08.07.2010

Про деякі питання прийняття в експлуатацію об’єктів житлового будівництва

Наказ від 25.05.2010 р. № 180

Про деякі питання прийняття в експлуатацію об’єктів житлового будівництва

 

Наказ Мінрегіонбуду від 25.05.2010 р. № 180

 

З метою забезпечення контролю та підвищення ефективності виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 09.09.2009 № 1035 «Про затвердження Тимчасового порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом приватних житлових будинків садибного типу, дачних та садових будинків з господарськими спорудами і будівлями, споруджених без дозволу на виконання будівельних робіт» наказую:

1. Державній архітектурно-будівельній інспекції (Бондаренко О. М.) забезпечити безумовне дотримання строків розгляду поданих забудовником документів та прийняття рішення щодо прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом приватних житлових будинків садибного типу, дачних та садових будинків з господарськими спорудами і будівлями, споруджених без дозволу на виконання будівельних робіт, та видачі сертифіката відповідності державним будівельним нормам, стандартам та правилам.

2. Начальникам територіальних інспекцій державного архітектурно-будівельного контролю в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі надавати щомісяця до 25 числа звіт Міністру про хід прийняття в експлуатацію відповідно до Тимчасового порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом приватних житлових будинків садибного типу, дачних та садових будинків з господарськими спорудами і будівлями.

3. Контроль за виконанням цього наказу покладаю на заступника Міністра Ісаєнка Д. В.

 

Міністр В. Г. Яцуба

 

КОМЕНТАР

 

Мінрегіонбуд наказав забезпечити строки розгляду документів щодо прийняття в експлуатацію деяких закінчених будівництвом об’єктів

Наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України «Про деякі питання прийняття в експлуатацію об’єктів житлового будівництва» від 25.05.2010 р. № 180

(далі — наказ № 180) Держархбудінспекції доручено забезпечити безумовне дотримання строків розгляду поданих забудовником документів та прийняття рішення щодо прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом приватних житлових будинків садибного типу, дачних і садових будинків з господарськими будівлям та спорудами, побудованих без дозволу на виконання будівельних робіт, і видачі сертифіката відповідності державним будівельним нормам, стандартам і правилам.

Наказ № 180

прийнято з метою підвищення ефективності виконання вимог Тимчасового порядку від 09.09.2009 р. № 1035.

Зауважимо, що згідно з

п. 4 Тимчасового порядку від 09.09.2009 р. № 1035 Держархбудінспекція має розглядати подані заявником документи і приймати рішення про видачу сертифіката відповідності державним будівельним нормам, стандартам і правилам протягом 10 робочих днів.

Також заявникам слід ураховувати, що

Тимчасовий порядок від 09.09.2009 р. № 1035 має обмеження в часі (завершення будівництва — з 05.08.92 р. до 01.01.2008 р., подання заяви та необхідних документів — до 31.12.2010 р.).

Наказ

, що коментується, має організаційно-розпорядчий характер, не містить нових правових норм, не порушує права та обов’язки громадян, отже, не підлягає державній реєстрації в Мін’юсті. Таким чином, наказ набрав чинності з дня прийняття, тобто з 25.05.2010 р.

 

Ольга Маханько