11.11.2010

Загальновиробничі витрати в кошторисі — розрахунок за даними бухгалтерії

Лист від 01.09.2010 р. № 2/12-1/12741

Загальновиробничі витрати в кошторисі — розрахунок за даними бухгалтерії

 

Лист Мінрегіонбуду від 01.09.2010 р. № 2/12-1/12741

 

Міністерство регіонального розвитку та будівництва розглянуло <...> лист щодо загальновиробничих витрат підрядної організації і з питань компетенції роз’яснює.

Вартість будівництва, що здійснюється за рахунок державних коштів або коштів підприємств, установ, організацій державної власності, визначається згідно з ДБН Д.1.1-1-2000 «Правила визначення вартості будівництва».

Відповідно до цих ДБН при складанні ціни тендерної пропозиції (договірної ціни) претендент на виконання робіт розрахунково-аналітичним методом визначає загальновиробничі витрати виходячи зі своєї структури і обґрунтованих витрат, що склалися в підрядній організації за попередній звітний період, як правило, рік з урахуванням потужності організації і обсягів робіт, що пропонуються до виконання. Розраховані на підставі таких даних показники загальновиробничих витрат погоджуються замовником у складі договірної ціни і використовуються при проведенні взаєморозрахунків за обсяги виконаних робіт. Порядок та термін уточнення складових вартості будівництва (квартал, півріччя, рік тощо), у тому числі і загальновиробничих витрат, установлюється сторонами та зазначаються в договорі на виконання робіт.

При обчисленні показників загальновиробничих витрат ураховуються загальновиробничі витрати, пов’язані з виконанням зобов’язань за будівельними контрактами. Якщо підрядна організація, крім будівництва, здійснює іншу діяльність, витрати, пов’язані з такою діяльністю, не враховуються при визначенні зазначених показників для обчислення загальновиробничих витрат.

 

Заступник Міністра І. Соколов

 

КОМЕНТАР

 

У 2009 році змінився регламент кошторисного обліку загальновиробничих витрат. Нова редакція

ДБН Д.1.1-1-2000 закликала кошторисників орієнтуватися на фактичні дані загальновиробничих витрат.

Такі дані є лише в бухгалтерії. Тому кошторисникам і головбухам доводиться працювати разом, розраховуючи «обґрунтовану» суму загальновиробничих витрат, яку може бути наведено в кошторисі.

Тут потрібно звернути увагу не лише на те, що склад загальновиробничих витрат, визначених за П(С)БО та за ДБН, різний, а й на те, що в бухгалтерії є особливі процедури розподілу загальновиробничих витрат.

Сьогоднішній

ДБН Д.1.1-1-2000 не містить пояснень стосовно того, яку саме частину фактичних загальновиробничих витрат, підданих у бухобліку розподілу за так званою нормальною потужністю, може бути взято до розрахунку кошторисного показника «загальновиробничі витрати».

Намагаючись якось роз'яснити це питання, Мінрегіонбуд у наведеному вище

листі почав наполягати на тому, щоб загальновиробничі витрати, які стосуються небудівельної діяльності, до розрахунку не брати.

Докладніших пояснень у

листі, на жаль, немає. Тому з багатьма іншими процедурними питаннями розподілу загальновиробничих витрат кошторисникам та головбухам доведеться розбиратися самостійно.

 

Іван Чалий