25.11.2010

Найманого працівника підприємця засуджено: як зняти з реєстрації трудовий договір

Лист від 21.05.2010 р. №

Найманого працівника підприємця засуджено: як зняти з реєстрації трудовий договір

 

Лист Мінпраці України від 21.05.2010 р. № ДУ-09-3342/0/6-10

(витяг)

 

При набранні законної сили вироком суду, яким працівника засуджено до позбавлення волі чи до іншого покарання, що унеможливлює продовження подальшої роботи, трудові відносини між фізичною особою — роботодавцем та найманим працівником припиняються (п. 7 ст. 36 КЗпП України).

Слід зауважити, що підставою для припинення трудових відносин на підставі п. 7 ст. 36 КЗпП України є виключно вирок суду, що набрав законної сили.

Для вирішення питання про зняття трудового договору з реєстрації в державній службі зайнятості фізична особа — роботодавець має подати копію вироку суду та заяву відповідного змісту про зняття трудового договору з реєстрації в центрі зайнятості.

Надані документи будуть підставою для здійснення відповідальною посадовою особою дій зі зняття трудового договору з реєстрації; заява фізичної особи — роботодавця та копія вироку суду, що набрав законної сили, додаються до третього примірника трудового договору, що зберігається в центрі зайнятості.

 

Начальник інспекції І. Довженко

 

КОМЕНТАР

 

Отаке... Усяке трапляється в житті. Інколи працівники здійснюють протиправні дії, їх засуджують.

Але! Життя триває, підприємець продовжує свою діяльність, а трудові відносини із засудженим працівником можна і потрібно припинити. Як це зробити на законних підставах, роз’яснило Мінпраці в листі, що коментується.

У

листі зазначено, що підставою для припинення трудових відносин між фізичною особою — роботодавцем та засудженим найманим працівником на підставі п. 7 ст. 36 КЗпП є вирок суду, що набрав законної сили.

При цьому Мінпраці роз’яснює, що

для зняття з реєстрації в центрі зайнятості трудового договору, укладеного із засудженим працівником, фізична особа — роботодавець має подати до центру зайнятості копію вироку суду і заяву про зняття трудового договору з реєстрації.

Зазначена заява та копія вироку суду додаються до третього примірника трудового договору, що зберігається в центрі зайнятості.

 

Юлія Литвиненко