28.10.2010

Безоплатне користування автобусом: податковий облік в одержувача

Відповідь на запитання

Безоплатне користування автобусом: податковий облік в одержувача

 

Для доставки робітників на будмайданчик підприємство за договором безоплатного користування взяло в одного із засновників автобус (договір засвідчено нотаріально).

Як відобразити використання автобуса в податковому обліку підприємства?

 

У цьому випадку ми маємо справу з договором позички, порядок укладення якого регулюється

ст. 827 — 836 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі — ЦКУ).

У податковому обліку підприємства власне отримання автобуса (об'єкта позички) та його повернення жодним чином не відображатиметься.

А от вартість безоплатно отриманих послуг з надання майна в користування підприємство має включити до валового доходу на підставі

п.п. 4.1.6 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.1997 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток). Ураховуючи, що в Законі про податок на прибуток порядку визначення величини доходу в такому разі немає, мабуть, слід виходити зі звичайних цін. Для підтвердження «звичайності» підприємство може скористатися правилами визначення звичайних цін з п. 1.20 Закону про податок на прибуток, тобто використовувати дані:

— договорів оренди подібних основних фондів;

— прайс-листів.

Що стосується витрат, пов'язаних з використанням автобуса, то згідно зі

ст. 833 ЦКУ підприємство зобов'язане підтримувати автобус у належному стані, тобто нести необхідні для цього витрати, у тому числі витрати на придбання ПММ та на проведення поточних ремонтів. На цій підставі поточні витрати на експлуатацію автобуса, що використовується в госпдіяльності, підприємство має право відносити на валові витрати. Відповідно «вхідний» ПДВ щодо зазначених витрат можна включити до податкового кредиту.

Нагадаємо також, що підприємство, яке списує ПММ на роботу автобуса, є платником збору за забруднення навколишнього природного середовища, а транспортний податок сплачує засновник — власник автобуса.

 

Юлія Літвіненко