25.03.2010

Житлово-інвестиційний фонд не може перейти на «спрощенку»

Відповідь на запитання

Житлово-інвестиційний фонд не може перейти на «спрощенку»

 

Наше товариство зареєстровано як житлово-інвестиційний фонд. На сьогодні сплачує податок на прибуток у розмірі 25 %. Чи має право житлово-інвестиційний фонд перейти на спрощену систему оподаткування?

 

Указом Президента «Про спрощену сис-тему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» від 03.07.98 р. № 727 (далі — Указ № 727) установлено, що спрощена система оподаткування, обліку та звітності запроваджується, зокрема, для юридичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, в яких за рік середньооблікова чисельність працюючих не перевищує 50 осіб і обсяг виручки яких від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік не перевищує 1 млн гривень.

Слід зазначити, що на підставі ст. 7 дія Указу № 727 не поширюється на:

— суб'єктів підприємницької діяльності, на яких поширюється дія Закону України «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» в частині придбання спеціального патенту;

— довірчі товариства, страхові компанії, банки, інші фінансово-кредитні та небанківські фінансові установи;

— суб'єктів підприємницької діяльності, у статутному фонді яких частки, що належать юридичним особам — учасникам та засновникам цих суб'єктів, які не є суб'єктами малого підприємництва, перевищують 25 відсотків;

— фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності, які займаються підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи і здійснюють торгівлю лікеро-горілчаними та тютюновими виробами, пально-мастильними матеріалами;

— спільну діяльність, визначену п. 7.7 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств».

Згідно із Законом України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» від 12.07.2001 р. № 2664-ІІІ (далі — Закон № 2664) фінансова установа — юридична особа, яка відповідно до закону надає одну чи декілька фінансових послуг та яка внесена до відповідного реєстру у порядку, встановленому законом. До фінансових установ належать банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі товариства, страхові компанії, установи накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди і компанії та інші юридичні особи, виключним видом діяльності яких є надання фінансових послуг.

Одночасно п. 5 ст. 1 Закону № 2664 визначено, що фінансова послуга — операції з фінансовими активами, що здійснюються в інтересах третіх осіб за власний рахунок чи за рахунок цих осіб, а у випадках, передбачених законодавством, і за рахунок залучених від інших осіб фінансових активів, з метою отримання прибутку або збереження реальної вартості фінансових активів.

На підставі вищевикладеного, житлово-інвестиційний фонд відноситься до фінансових установ. Таким чином, дія Указу № 727 на фінансові установи не поширюється.

Ваше товариство відноситься до інвестиційних фондів, яке за своїм правовим статусом є фінансовою установою, отже, немає законних підстав для переходу на спрощену систему оподаткування.

 

Головний державний податковий ревізор-інспектор ДПА у м. Києві Леся Сєдова