25.11.2010

Один директор на два підприємства... як бути з підписом в одному договорі?

Відповідь на запитання

Один директор на два підприємства... як бути з підписом в одному договорі?

 

Чи може директор підприємства підписувати договори із собою як із простою фізичною особою або фізичною особою — підприємцем? Чи може директор підприємства, де він працює за основним місцем роботи, підписувати договори з підприємством, де він працює за сумісництвом?

 

Одна людина може працювати директором (генеральним директором) на двох різних підприємствах, а також бути зареєстрованою як фізична особа — підприємець. При цьому не виключено варіант, що на одному підприємстві вона працює за основним місцем роботи, на іншому — як сумісник із правом підпису. Виняток становлять випадки, коли місцем роботи є державне підприємство, установа чи організація, а також якщо відповідні обмеження спеціально застережено в інших актах законодавства, у колективному договорі чи в угоді між працівником та власником підприємства.

Згідно з

ч. 3 ст. 238 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV «представник не може здійснювати правочину від імені особи, яку він представляє, у своїх інтересах або на користь іншої особи, представником якої він одночасно є, за винятком комерційного представництва, а також стосовно інших осіб, установлених законом».

Отже, особа, яка є директором на одному підприємстві та водночас виступає як директор на другому підприємстві, але на умовах сумісництва, або фізичною особою — підприємцем, або виступає в договорі як проста фізична особа, не може підписувати договір від імені обох його сторін (див., наприклад,

постанову ВГСУ від 09.09.2008 р. № 12/122).

Оптимальним визнається варіант, коли у статуті повноваження на підписання договорів надано не лише директору, а і, наприклад, його заступнику.

 

Ірина Гетманова,

Людмила Солошенко