28.01.2010

Балансова вартість імпортних ОФ

Відповідь на запитання

Балансова вартість імпортних ОФ

 

Підприємство придбало об’єкт основних засобів (обладнання) в нерезидента. Як в такому разі для цілей оподаткування визначити балансову вартість імпортних ОФ, що підлягає амортизації в податковому обліку?

 

Подібне запитання виникає у зв’язку з тим, що порядок формування балансової вартості основних фондів, що придбаваються за імпортом, не прописано в Законі України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР (у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР, далі — Закон про податок на прибуток). Адже жодних застережень із цього приводу немає ні в п. 7.3, ні в п. 8.4. У результаті передбачають такі можливі варіанти визначення податкової балансової вартості імпортних ОФ:

1) у розмірі балансової вартості валюти, перерахованої в оплату за ОФ нерезиденту (тобто в цьому випадку проводять аналогію з імпортом товарів та нормами п.п. 7.3.2 Закону про податок на прибуток, які регулюють порядок визначення величини валових витрат при імпорті; такої думки, зокрема, дотримуються податківці — п. 6 листа ДПАУ від 10.11.2006 р. № 12816/6/16-1515-26 ;

2) за курсом НБУ, що діяв на дату перерахування валюти нерезиденту;

3) за курсом НБУ, зазначеним у ВМД.

Із перелічених нам ближчий останній варіант, що передбачає визначення податкової балансової вартості імпортних ОФ на підставі курсу НБУ, відображеного у ВМД. При цьому можна говорити про те, що п.п. 7.3.2 Закону про податок на прибуток у цьому випадку не застосовується, оскільки він регулює величину валових витрат щодо імпортних товарів, а витрати на придбання ОФ до таких не належать (до складу валових не включаються). До того ж, як відомо, для ОФ груп 2, 3, 4 нарахування амортизації починається з кварталу, наступного за кварталом оприбуткування матеріальних цінностей, що входять до складу таких груп, незалежно від фактичного здійснення розрахунків за такі ОФ . А отже, у ситуації, коли першою подією є отримання ОФ, застосування саме третього способу дозволить безпроблемно визначити балансову вартість об’єктів, що надійшли (тоді як, наприклад, при використанні першого чи другого варіанта тут виникають свої облікові труднощі).

А от у бухгалтерському обліку первісна вартість імпортних ОЗ формується з урахуванням положень П(С)БО 7 і П(С)БО 21 і так само, як і в разі імпорту товарів, залежить від того, яка подія була першою — перерахування передоплати за ОЗ (у цьому випадку первісна вартість об’єкта ОЗ визначається з урахуванням курсу НБУ на момент перерахування авансу) чи отримання об’єкта (у такому разі важливий курс НБУ на момент оприбуткування ОЗ).

 

Людмила Солошенко