28.04.2011

Новини і події

Новини

Про сплату земельного
податку власником нежилого приміщення
 у багатоквартирному будинку

ДПАУ нагадала (див.

лист від 17.02.11 р. № 3173/6/10-1015/567), що власник нежилого приміщення (його частини) у багатоквартирному будинку сплачує податок за земельну ділянку з дати державної реєстрації прав власності на нерухоме майно за площі під такими приміщеннями (їх частинами) з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території. Підставою для цього є норма п. 287.7 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (ПКУ).

Для визначення розміру податку використовується довідка про нормативну грошову оцінку, надана органом Держкомзему. Власник — суб’єкт господарювання

самостійно обчислює суму податку і до 1 лютого поточного року подає до органу ДПС декларацію на поточний рік із розбиттям річної суми рівними частками за місяцями (п. 286.2 ПКУ).

 

Президент підписав Закон
про скасування подання щомісячної декларації з ПДФО

Як повідомляється на офіційному сайті Президента України (www.president.gov.ua), глава держави підписав

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України» від 07.04.2011 р. № 3221-VI. Нагадаємо: цим Законом із чинного Податкового кодексу України вилучено пункт, відповідно до якого особи, які мають статус податкових агентів, зобов’язані щомісяця подавати до органу ДПС за місцем реєстрації Податкову декларацію з податку на доходи фізичних осіб за формою, установленою наказом ДПАУ від 31.01.2011 р. № 58.

Також

Законом установлено, що Податковий розрахунок за формою № 1ДФ подається лише в разі нарахування доходів платнику податку податковим агентом протягом звітного періоду.

Крім того, зазначеним

Законом Податковий кодекс України доповнено положенням щодо тимчасового, до 31 липня 2011 року, зменшення ставок акцизного податку на легкі дистиляти, важкі дистиляти (газойлі), спеціальні бензини, бензини моторні.

Закон

від 07.04.2011 р. № 3221-VI набере чинності з дня офіційного опублікування.

 

Затверджено Методичні рекомендації щодо заповнення звіту
 до Фонду соцстраху від нещасних випадків на виробництві

Наказом виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України

(далі — Фонд) від 06.04.2011 р. № 256 затверджено Методичні рекомендації щодо порядку заповнення Звіту щодо сплати заборгованості зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (далі — Звіт).

У

Методичних рекомендаціях визначено, що Звіт подається щоквартально страхувальниками, які станом на звітну дату мають заборгованість зі сплати коштів до Фонду, що утворилась до 01.01.2011 р., до робочих органів виконавчої дирекції Фонду за місцем їх обліку в такі строки: до 20 квітня, 20 липня, 20 жовтня, 25 січня.

Наказ від 06.04.2011 р. № 256

набув чинності з 6 квітня 2011 року.

 

Визначено вартість адмінпослуг
 від Міністерства соціальної
політики

Постановою КМУ від 13.04.2011 р. № 404

установлено, що Міністерство соціальної політики надає платну адміністративну послугу з видачі ліцензії на право провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні на роботу за кордоном.

За надання послуги справляється плата в таких розмірах:

— за видачу ліцензії — одна мінімальна заробітна плата (виходячи з її розміру, що діє на дату прийняття рішення про видачу ліцензії; розміри мінімальної заробітної плати наведено на інтернет-сторінці «Мінімальна заробітна плата» підрозділу «Корисна інформація» розділу «Довідкова» нашого сайта);

— за переоформлення ліцензії та видачу її дубліката — п’ять нмдг (85 грн.);

— за видачу копії ліцензії — один нмдг (17 грн.).

Постанова від 13.04.2011 р. № 404

набере чинності з дня офіційного опублікування.

 

Запроваджено мораторій на зміну
 цільового призначення окремих земельних
 ділянок рекреаційного призначення

Законом України від 17.03.2011 р. № 3159-VI

запроваджено мораторій строком на п’ять років на зміну цільового призначення окремих земельних ділянок рекреаційного призначення незалежно від форми власності в містах та інших населених пунктах, а саме:

— земельних ділянок зелених зон та зелених насаджень;

— земельних ділянок об’єктів фізичної культури і спорту.

Також запроваджено заборону на ліквідацію та руйнування об’єктів стаціонарної рекреації, що знаходяться на зазначених вище земельних ділянках, крім випадків, пов’язаних з ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій.

Контроль за дотриманням мораторію

на зміну цільового призначення зазначених земельних ділянок, на ліквідацію та руйнування об’єктів стаціонарної рекреації, що знаходяться на них, здійснюється органами місцевого самоврядування , місцевими органами виконавчої влади та центральними органами виконавчої влади з питань земельних ресурсів, житлово-комунального господарства, екології та природних ресурсів у межах їх повноважень, визначених законом.

Кабміну доручено організувати проведення протягом 2011 року інвентаризації земельних ділянок усіх форм власності, визначених вище, та

до 1 липня 2012 року забезпечити нанесення на картографічні матеріали меж цих земельних ділянок.

Закон від 17.03.2011 р. № 3159-VI

набере чинності з дня офіційного опублікування.

 

Затверджено новий Порядок
прийняття будівельних об'єктів в експлуатацію

Уряд затвердив

Порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, розроблений на виконання Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17.02.2011 р. № 3038-VI. Відповідну постанову було схвалено на засіданні Кабінету Міністрів. Про це повідомив віце-прем'єр-міністр України — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Віктор Тихонов.

Як повідомляє прес-служба відомства, віце-прем'єр-міністр додав, що саме цією постановою уряд затвердив також

Порядок внесення плати за видачу сертифіката, що видається під час прийняття закінченого будівництвом об'єкта, та її розмір. За словами Віктора Тихонова, документ передбачає, що розмір плати за видачу сертифіката для закінчених будівництвом об'єктів, які належать до VI категорії складності, становить 4,6 мінімальних заробітних плат, до V категорії складності — 5,2 мінімальних заробітних плат.

«Це один з тих документів, які сьогодні вкрай необхідні для нормальної роботи будівельної галузі. Він дозволяє уніфікувати дії та повноваження інспекцій державного архітектурно-будівельного контролю у процесі прийняття і розгляду документів, що подаються замовником для прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів», — зауважив Віктор Тихонов.

Також, як зазначалося, Кабінет Міністрів схвалив

постанову «Деякі питання виконання підготовчих та будівельних робіт», якою затверджується Порядок виконання підготовчих робіт і порядок виконання будівельних робіт.

www.minregionbud.gov.ua

 

Уряд затвердив правила
обов'язкового страхування
за іпотекою

Кабінет Міністрів прийняв

постанову «Про затвердження Порядку та правил обов'язкового страхування предмета іпотеки від ризиків випадкового знищення, випадкового пошкодження або псування» від 06.04.2011 р. № 358, повідомляється на сайті Кабміну.

Згідно з повідомленням, прийняття регуляторного акта дозволить реалізувати норми

Закону України «Про іпотеку» від 05.06.2003 р. № 898-IV (далі — Закон про іпотеку) щодо захисту іпотекодавця та його кредиторів від майнових втрат унаслідок випадкового знищення, випадкового пошкодження або псування та встановить умови, за якими здійснюватиметься такий вид страхування.

Згідно зі

ст. 8 Закону про іпотеку іпотекодавець зобов'язаний застрахувати предмет іпотеки на його повну вартість від зазначених вище ризиків.

«Для здійснення обов'язкового страхування Кабінет Міністрів установлює порядок та правила його проведення, форми типового договору, розміри страхових сум та максимальні розміри страхових тарифів або методику актуарних розрахунків, що передбачено частиною другою статті  7 Закону про страхування», — зазначається в повідомленні.

Проектом

постанови передбачається встановлення порядку та правил страхування предмета іпотеки від ризиків випадкового знищення, випадкового пошкодження або псування; затвердження форми типового договору страхування предмета іпотеки та методики актуарних розрахунків тарифів з цього виду страхування.

Затвердження порядку, правил і типового договору страхування предмету іпотеки дозволить уніфікувати положення відповідних договорів страхування, що укладаються іпотекодавцями та страховиками.

www.building.ua