23.09.2010

Сплата збору за спецводокористування

Відповідь на запитання

Сплата збору за спецводокористування

 

Чи повинне підприємство сплачувати збір за спецводокористування в разі, якщо вода використовується для задоволення санітарно-гігієнічних та питних потреб працівників, а також для наповнення систем опалення (приміщення опалюються власною міні-котельною)?

 

Згідно з

п. 16 Порядку стягнення збору за спеціальне використання водних ресурсів і збору за користування водами для потреб гідроенергетики та водного транспорту, затвердженого постановою КМУ від 16.08.1999 р. № 1494 (далі — Порядок № 1494), і п. 4.8 Інструкції про порядок обчислення та справляння збору за спеціальне використання водних ресурсів і збору за користування водами для потреб гідроенергетики та водного транспорту, затвердженої спільним наказом Мінфіну, ДПАУ, Мінекономіки, Мінекобезпеки від 01.10.1999 р. № 231/539/118/219 (далі — Інструкція № 231), збір за використання водних ресурсів не справляється, зокрема, за воду, що використовується для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб підприємств та фізичних осіб — підприємців. На жаль, ні в Порядку № 1494, ні в Інструкції № 231 не вказано, що розуміється під терміном «питні та санітарно-гігієнічні потреби». У листі від 16.06.2007 р. № 12216/7/15-0817 податківці уточнили, що під задоволенням питних і санітарно-гігієнічних потреб розуміється використання води для особистого вживання працівниками, а також у санвузлах, умивальниках, душових кабінах і для забезпечення відповідного санітарно-гігієнічного стану перелічених приміщень і робочих місць працівників.

Якщо підприємство забезпечує роботу власної міні-котельної і при цьому використовує воду для опалення приміщень, то це означає, що вода фактично використовується

на технологічні та виробничі цілі. Отже, збір за спецводокористування в цій ситуації підприємство сплатити повинне. При цьому слід пам'ятати про те, що коли підприємство використовує воду як для задоволення санітарно-гігієнічних і питних потреб працівників, так і для технологічних цілей, збір за спецводокористування сплачується за весь фактично використаний обсяг води з урахуванням втрат води в системах водоспоживання.

Юлія Литвиненко