13.05.2010

І знову про обов’язковість типових форм № КБ -2в, КБ -3, КБ -6

Лист від 16.03.2010 р. № 12/19-3-9-14-295

І знову про обов’язковість типових форм № КБ-2в, КБ-3, КБ-6

 

Лист Мінрегіонбуду від 16.03.2010 р. № 12/19-3-9-14-295

 

Міністерство регіонального розвитку та будівництва розглянуло <…> лист щодо застосування типових форм первинних облікових документів у будівництві «Акт приймання виконаних будівельних робіт» (типова форма № КБ-2в) та «Довідка про вартість виконаних будівельних робіт та витрати» (типова форма № КБ-3), затверджених наказом Мінрегіонбуду від 4 грудня 2009 року № 554, і роз’яснює.

Зазначені типові форми підлягають обов’язковому застосуванню при проведенні взаєморозрахунків за виконані роботи між замовниками та виконавцями робіт з будівництва, що здійснюється за рахунок бюджетних коштів та коштів підприємств, установ і організацій державної власності.

По об’єктах, будівництво яких здійснюється за рахунок інших джерел фінансування, типові форми застосовуються відповідно до умов договору підряду.

У випадку здійснення поточного ремонту господарським способом застосування типових форм не обов’язкове.

Приклад оформлення типових форм при виконанні будівельних робіт із застосуванням матеріалів поставки замовника наведений на с. 27 — 38 збірника офіційних документів та роз’яснень «Ціноутворення у будівництві» № 2, лютий 2010.

Порядок урахування зворотних сум у типових формах наведений на с. 60 — 61 збірника офіційних документів та роз’яснень «Ціноутворення у будівництві» № 2, лютий 2008.

Періодичність

подання підрядником типових форм визначається у договорі підряду (пункти 98, 99 та 102 Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 01.09.2005 № 668, пункт 3.3.8 Правил визначення вартості будівництва, ДБН Д. 1.1-1-2000). Практикою проведення взаєморозрахунків за виконані роботи з будівництва, як правило, прийнято щомісячне оформлення таких документів.

Журнал обліку виконаних робіт (форма № КБ-6) є документом, який

може слугувати підставою для складання звітності з виконання будівельно-монтажних робіт, використання основних матеріалів, здійснення контролю за обсягами робіт тощо. На даний час заповнення зазначеного журналу не є обов’язковим.

 

Перший заступник міністра А. Беркута

 

Коментар

 

У наведеному вище

листі фахівці Мінрегіонбуду надали відповіді на кілька запитань, пов’язаних із заповненням нових форм № КБ-2в та № КБ-3.

Підтвердилася теза, висловлена раніше в

листі Мінрегіонбуду від 09.03.2010 р. № 12/19-2-9-21-2368 (див. газету «Будівельна бухгалтерія», 2010, № 8, с. 6) про те, що зазначені форми мають обов’язковий статус тліьки в разі фінансування будівництва за рахунок держресурсів.

Також з’ясовано питання щодо заповнення форм при виконанні робіт з поточного ремонту господарським способом. Про цю проблему ми писали в газеті «Будівельна бухгалтерія», 2010, № 2, с. 29. Справа в тому, що раніше відповідні застереження містилися в Поясненнях щодо старих форм «первинки». Тепер таке саме пояснення надано в цьому

листі Міністерства. Таким чином, стало зрозуміло, що при здійсненні поточного ремонту господарським способом застосовувати форми № КБ-2в та № КБ-3, як і раніше, не потрібно.

На жаль, фахівці Мінрегіонбуду не визнали за потрібне в

листі, що коментується, прояснити алгоритми заповнення первинних форм при використанні в будівництві матеріалів замовника та при появі зворотних сум. Слід зауважити, що в цьому контексті досить дивною виглядає неприкрита реклама в офіційному документі (міністерському листі) видання, підконтрольного міністерським чиновникам.

Важливо зазначити: відповідаючи на запитання про періодичність заповнення форм, Мінрегіонбуд не наполягає на щомісячності, а лише відзначає традиційність такого облікового періоду. Це, очевидно, означає, що за згодою сторін договору форми № КБ-2в та № КБ-3 можуть заповнюватися і з іншою періодичністю.

Що стосується посилання на дані журналу № КБ-6, то Мінрегіонбуд фактично підтвердив висновки, зроблені в газеті «Будівельна бухгалтерія», 2010, № 5, с. 48. Використання журналу обліку виконаних робіт не є обов’язковим.

 

Сергій Шемет