28.01.2010

Особливості оформлення ТТН у будівництві

Відповідь на запитання

Особливості оформлення ТТН у будівництві

 

Організація веде будівництво. Вивіз ґрунту з об’єкта здійснює транспортна компанія, що в кінці місяця видає акт виконаних робіт (послуг) та виставляє рахунок. У цих документах зазначено найменування послуги — «вивіз ґрунту», одиниці — «куб. м». А чи потрібні при цьому товарно-транспортні накладні?

 

Договірні відносини між суб’єктами господарювання регулюються нормами

Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. № 436-IV (далі — ГК) та нормами Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі — ЦК).

Відповідно до норм

ст. 908, 909 ЦК операції з перевезення вантажів оформлюються договорами перевезення.

При укладенні господарського договору сторони самостійно узгоджують предмет (найменування, номенклатуру, асортимент) договору (

ст. 180 ГК).

Тому, на наш погляд, буде коректніше, якщо реквізити «найменування послуги» в акті виконаних робіт (послуг) та рахунку-фактурі відповідатимуть предмету договору перевезення, на підставі якого їх виписано.

Щодо питання оформлення товарно-транспортної накладної (далі — ТТН), то обов’язковість застосування цього документа закріплено в нормах

п. 3 ст. 909 ЦК, п. 1 п. 11.1 Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджених наказом Міністерства транспорту України від 14.10.97 р. № 363 (далі — Правила № 363).

Тому операції з перевезення вантажів, у тому числі вивіз ґрунту, мають в обов’язковому порядку оформлятися ТТН.

Більше того, норми

п. 11.7 Правил № 363 покладають обов’язок з виписки ТТН на замовника (вантажовідправника), у якого в розпорядженні залишається перший примірник такої ТТН.

Форму ТТН затверджено

наказом Міністерства транспорту та Міністерства статистики України «Про затвердження типових форм первинного обліку роботи вантажного автомобіля» від 29.12.95 р. № 488/346 (далі — наказ № 488).

Проте застосування цієї типової форми обов’язкове тільки для підприємства та організацій, підвідомчих зазначеним міністерствам.

Усі інші підприємства мають право скористатися формою ТТН, затвердженою

наказом № 488, або формою власної розробки (п.п. 2.7 наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку» від 24.05.95 р. № 88).

Для цілей бухгалтерського та податкового обліку акт виконаних робіт (послуг) чи інший документ, що підтверджує факт надання послуг з вантажоперевезення та оформлений відповідно до вимог

ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV, є достатнім підтвердженням факту здійснення господарської операції.

 

Володимир Овчаров