25.08.2011

Новини і події

Новини

Зміни в законодавстві щодо спільної діяльності

Змінено деякі законодавчі акти України щодо здійснення спільної діяльності (

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення спільної діяльності» від 08.07.2011 р. № 3686-VI, набрав чинності з 06.08.2011 р.).

Серед іншого уточнено, що як внесок у спільну діяльність не можуть використовуватися основні фонди підприємств держвласності, які не підлягають приватизації. При укладенні договорів про спільну діяльність із держпідприємствами, частка держави в яких становить більше половини, частка таких учасників у спільному майні має дорівнювати не менше 50 %.

 

Мін'юст про службову кореспонденцію

У своєму

листі від 01.07.2011 р. № 8561-0-33-11-8.2 Мін'юст звертає увагу, що листи міністерств та інших центральних органів влади (у тому числі й ДПС) є службовою кореспонденцією, а не нормативно-правовими актами. Листи можуть мати виключно роз'яснювальний характер і не можуть містити нових правових норм. Інакше вони підлягають відкликанню та скасуванню. При цьому, як зазначено в листі, за результатами правової експертизи листа Державної податкової адміністрації від 06.04. 2011 р. № 9497/7/16-1517 «Про податок на додану вартість» Мін'юст звернувся до Державної податкової служби з проханням щодо відкликання з місць застосування та скасування відповідного листа.

 

Про запити на інформацію

ДПАУ затверджено форми запиту на інформацію, Інструкцію щодо процедури подання запиту на інформацію, її отримання у ДПА України і Порядок складання та подання запитів на інформацію ДПА України (

наказ від 08.06.2011 р. № 345).

 

Містобудівні умови та обмеження забудови землі

Міністерство регіонального розвитку; будівництва та житлово-комунального господарства України згідно з

наказом від 07.07.2011 р. № 109 затвердило:

— Порядок надання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки, їх склад і зміст;

— Перелік об'єктів будівництва, для проектування яких містобудівні умови та обмеження

не надаються .

Наказ від 07.07.2011 р. № 109

набрав чинності з 12.08.2011 р.

 

Кабмін уносить технічні правки до підзаконних нормативних актів

Кабінет Міністрів України уніс низку змін, що мають переважно технічний характер та пов'язані з необхідністю приведення підзаконних нормативно-правових актів у відповідність до нововведень, що відбулися останнім часом у чинному законодавстві.

Так, нагадаємо: з 07.05.2011 р. у зв'язку з набуттям чинності

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи та фізичної особи — підприємця» від 07.04.2011 р. № 3205-VI замість свідоцтва про державну реєстрацію новостворені юридичні особи отримують виписку з Єдиного держреєстру.

У зв'язку з цим

постановою «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань державної реєстрації юридичної особи та фізичної особи — підприємця» від 10.08.2011 р. № 849 Кабмін до тих нормативно-правових актів, які вимагали від суб'єктів господарювання при зверненні до держоргану для отримання того чи іншого дозвільного документа або з іншою метою надавати належним чином засвідчену копію Свідоцтва про держреєстрацію, уніс зміни, відповідно до яких тепер замість такої копії надається витяг або виписка з Єдиного держреєстру.

На жаль, в урядовій

постанові немає застереження про те, що вистачить надання копій зазначених документів.

Ще один акт Кабміну, що має ту саму мету — привести чинні нормативні акти у відповідність до оновлених вимог законодавства, —

постанова «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 10.08.2011 р. № 850. Нею вносяться зміни, пов'язані з передбаченою Указом Президента України «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» від 09.12.2010 р. № 1085/2010 реорганізацією, яка, зокрема, передбачає заміну Державної податкової адміністрації України (ДПАУ) Державною податковою службою України (ДПСУ). Час звикати до нової абревіатури.

 

Джерело: www.nibu.factor.ua

При обкладенні ПДФО сума винагороди за цивільно-правовими договорами зменшується на суму ЄСВ

Законом № 36091 п. 164.6 Податкового кодексу України

(далі — ПКУ), що встановлює особливості визначення бази оподаткування доходів у формі заробітної плати, доповнено новим абзацом. Виходячи з нової редакції цього пункту база оподаткування доходів фізичних осіб у вигляді винагороди за договорами цивільно-правового характеру за виконання робіт (надання послуг) визначається так само, як і для заробітної плати, тобто сума винагороди зменшується на суму єдиного соціального внеску (далі — ЄСВ) у частині утримань. Інакше кажучи, ставки податку на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО), установлені п. 167.1 ПКУ (15 і 17 %), застосовуються до суми винагороди за такими договорами після зменшення на утриманий ЄСВ. Нагадаємо, що ставка ЕСВ у частині утримань становить 2,6 %.

1 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» від 07.07.2011 р. № 3609-VI.

Крім того, тепер у

п.п. 165.1.1 ПКУ чітко прописано, що до оподатковуваного доходу фізичної особи не включається сума допомоги по вагітності та пологах. По суті, ця поправка нічого не змінює, оскільки й до внесення змін суму допомоги по вагітності та пологах не обкладали ПДФО.

Однак раніше на це вказувалося в

листі Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики від 23.02.2011 р. 04-27/108, з яким надалі погодилася і ДПАУ. Тепер же зазначену норму прямо прописано в положеннях ПКУ.

Джерело: www.nibu.factor.ua

 

Надбавки за вахтовий метод роботи не обкладаються ЄСВ

Пенсійний фонд України

у листі від 04.07.2011 р. № 13659/03-20 надав роз’яснення щодо нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ) на суми надбавки за роботу за вахтовим методом, що виплачуються відповідно до наказу Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи «Про затвердження тимчасового положення про вахтовий метод організації робіт на підприємствах МНС України» від 20.05.99 р. № 147.

Відповідно до

Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI, базою для нарахування ЄСВ, зокрема, є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються згідно із Законом України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР, та сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Водночас

постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170 затверджено Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — Перелік № 1170).

До зазначеного

Переліку віднесено надбавки (польове забезпечення) до тарифних ставок, посадових окладів працівників, які направляються для виконання монтажних, налагоджувальних, ремонтних і будівельних робіт, і працівників, робота яких виконується вахтовим методом, постійно проводиться в дорозі або має роз'їзний (пересувний) характер (п. 10 розділу I Переліку № 1170).

З урахуванням зазначеного вище Пенсійний фонд вважає:

суми надбавок за вахтовий метод роботи не є базою нарахування ЄСВ.

Джерело: www.nibu.factor.ua

 

Змінено Методику оцінки об’єктів оренди

До

Методики оцінки об’єктів оренди, затвердженої постановою КМУ від 10.08.95 р. № 629, урядовою постановою від 03.08.2011 р. № 832 внесено зміни, відповідно до яких оцінка об'єктів оренди обов'язково проводиться перед укладенням договору оренди та перед продовженням (поновленням) договору оренди в разі, коли на момент продовження дії такого договору останню оцінку об'єкта оренди було проведено більш як три роки тому.

Передбачені цією

Методикою послуги з проведення незалежної оцінки об'єкта оренди (активів, що входять до складу об'єкта оренди) та аудиторської перевірки об'єкта оренди оплачуються орендарем.

Постанова від 03.08.2011 р. №

832 набере чинності з дня офіційного опублікування.

Джерело: www.nibu.factor.ua