22.07.2010

Ляп у постанові Кабміну... скоро повинні виправити

Лист від 13.05.2010 р. № 31-34000-20-5/11019

Ляп у постанові Кабміну… скоро повинні виправити

 

Лист Мінфіну від 13.05.2010 р. № 31-34000-20-5/11019

 

Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» визначає склад фінансової звітності та поширюється на всіх юридичних осіб, створених відповідно до законодавства України, незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності, а також на представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності, які зобов’язані вести бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність згідно із законодавством. Тобто на фізичних осіб, у тому числі фізичних осіб — підприємців, зазначений Закон не поширюється.

У зв’язку з наведеним, для усунення в законодавстві протиріччя, що виникло у зв’язку зі встановленням Порядком (підпункт 5 пункту 16) норми, за якою для участі в аукціоні фізичні особи — підприємці мають подавати фінансову звітність, пропонується Міністерству економіки України як головному розробнику зазначеного Порядку підготувати проект постанови Кабінету Міністрів України щодо внесення до Порядку відповідних змін, а саме виключити з підпункту 5 пункту 16 Порядку слова у дужках «та фізичної особи — підприємця» і доповнити словами «та Звіту суб’єкта малого підприємництва фізичної особи — платника єдиного податку (для фізичної особи підприємця)».

 

Заступник міністра Г. Єфименко

 

КОМЕНТАР

 

У

п. 16 постанови КМУ «Про затвердження порядку залучення коштів для будівництва житла військовослужбовцям, особам рядового та начальницького складу, членам їх сімей на аукціонах» від 17.02.2010 р. № 142 (далі — постанова № 142) для участі в аукціоні передбачено подання копій документів фінансової звітності за минулий рік та за останній квартал (для юридичної особи та фізичної особи — підприємця). Разом з тим приватні підприємці не складають фінансової звітності, передбаченої Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», а складають лише певні форми податкової звітності. Думаю, що автори постанови № 142, пишучи про фінансову звітність підприємців, мали на увазі саме податкову звітність. Проте юридично в організаторів аукціону будуть усі підстави не допускати до участі в аукціоні фізичних осіб — підприємців, мотивуючи це відсутністю в поданих для участі в аукціоні документах копій фінансових звітів.

Міністерство фінансів України у своєму

листі № 31-34000-20-5/11019 від 07.04.2010 р. визнало законодавче протиріччя постанови № 142 і підтвердило, що приватні підприємці не зможуть надати фінансову звітність, оскільки не складають її.

Разом з тим Мінфін у листі, що коментується, повідомив, що запропонує Міністерству економіки України внести зміни до

постанови № 142, а саме вилучити з підпункту 5 пункту 16 слова у дужках «…та фізичної особи-підприємця» та доповнити словами «…та Звіту суб’єкта малого підприємництва — фізичної особи — платника єдиного податку (для фізичної особи — підприємця)».

Мабуть, Міністерство фінансів України вирішило також не дуже заглиблюватися в сутність написаного, тому що запропонувавши вилучити одну законодавчу колізію з

постанови, автоматично пропонує створити іншу. Скажімо, якщо фізична особа — підприємець не є платником єдиного податку, то вона не зможе надати Звіт суб’єкта малого підприємництва — фізичної особи — платника єдиного податку, бо здає в податкові органи щокварталу податкову деклацію про доходи.

Залишається лише сподіватися, що Міністерство економіки України, розробляючи зміни до

постанови № 142, грунтовно підійде до своїх обов’язків і пропише чітко, які документи повинні надавати підприємці, як на спрощеній системі оподаткування, так і на загальній.

В іншому випадку одна неузгодженість у законодавстві заміниться іншою, як це вже стало звичним для українських нормативно-правових актів.

А поки що приватним підприємцям можуть просто відмовляти від участі в аукціоні щодо залучення коштів для будівництва житла військовослужбовцям. І своє право доведеться відстоювати хіба що в суді.

 

Василь Качерай