11.03.2010

Облік землі балансоутримувачем

Відповідь на запитання

Облік землі балансоутримувачем

 

За рішенням власників квартир на баланс об’єднання співвласників передано багатоквартирний будинок. Таким чином, об’єднання, що є юридичною особою, стало балансоутримувачем.

При цьому на земельну ділянку, на якій розташовано будинок, не було оформлено держакт на балансоутримувача.

Чи повинне об’єднання відобразити на своєму балансі також і земельну ділянку, яку розташовано під будинком?

 

Перш за все слід зазначити, що питання передачі землі власника квартир у новобудовах досі не розв’язано правознавцями.

Одні юристи вважають, що без повноцінного оформлення земельної ділянки на балансоутримувача до останнього ділянка не переходить1.

1

Див. «Будівельна бухгалтерія», 2009, № 22, с. 28.

Інші вважають, що разом з передачею нерухомості до власників квартир автоматично переходить право на земельну ділянку, і цей перехід не потребує традиційного оформлення2. Тому співвласники разом з будинком можуть передати в управління балансоутримувача не тільки будинок, а й землю.

2

Див. «Будівельна бухгалтерія», 2009, № 24, с. 30.

Залежно від того, аргументи якої зі сторін здалися керівникам балансоутрумувача переконливішими, головбух і підходитиме до відображення землі в бухгалтерських регістрах.

Якщо керівництво визнає, що перша позиція найадекватніше відображає правові реалії, то головбух, очевидно, не стане відображати окремо у своєму обліку вартість землі, розташованої під будинком, прийнятим на баланс.

Додатковим аргументом на користь такого підходу може стати лист Держкомзему від 02.09.2009 р. № 12132/17/6-09 3, в якому говорилося, що «земельну ділянку може бути зараховано на баланс підприємства як основний засіб після державної реєстрації права власності на земельну ділянку в установленому порядку».

3

З текстом листа і коментарем до нього від 02.09.2009 р. № 12132/17/6-09 можна ознайомитися в газеті «Будівельна бухгалтерія», 2009, № 21, с. 4.

У тому випадку, якщо керівники организації-балансоутримувача вважають, що земельна ділянка відійшла до власників квартир автоматично після придбання нерухомості та з рішення власників житла, яким оформлялася передача будинку в управління ОСББ, зрозуміло, що вони разом з будинком передають балансоутримувачу й земельну ділянку, головбуху слід оприбуткувати таку землю на баланс.

Тут слід брати до уваги й такі положення ст. 42 Земельного кодексу від 25.10.2001 р. № 2768-III:

«

1. Земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні жилі будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території державної або комунальної власності, надаються в постійне користування підприємствам, установам і організаціям, які здійснюють управління цими будинками.

2. У разі приватизації громадянами багатоквартирного жилого будинку відповідна земельна ділянка може передаватися безоплатно у власність або надаватись у

користування об’єднанню власників.

3. Порядок використання земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні жилі будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території, визначається співвласниками.

4. Розміри та конфігурація земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні жилі будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території, визначаються на підставі проектів розподілу території кварталу, мікрорайону та відповідної землевпорядної документації

».

Таким чином, головбуху слід уточнити, в якому саме правовому режимі перебуває земельна ділянка.

Якщо балансоутримувач прийняв її на праві

постійного користування, то слід уключити вартість користування такою ділянкою до складу нематеріальних активів .

Коли відповідного рішення органу державної або місцевої влади немає і балансоутримувач спирається на волевиявлення власників квартир, то головбуху, швидше за все, доведеться включити вартість землі до складу

основних засобів за дебетом рахунка 101. Зараз ця позиція може змінитися у зв’язку з коригуванням законодавства (подробиці див. с. 29–30 цього випуску).

Зазначимо, що балансовому відображенню землі не стане перешкодою той факт, що балансоутримувач не є повноправним

власником ділянки, а тільки приймає його в управління разом з будинком. Справа в тому, що для оприбутковування на баланс активу достатньо, щоб юрособа контролювала такий актив. (Мінфін, наприклад, не бачить нічого поганого в бухгалтерській аналогії між передачею активів в господарське відання і безоплатним отриманням активів4.)

4

Текст листа Мінфіну від 23.10.2009 р. № 31-34000-20-21/28576 і коментар до нього див. у газеті «Будівельна бухгалтерія», 2009, № 23, с. 5.

Важливо зазначити, що вартість землі має бути відокремлено від вартості самого будинку. Цей висновок випливає з аналогії з положенням

п. 9 П(С)БО 7.

До якої б категорії активів балансоутримувач не відніс вартість землі, перед головбухом постане питання оцінки її вартості.

Відповідно до

п. 10 П(С)БО 7 і п. 13 П(С)БО 8 земельну ділянку або право постійного користування їм слід відображати за справедливою вартістю.

Як балансоутримувач установить таку вартість — це його справа.

Оптимальним, але зовсім не обов’язковим, варіантом у цій ситуації було б отримання оцінки незалежного експерта, який має відповідну кваліфікацію.

 

Андрій Левченко