25.11.2010

Звітність відповідно до МСФЗ з 2011 року

Стаття

Звітність відповідно до МСФЗ з 2011 року

Іван Чалий, консультант

 

Чи зобов’язане публічне акціонерне товариство подавати до ДКЦПФР звітність, складену за вимогами МСБО?

Про це поговоримо у пропонованій статті.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

Стратегія застосування міжнародних стандартів фінансової звітності в Україні

— Стратегія застосування міжнародних стандартів фінансової звітності в Україні, затверджена розпорядженням КМУ від 24.10.2007 р. № 911-р.

Порядок заповнення форм емітентами ЦП

— Порядок заповнення форм розкриття інформації та змін до неї емітентами акцій та облігацій підприємств, які перебувають у лістингу організаторів торгівлі, затверджений рішенням ДКЦПФР від 22.06.2010 р. № 981.

Положення № 1591

— Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затверджене рішенням ДКЦПФР від 19.12.2006 р. № 1591.

МСБО 1

— МСБО 1 «Подання фінансових звітів».

 

Щоб розібратися в цьому питанні, слід пригадати, що

Стратегія застосування міжнародних стандартів фінансової звітності в Україні одним з основних напрямків визначає «законодавче регулювання порядку застосування міжнародних стандартів, зокрема, з 2010 року обов’язкове складення фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності згідно з міжнародними стандартами підприємствами-емітентами, цінні папери яких перебувають у лістингу організаторів торгівлі на фондовому ринку, банками і страховиками, за власним рішенням іншими емітентами цінних паперів і фінансовими установами».

Публічні акціонерні товариства (далі — АТ) тому, власне, й називаються публічними, що їх акції мають перебувати в біржовому

лістингу.

На сьогодні ДКЦПФР поки що не вимагає від публічних АТ подання МСФЗ-звітності.

У

Положенні № 1591 міститься лише м’яке зауваження:

«

У разі наявності емітентом у складі річної інформації додатково надається фінансова звітність, складена відповідно до Міжнародних стандартів фінансової звітності».

Отже, у 2010 році українські емітенти можуть і не подавати до ДКЦПФР звітність, складену згідно з МСФЗ.

Проте з наступного року ситуація, судячи з усього, кардинально зміниться.

З

01.01.2011 р. набирає чинності рішення ДКЦПФР від 22.06.2010 р. № 981, яким затверджено Порядок заповнення форм емітентами ЦП.

Пункт 14

цього документа містить таку норму:

«Розділ XI «Фінансова звітність емітента» квартальної інформації повинен містити квартальну фінансову звітність емітента.

Склад та порядок підготовки квартальної фінансової звітності емітента визначаються Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Публічні

акціонерні товариства додатково розкривають інформацію про свою діяльність на основі міжнародних стандартів бухгалтерського обліку».

Нам важко судити про те, який саме сенс автори цього

Порядку вкладали в дещо дивне формулювання «на основі міжнародних стандартів бухгалтерського обліку».

Що означає «на основі»?

Теперішню П(С)БО-звітність у певному розумінні теж можна назвати складеною

на основі міжнародних стандартів. Адже й самі П(С)БО складені на основі МСФЗ.

Але

МСБО 1 прямо вказує на те, що звітність, складена за МСФЗ, має відповідати всім вимогам усіх міжнародних стандартів. Отже, тут не може бути будь-яких половинчастих заходів. Звітність або відповідає МСФЗ повністю, або не відповідає їм узагалі.

Крім того, виникають деякі сумніви в доцільності термінів, використаних у

рішенні ДКЦПФР від 22.06.2010 р. № 981. Сучасна назва всієї сукупності міжнародних стандартів — міжнародні стандарти фінансової звітності (МСФЗ), а не міжнародні стандарти бухгалтерського обліку (МСБО). Очевидно, українські чиновники користуються давно застарілими поняттями.

Що б там не було, але зрозуміло одне: публічні АТ почнуть складати МСФЗ-звітність уже в наступному році.

І, найімовірніше, за підсумками 2010 року.

А оскільки мінімальний

порівняльний звітний період у системі МСФЗ становить один рік, то трансформувати свої звіти в систему міжнародних стандартів доведеться і за 2009 рік.

До речі, готуватися до опанування МСФЗ, напевно, час і головбухам інших підприємств. Адже українська влада, успадкувавши досвід Російської Федерації, яка в цьому році прийняла Закон про введення МСФЗ, готується до законодавчого закріплення міжнародних стандартів в Україні:

«Віце-прем’єр-міністр Борис Колесніков дав доручення розробити законопроект про перехід на систему бухгалтерського обліку, що відповідає міжнародним стандартам. Про це за підсумками робочого засідання у віце-прем’єра «Дзеркалу тижня» повідомив голова Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва Михайло Бродський.

«Борис Колесніков дав доручення розробити відповідний законопроект з урахуванням наших реалій», — сказав Бродський.

Він уточнив, що законопроект має бути розроблено й прийнято найближчими місяцями — бажано до нового року. Очікують, що закон буде містити норму про піврічний адаптаційний період.

Голова комітету зазначив, що законопроект про перехід на міжнародну систему бухгалтерського обліку має кореспондувавати з новим Податковим кодексом»1.

1 http://news.dt.ua/news/39336