08.07.2010

Пенсіонер на підприємстві

Відповідь на запитання

Пенсіонер на підприємстві

 

На будівельне підприємство прийнято на роботу вахтером пенсіонера з оплатою у півставки окладу. Які пільги має надавати роботодавець працюючим пенсіонерам? Чи застосовується до його заробітної плати податкова соціальна пільга і чи можна видати йому неоподатковувану матеріальну допомогу?

 

У

Законі України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон № 889) відсутні спеціальні норми, що регламентують особливе ставлення до пенсіонерів. Заробітна плата таких працівників підлягає обкладенню податком з доходів фізичних осіб на загальних підставах, тобто за ставкою 15 %, відповідно до п. 7.1 Закону № 889. Також не існує і окремих нормативних положень у частині застосування податкової соціальної пільги для працюючих пенсіонерів. Перелік доходів, зазначених у п.п. 6.3.3 Закону № 889, при отриманні яких податкова соціальна пільга не може застосовуватися до інших доходів платника податків, не містить доходів, отриманих у вигляді пенсії.

Таким чином, працюючий пенсіонер, так само як й інші працівники,

має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отриманого з джерел на території України від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги в розмірах, передбачених п. 6.1 Закону № 889. При цьому розмір нарахованої заробітної плати в цьому випадку не повинен перевищувати суму, що дорівнює місячному прожитковому мінімуму, діючому для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженому на 1,4 та округленому до найближчих 10 гривень (п.п. 6.5.1 Закону № 889).

Законом України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» від 27.04.2010 р. № 2154-VI

з 1 січня 2010 року встановлено прожитковий мінімум на працездатну особу в розмірі 869 грн. Тому в 2010 році граничний розмір доходу для отримання податкової соціальної пільги дорівнює 1220 грн. (869 грн. х 1,4 = 1216,6 грн. = 1220 грн.).

На можливість застосування податкової соціальної пільги до заробітної плати не впливає те, що працівника прийнято на півставки, оскільки з граничним розміром заробітної плати порівнюється

загальний місячний оподатковуваний дохід (незалежно від кількості відпрацьованого часу), а не встановлений працівнику оклад (тарифна ставка).

При цьому розмір податкової соціальної пільги не зменшується через те, що пенсіонер отримує півставки, а не ставку.

Податкова соціальна пільга починає застосовуватися до доходів місяця, в якому працюючий пенсіонер подав заяву на її застосування. У разі якщо він претендує на підвищений розмір пільги, установлений

пп. 6.1.2 або 6.1.3 Закону № 889, до заяви додаються підтверджуючі документи згідно з Порядком подання документів та їх складом при застосуванні податкової соціальної пільги, затвердженими постановою КМУ від 26.12.2003 р. № 2035.

Якщо працівник-пенсіонер має право на податкову соціальну пільгу протягом звітного податкового року, роботодавець може надати йому

неоподатковувану нецільову благодійну допомогу в сумі, що не перевищує розміру граничного доходу, визначеного відповідно до п.п. 6.5.1 Закону № 889 (п.п. 9.7.3 Закону № 889). У 2010 році сукупний розмір такої неоподатковуваної допомоги не повинен перевищувати 1220 грн.

Узагалі, що стосується працюючих пенсіонерів, то на них поширюються всі гарантії та пільги, як і на звичайних працівників. Жодних особливостей щодо цієї категорії працівників не передбачено ні

КЗпП, ні податковим законодавством.

 

Наталія Григор’єва