09.06.2011

ПДВ-наслідки у виконавця

Відповідь на запитання

ПДВ-наслідки у виконавця

 

Підприємство згідно з договором надає послуги замовнику — бюджетній організації. Кошти в оплату наданих послуг надійдуть від замовника безпосередньо з бюджетного рахунка через управління Держказначейства. У якому порядку в цьому випадку нараховуються податкові зобов'язання з ПДВ: за датою підписання акта виконаних робіт або за датою надходження коштів на поточний рахунок підприємства? Якими документами підтверджується факт оплати послуг за рахунок бюджетних коштів?

 

У

п. 187.7 ПКУ 1 зазначено, що при оплаті товарів/послуг за рахунок бюджетних коштів датою виникнення податкових зобов'язань з ПДВ є дата зарахування таких коштів на банківський рахунок платника податків.

1 Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Інакше кажучи, податкові зобов'язання з ПДВ у такій ситуації визначаються не за датою першої події, а

за датою надходження таких коштів.

Слід зауважити, що ця норма практично повністю повторює аналогічну норму зі старого законодавства —

п.п. 7.3.5 Закону про ПДВ 2.

2 Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

До старої норми ми звернулися не випадково. Справа в тому, що на сьогодні існують роз'яснення ДПАУ та рішення суду, орієнтовані на

Закон про ПДВ у питанні, що вважати оплатою за рахунок бюджетних коштів. А оскільки зазначена норма не змінилася, таке розуміння збережеться і в умовах дії ПКУ.

Так, ДПАУ в

листі від 02.07.99 р. № 9745/7/16-1218 вважає, що оплата за рахунок бюджетних коштів визнається лише в тих випадках, коли виконавець отримує кошти безпосередньо з бюджетного рахунка через рахунки Держказначейства.

Якщо кошти в оплату товарів (робіт, послуг) надходять виконавцю з банківських рахунків підприємств, організацій, установ, діє загальний порядок нарахування ПДВ.

Аналогічну позицію висловлено і в

ухвалі ВАСУ від 23.09.2008 р. № К-1934/08, № К-2251/08.

У ситуації, викладеній у запитанні, підприємство уклало з бюджетною організацією договір на надання послуг з подальшою оплатою їх вартості за рахунок бюджетних коштів, які буде перераховано йому безпосередньо з бюджетного рахунка, відкритого в органі Держказначейства. У зв'язку з цим це підприємство нараховує податкові зобов'язання з ПДВ

за касовим методом — на дату надходження коштів на поточний рахунок в оплату виконаних робіт (розшифрування поняття «касовий метод» наведено в п.п. 14.1.266 ПКУ).

Тепер про документальне забезпечення такої операції. Головним документом на користь відображення податкових зобов'язань з ПДВ на дату надходження бюджетних коштів є

договір із замовником-«бюджетником», в якому разом з іншими умовами обов'язково має бути зазначено реквізити саме бюджетного рахунка, з якого буде здійснено оплату.

Крім того, від цього замовника бажано отримати

довідку, що підтверджує його «бюджетний» статус та бюджетні джерела виконання його зобов'язань за договором: наявність цієї довідки при перевірці зніме всі запитання щодо правомірності застосування такого методу нарахування ПДВ.

І, зрозуміло, не зашкодить

виписка банку із зазначеним у ній платником та рахунком, з якого надійшла оплата.

 

Наталя Білова