицій, інвестиційних проектів, основних засобів та діяльності будівельних підприємств» від 30.07.2009 р. № 292.Інструкція щодо складання форми державного статистичного спостереження № 11-ОЗ (річна) «Звіт про наявність та рух основних засобів, амортизацію (знос)», затверджена наказом Держкомстату від 08.09.2008 р. № 314

11

Раніше діяв наказ Держкомстату «Про затвердження форми державного статистичного спостереження № 11-ОЗ (річна) «Звіт про наявність та рух основних засобів, амортизацію (знос)» від 04.09.2008 р. № 311 (він втратив чинність з 1 січня 2010 року).

4. Статистика транспорту, зв’язку та інформатики

4.1. Статистика автомобільного транспорту

10

Звіт про роботу автотранспорту

2-тр

Річна

30 січня

Будівельні організації, їх відокремлені підрозділи, що експлуатували автомобільний транспорт (власний чи орендований) у звітному році

Відображаються дані про роботу:

— вантажних автомобілів, пов’язану з виконанням вантажних перевезень, у тому числі міжнародних, на власному та орендованому (без водія) транспортному засобі, на комерційній основі (тобто за плату) та для власних потреб, ураховуються також обсяги перевезень, виконані пікапами та фургонами на шасі легкових автомобілів;

— легкових автомобілів службових і таксомоторів;

— спеціальних автомобілів. До них належать автомобілі, які за своєю конструкцією та устаткуванням призначені для виконання спеціальних робочих функцій. У технічному паспорті такого автомобіля стоїть відмітка — «спеціальний»

Наказ Держкомстату «Про затвердження форми державного статистичного спостереження № 2-тр (річна) «Звіт про роботу автотранспорту» від 17.06.2008 р. № 191;Інструкція щодо складання форм державних статистичних спостережень № 2-тр (річна) «Звіт про роботу автотранспорту» і № 51-авто (місячна) «Звіт про перевезення вантажів та пасажирів автомобільним транспортом», затверджена наказом Держкомстату від 29.09.2003 р. № 319

4.2. Статистика інформатики

11

Звіт про наявність парку обчислювальної техніки

2-інф

Річна

Не пізніше 20 лютого після звітного року

Будівельні організації та їх відокремлені підрозділи, які мали на балансі, узяли на баланс чи зняли з балансу у звітному періоді електронно-обчислювальні машини будь-яких типів

Показуються дані про наявність обчислювальної техніки, її параметри та вартість. Як довідкова інформація зазначаються відомості про середньооблікову кількість штатних працівників підприємства, кількість комп’ютерів, узятих в оренду і тих, що підключені до Інтернету

Наказ Держкомстату «Про затвердження форми державного статистичного спостереження № 2-інф «Звіт про наявність парку обчислювальної техніки» (річна) від 20.07.2007 р. № 230; Інструкція щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 2-інф «звіт про наявність обчислювальної техніки» (річна), затверджена наказом Держкомстату від 20.07.2007 р. № 228

5. Статистика інновацій

12

Звіт про укладення договору про розпорядження майновими правами інтелектуальної власності

7-нт (ліцензії)

Річна

Не пізніше 10 лютого

Будівельні організації, що отримали ліцензії, уклали ліцензійні договори на використання об’єктів прав інтелектуальної власності та договору про передачу виключних майнових прав інтелектуальної власності

Відображається інформація про придбання майнових прав та отримання дозволу на використання об’єктів прав інтелектуальної власності, розпорядження майновими правами інтелектуальної власності, виробництво продукції на підставі ліцензій, ліцензійних договорів або з використанням об’єктів прав інтелектуальної власності, майнові права на які отримано за договором про передачу виключних майнових прав інтелектуальної власності

Наказ12 Держкомстату «Про затвердження форм державних статистичних спостережень зі статистики науки та інновацій» від 06.07.2009 р. № 230,Інструкція щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 7-нт (ліцензії) «Звіт про укладення договору про розпорядження майновими правами інтелектуальної власності», затверджена наказом Держкомстату від 20.08.2007 р. № 306

12

Раніше діяв наказ Держкомстату «Про затвердження форм державних статистичних спостережень зі статистики науки та інновацій» від 23.06.2008 р. № 207, що втратив чинність з 1 січня 2010 року.

6. Статистика товарних ринків

12

Звіт про залишки та витрати матеріалів

3-мтп

Річна

25 січня

Будівельні організації, що використовують матеріали на всі потреби, тобто на виробництво та комплектацію продукції, будівельні роботи, капітальний ремонт і ремонтно-експлуатаційні потреби, а також інші фактичні витрати на потреби підприємства

Наводяться дані про витрати та залишки матеріалів (дерева, будівельних дерев’яних конструкцій, фарб і лаків, пластмасових виробів, труб трубопроводів тощо) за звітний період на основні, другорядні та допоміжні види господарської діяльності, на будівельні роботи, виготовлення будівельних конструкцій, всі види ремонту, а також інші фактичні витрати на потреби підприємства

Наказ13Держкомстату «Про затвердження форм державних статистичних спостережень зі статистики товарних ринків від 20.07.2009 р. № 276;Інструкція щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 3-мтп «Звіт про залишки та витрати матеріалів», затверджена наказом Держкомстату від 27.10.2005 р. № 331

13

Раніше діяв наказ Держкомстату «Про затвердження форм державних статистичних спостережень зі статистики товарних ринків» від 27.07.2007 р. № 256 (з 1 січня 2010 року він втратив чинність у частині пп. 1.1 та 1.2, а з 1 лютого 2010 року він втратить чинність у повному обсязі).

7. Статистика зовнішньої торгівлі

13

Звіт про експорт (імпорті) послуг

9-ЗЕЗ

Квартальна

На 10 день після звітного періоду

Будівельні організації — резиденти, що здійснюють експортно-імпортні операції послугами

Відображається інформація про країну, з якою проводяться розрахунки, про отримані (надані) послуги та їх вартість. Зазначимо, що до таких послуг, крім інших, належать і послуги, пов’язані з будівництвом (послуги, що включають роботи з підготовки будівельних ділянок на будмайданчиках, послуги з будівництва будівель, мостів, дорожніх естакад, тунелів, трубопроводів, ліній зв’язку, послуги з монтажних та ізоляційних робіт, послуги, пов’язані з орендою обладнання для будівництва з персоналом, який його обслуговує тощо). При цьому до вартості будівельних послуг уключається повна вартість будівельного проекту. Придбання будівельним підприємством товарів та послуг в інших країнах ураховується як інші ділові послуги

Наказ14Держкомстату«Про затвердження форм державних статистичних спостережень зі статистики зовнішньої торгівлі товарами та послугами від 18.08.2009 р. № 314;Інструкція про порядок складання звіту за формою № 9-ЗЕЗ «Звіт про експорт (імпорті) послуг», затверджена наказом Держкомстату від 15.07.2002 р. № 266

14

Раніше діяв наказ Держкомстату «Про затвердження форм державних статистичних спостережень зі статистики зовнішньої торгівлі товарами та послугами» від 27.07.2007 р. № 255 (він втратить чинність з 1 лютого 2010 року).

8. Статистика цін виробників

14

Звіт про ціни придбання матеріальних ресурсів у будівництві

1-ціни (буд)

Місячна

18 числа після звітного місяця

Юридичні особи, відокремлені підрозділи, що виконують будівельні роботи

Зазначається інформація про кількість придбаних будматеріалів, їх вартість (без урахування ПДВ, з урахуванням транспортних та заготівельно-складських витрат). Відображаються дані про трудовитрати та оплату праці (такі відомості подаються у звітах за лютий, квітень, липень, жовтень). Показуються коефіцієнти переведення натуральних обсягів придбання матеріальних ресурсів до наведених обсягів

Наказ15 Держкомстату «Про затвердження форм державних статистичних спостережень та первинної облікової документації зі статистики цін» від 18.06.2008 р. № 197

15

Раніше діяв наказ Держкомстату «Про затвердження форм державних статистичних спостережень та первинної облікової документації зі статистики цін» від 18.06.2008 р. № 197 (з 1 січня 2010 року він втратив чинність у частині пп. 1.1 та 1.3, а з 1 лютого 2010 року він втратить чинність у повному обсязі).

9. Статистика фінансів підприємства

15

Звіт про фінансові результати, дебіторську та кредиторську заборгованість

1-Б

І розділ — річна, місячна;ІІ розділ — річна, квартальна

На 20 день після звітного періоду

Усі будівельні організації

Наводиться інформація про фінансові результати діяльності підприємства. Така інформація показується за перший та другий місяці кожного кварталу та за рік наростаючим підсумком з початку року. Крім того, наводяться відомості про дебіторську та кредиторську заборгованість підприємства. Дані за ними заповнюються щоквартально станом на кінець останнього дня звітного періоду (на 31 березня, на 30 червня, на 30 вересня, на 31 грудня)

Наказ16 Держкомстату «Про затвердження форми державного статистичного спостереження № 1-Б «Звіт про фінансові результати» від 20.07.2009 р. № 270;

Інструкція17 щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 1-Б «Звіт про фінансові результати», затверджена наказом Держкомстату від 20.07.2009 р. № 271

16

Звіт про випуск, розміщення та обіг цінних паперів

2-Б

Річна, квартальна

Квартальну — не пізніше 25 числа після звітного періоду, річну — 20 лютого

Будівельні організації — акціонерні товариства

Відображаються дані про номінальну вартість випущених та розміщених цінних паперів. Показується вартість реалізації повторно проданих цінних паперів

Наказ18 Держкомстату «Про затвердження форми державного статистичного спостереження № 2-Б (річна, квартальна) «Звіт про випуск, розміщення та обіг цінних паперів»»

 від 20.07.2009 р. № 274; Інструкція щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 2-Б «Звіт про випуск, розміщення та обіг цінних паперів», затверджена наказом Держкомстату від 13.07.2006 р. № 318.

16

Раніше діяв наказ Держкомстату «Про затвердження форми державного статистичного спостереження № 1-Б «Звіт про фінансові результати, дебіторську та кредиторську заборгованість» від 04.08.2008 р. № 264, що з 1 січня 2010 року втратив чинність.

17

Інструкція № 217 набула чинності з 1 січня 2010 року. Раніше діяла Інструкція щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 1-Б «Звіт про фінансові результати, дебіторську та кредиторську заборгованість», затверджена наказом Держкомстату від 04.08.2008 р. № 265.

18

Раніше діяв наказ Держкомстату «Про затвердження форми державного статистичного спостереження № 2-Б «Звіт про випуск, розміщення та обіг цінних паперів» від 09.07.2007 р. № 201, що з 1 січня 2010 втратив чинність.

10. Структурні дослідження підприємств

17

Звіт про основні показники діяльності підприємства

1-підприємництво

Річна

Не пізніше 20 лютого

Усі будівельні організації

Зазначаються загальні відомості про підприємство, дані про реалізовану продукцію (роботи, послуги), кількість працівників, операційні витрати, валові капітальні інвестиції, здійснені у звітному році тощо

Наказ19Держкомстату «Про затвердження форм державних статистичних спостережень зі структурної статистики» від 06.08.2009 р. № 301;Інструкція20 щодо заповнення форм державних статистичних спостережень зі структурної статистики № 1-підприємництво (річна) № 1-підприємництво (коротка) — річна № 1-підприємництво (квартальна) від 27.08.2007 р. № 321.

18

Звіт про основні показники діяльності підприємства

1-підприємництво (коротка)

Річна

Не пізніше 20 лютого

19

Раніше діяв наказ Держкомстату «Про затвердження форм державних статистичних спостережень зі структурної статистики» від 18.08.2008 р. № 284 (з 1 січня 2010 року він втратив чинність у частині форм № 1-підприємництво (річна) та № 1-підприємництво (коротка), з 1 квітня він втратить чинність у повному обсязі).

20

З 1 січня 2010 року набули чинності Зміни до Інструкції щодо заповнення форм державних статистичних спостережень зі структурної статистики № 1-підприємництво (річна) № 1-підприємництво (коротка) — річна № 1-підприємництво (квартальна) від 27.08.2007 р. № 321, затверджені наказом Держкомстату від 01.09.2009 р. № 334.

19

Звіт про основні показники діяльності підприємства

1-підприємництво

Квартальна

За І — ІІІ квартали — не пізніше 25 числа місяця, наступного за звітним періодом, за IV квартал — не пізніше 20 лютого року, наступного за звітним періодом не пізніше 20 травня

Усі будівельні організації

Зазначаються загальні відомості про підприємство, дані про реалізовану продукцію (роботи, послуги), кількість працівників, операційні витрати, валові капітальні інвестиції, здійснені у звітному році тощо

Наказ Держкомстату «Про затвердження форм державних статистичних спостережень зі структурної статистики від 06.08.2009 р. № 301;Інструкція щодо заповнення форм державних статистичних спостережень зі структурної статистик № 1-підприємництво (річна) № 1-підприємництво (коротка) — річна № 1-підприємництво (квартальна) від 27.08.2007 р. № 321

20

Дослідження споживання продуктів та послуг у виробництві продукції (робіт, послуг)

1-споживання

Річна

 

 

Показуються загальні відомості про підприємство. Відображаються показники про матеріальні витрати на виробництво продукції (робіт, послуг), до яких належать: вартість витрачених (спожитих) у виробництві продуктів (сировини та матеріалів, напівфабрикатів, будівельних матеріалів тощо); вартість послуг виробничого та невиробничого характеру (окремі операції з обробки сировини та матеріалів, транспортні послуги сторонніх організацій тощо); витрати на сплату спожитих послуг; а також витрати, пов’язані з використанням природної сировини. Тут, крім цього, зазначається інформація про вартість послуг сторонніх організацій (зв’язку, транспорту, освіти, охорони здоров’я тощо)

Наказ21 Держкомстату «Про затвердження форми державного статистичного спостереження № 1-споживання (річна) «Обстеження споживання продуктів та послуг у виробництві продукції (робіт, послуг)» від 17.06.2009 р. № 204;Інструкція щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 1-споживання (річна) «Обстеження споживання продуктів та послуг у виробництві продукції (робіт, послуг)», затверджена наказом Держкомстату від 18.12.2007 р. № 450

21

Раніше діяв наказ Держкомстату «Про затвердження форми державного статистичного спостереження № 1-споживання (річна) «Обстеження споживання продуктів та послуг у виробництві продукції (робіт, послуг)» від 08.09.2008 р. № 318 (він втратив чинність з 1 січня 2010 року).

11. Статистика праці

21

Звіт з праці

1-ПВ

Місячна

Не пізніше 7 числа після звітного періоду

Усі будівельні організації

Відображається інформація про середню кількість працівників будівельних організацій. Показується сума Фонду оплати праці всіх категорій працівників, у тому числі і звільнених, яким здійснювалися нарахування з Фонду оплати праці у звітному періоді (штатних працівників, сумісників, які виконують роботи за цивільно-правовими договорами, учнів та студентів, які проходять виробниче навчання та виробничу практику на підприємстві). Показується сума податку з доходів фізичних осіб, нарахована на Фонд оплати праці всіх працівників, кількість людино-годин відпрацьованого часу та невідпрацьованого, але сплаченого (за період відпустки, професійного навчання, простоїв тощо). Крім того, можуть показуватися дані про заборгованість перед працівниками щодо заробітної плати та допомоги по соціальному страхуванню

Наказ22 Держкомстату «Про затвердження форм державних статистичних спостережень з праці» від 03.08.2009 р. № 294;

Інструкція щодо заповнення державного статистичного спостереження № 1-ПВ строкова — місячна «Звіт з праці», затверджена наказом Держкомстату від 05.10.2006 р. № 463

22

Раніше діяв наказ Держкомстату «Про затвердження форм державних статистичних спостережень з праці від 17.07.2007 р. № 223 (він втратив чинність з 15 січня 2010 року).

22

Звіт з праці

1-ПВ

Квартальна

 

 

Наводяться відомості про склад Фонду оплати праці та інших виплат у цілому за всіма працівниками та окремо за категоріями, про розподіл працівників за розміром заробітної плати, про рух робочої сили

Наказ Держкомстату «Про затвердження форм державних статистичних спостережень з праці» від 03.08.2009 р. № 294.

Інструкція щодо заповнення державного статистичного спостереження № 1-ПВ строкова — квартальна «Звіт з праці», затверджена наказом Держкомстату від 05.10.2006 р. № 463

23

Звіт про використання робочого часу

3-ПВ

За півріччя

Не пізніше 7 числа після звітного періоду

Усі будівельні організації

Показується інформація про використання робочого часу (фонд робочого часу працівників усіх категорій, кількості відпрацьованих ними людино-годин, кількості людино-годин щорічної відпустки). Наводяться відомості про стан укладення колективних договорів (відображається фактична кількість укладених на звітну дату колективних договорів, розмір мінімальної місячної ставки (окладу) працівників згідно з укладеними колективними договорами та визначеною в галузевій угоді).Також відображається інформація про витрати на утримання робочої сили (соціальне забезпечення, культурно-побутове обслуговування, професійне навчання кадрів, пов’язане з виробничою необхідністю, інші витрати на робочу силу, такі як відрядження, громадське харчування тощо)

Наказ23Держкомстату «Про затвердження форми державного статистичного спостереження № 3-ПВ (строкова, за півріччя) «Звіт про використання робочого часу» від 11.12.2007 р. № 445;Інструкція щодо заповнення державного статистичного спостереження № 3-ПВ (строкова, за півріччя) «Звіт про використання робочого часу», затверджена наказом Держкомстату від 24.12.2007 р. № 467

23

Наказ № 445 з 15 січня 2010 року втратить чинність згідно з наказом Держкомстату «Про затвердження форм державних статистичних спостережень з праці» від 03.08.2009 р. № 294.

24

Звіт про кількість працівників, їх якісний склад та професійне навчання

6-ПВ

Річна

Не пізніше 31 січня року, наступного за звітним

Усі будівельні організації

Наводяться показники про кількісний та якісний склад працівників (облікова кількість працівників, кількість працівників, які отримують пенсію, кількість працівників з неповною базовою та повною вищою освітою, кількість працівників, які захистили дисертацію на отримання наукового ступеня та диплома доктора чи кандидата наук, кількість працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими умовами праці тощо). Також відображаються показники про професійну підготовку кадрів на виробництві та про підвищення кваліфікації кадрів (кількість працівників, які навчені новим професіям, пройшли перепідготовку за кордоном за рахунок підприємства, пройшли навчання з підвищення кваліфікації, у тому числі за кордоном)

Наказ Держкомстату «Про затвердження форм державних статистичних спостережень з праці від 03.08.2009 р. № 294.Інструкція щодо заповнення державного статистичного спостереження № 6-ПВ (річна) «Звіт про кількість працівників, їх якісний склад та професійне навчання», затверджена наказом Держкомстату від 06.11.2006 р. № 508

25

Звіт про стан умов праці, пільги та компенсації за роботу зі шкідливими умовами праці

1-ПВ (умови праці)

Один раз на два роки

Не пізніше 31 січня року, наступного за звітним

Усі будівельні організації та їх відокремлені підрозділи

Наводиться інформація про стан умов праці та пільги й компенсації за роботу зі шкідливими умовами праці та за особливий характер праці

Наказ Держкомстату «Про затвердження форм державних статистичних спостережень з праці від 03.08.2009 р. № 294

12. Дослідження ділової активності підприємств

26

Анкета для будівельної організації

2К-Б

Квартальна

До 1 числа останнього місяця звітного періоду

Будівельні організації, вибрані для дослідження

Містить перелік питань про фінансово-господарську діяльність будівельних організацій

Наказ Держкомстату «Про затвердження типових анкет досліджень ділової активності підприємств» від 11.06.2004 р. № 374