11.11.2010

Електронна звітність через Інтернет: практичні нюанси

Стаття

Електронна звітність через Інтернет: практичні нюанси

Наталія Григор’єва, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Як відправити електронний звіт, підписаний у програмі «Бест-Звіт Плюс», якщо на робочому комп'ютері виникли проблеми з Інтернетом?

Дійсно, не в усіх випадках можна роздрукувати бланки та відправитися до ДПІ особисто. Та це й не потрібно. Якщо ваш робочий комп'ютер не єдиний у місті підключений до мережі, то здійснити відправлення створеного та підписаного звіту можна з будь-якого комп'ютера з доступом до Інтернету, використовуючи безкоштовну електронну скриньку на серверах за типом ukr.net, i.ua або навіть gmail.com.

Для цього після накладення підписів у програмі «Бест-Звіт Плюс» потрібно зайти до пункту меню «Звітність — Документи на підпис», після чого у вікні, що відкрилося, позначити потрібний вам документ, а потім у меню «Документ» вибрати команду «Зашифрувати та зберегти...» (див. рис. 1).

 

Рис. 1

 

Далі у вікні, що відкрилося, під назвою «Оберіть сертифікат одержувача» слід зазначити сертифікат ДПА — Центр обробки електронної звітності України з кодом 19355711. Натисніть на «ОК» та збережіть зашифрований файл-звіт у будь-якому місці або на знімному носії. Тепер потрібно знайти комп'ютер з доступом до Інтернету і відправити цей файл як вкладення в порожньому листі з будь-якої поштової програми на електронну адресу zvit@sta.gov.ua. Якщо звіт складено правильно, то незабаром після відправлення листа ви отримаєте повідомлення про надходження і прийняття звітності з податкової. Щоправда, з прочитанням таких повідомлень безпосередньо з браузера можуть виникнути проблеми, оскільки повідомлення надходять у зашифрованому вигляді. І тому, отримавши всі файли повідомлень, ви також мусите переписати їх на носій, щоб розшифрувати за допомогою програми «Бест-Звіт Плюс» на своєму робочому комп'ютері. Для цього використовуйте меню «Документ — Імпорт — Файли передачі даних.ZDI».

При відправленні за допомогою програми «Бест-Звіт Плюс» уточненого звіту, створеного завчасно в ПЗ «Податкова Звітність» зі статусом документа «Новий звітний» або «Уточнюючий», повертається квитанція з помилкою: невідповідність статусів. У чому причина? Така проблема досить часто заганяє бухгалтера в безвихідь, хоча причина криється не в неправильній послідовності дій, а насамперед в особливостях програми «Бест-Звіт Плюс». Справа в тому, що при імпорті будь-яких xml-звітів статуси документів змінюються на «Основний». Тому для уникнення проблем необхідно після імпорту звітів уручну змінити цей параметр. Для цього в меню «Звітність — Реєстр документів» вибираємо імпортований звіт, потім натискуємо на праву кнопку миші та вибираємо пункт «Властивості». У вікні, що з'явилося, змінюємо статус документа на необхідний, як показано на рис. 2. Потім можна здійснити процедуру накладення підписів та відправляти звіт.

 

Рис. 2