23.09.2010

Продаж будматеріалів підприємству директором-підприємцем

Відповідь на запитання

Продаж будматеріалів підприємству директором-підприємцем

 

Які нюанси продажу будівельних матеріалів підприємству його директором, якого зареєстровано підприємцем?

 

На підставі

ст. 238 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV суди визнають такими, що не відповідають цивільному законодавству, договори, підписані з обох боків тією самою особою. Виходом у цій ситуації може стати передача директором повноважень на підписання договору купівлі-продажу будівельних матеріалів від імені підприємства іншій особі (наприклад, своєму заступнику чи засновнику) шляхом виписування довіреності на ім'я такої особи. Можливість таких дій має бути застережено у статуті юридичної особи. Довіреність потрібно засвідчити нотаріально.

Оскільки директор-підприємець не є платником податку на прибуток, то згідно з

п.п. 7.4.3 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.1994 р. № 334/94-ВР (далі — Закон про податок на прибуток) витрати підприємства, понесені у зв'язку з придбанням будь-яких товарів (у тому числі й будівельних матеріалів) у підприємця, визначаються з урахуванням звичайних цін. Крім того, збільшити валові витрати підприємство зможе лише на дату фактичного отримання товарів (п.п. 11.2.3 Закону про податок на прибуток).

Якщо директора-підприємця зареєстровано платником ПДВ, то необхідно звернути увагу на наявність у нього печатки.

Відсутність печатки в податковій накладній позбавляє підприємство права на податковий кредит з ПДВ. Також податкове зобов'язання з ПДВ у постачальника через зв'язаність сторін має визначатися виходячи з фактичної ціни постачання, але не нижче за звичайну ціну.

З метою одержання підприємством достатніх підстав для неутримання податку з доходів фізичних осіб директор має надати копії:

— свідоцтва про реєстрацію підприємницької діяльності;

— свідоцтва про сплату єдиного податку або фікспатенту (за їх наявності);

— платіжних документів про сплату авансових платежів щодо податку з доходів, сплати єдиного чи фіксованого податку.

 

Юлія Литвиненко