09.06.2011

Розподіл «вхідного» ПДВ

Відповідь на запитання

Розподіл «вхідного» ПДВ

 

Будівельна організація здійснює оподатковувані та звільнені від ПДВ операції та у відповідних випадках провадить розподіл «вхідного» ПДВ за правилами ст. 199 ПКУ. Чи потрібно розподіляти «вхідний» ПДВ (з подальшим коригуванням за підсумками року) в тих місяцях, коли звільнені від ПДВ операції не здійснюються?

 

У цьому випадку, мабуть, дещо змістимо акценти, звернувши увагу на таке.

Змінений з 01.01.2011 р. ст. 199 ПКУ 3 механізм розподілу «вхідного» ПДВ (зауважимо: на відміну від попереднього розподілу за п.п. 7.4.3 Закону про ПДВ 2, що передбачав, нагадаємо, щомісячний розрахунок частки виходячи з оподатковуваних та неоподатковуваних операцій звітного періоду) тепер вимагає використовувати одного разу розраховану (відповідно діючими платниками податків — за підсумками попереднього року, а новоствореними платниками податків або платниками податків, у діяльності яких уперше виникли неоподатковувані поставки, — за результатами першого періоду, в якому виникли неоподатковувані операції) «частку» (коефіцієнт розподілу) як постійний показник до кінця календарного року.

2 Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

3 Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Тому, розрахувавши одного разу її значення, надалі платнику податків

до кінця року при розподілі належить орієнтуватися вже не на «наявність» власне пільгових (неоподатковуваних) операцій у поточному періоді (оскільки «частка» вже відома і перераховувати її протягом року з оглядкою на пільгові обсяги відповідного поточного періоду не потрібно), а насамперед, судячи з положень ст. 199 ПКУ, на те, чи призначаються власне товари/послуги, що придбаваються, для одночасного використання в оподатковуваній та неоподатковуваній діяльності (тобто чи підлягає при цьому «вхідний» ПДВ щодо них розподілу). Тому якщо ця умова виконується і товари/послуги, що придбаваються, призначаються для «одночасного» використання в оподатковуваній та неоподатковуваній діяльності, то навіть при непроведенні в поточному звітному періоді платником податків пільгових операцій (припустимо, придбані в поточному періоді товари/послуги платник податків вирішить «одночасно використовувати» в подальшому) «вхідний» ПДВ щодо них підлягатиме розподілу за правилами ст. 199 ПКУ (відповідно з подальшим перерахунком за підсумками року в порядку, застереженому п. 199.4 ПКУ).

Таким чином, у

сьогоднішніх умовах розподілу «вхідного» ПДВ, перш за все, важливо враховувати «призначення» купівлі — одночасне використання товарів (послуг), що придбаваються, в оподатковуваній та неоподатковуваній діяльності.

 

Людмила Солошенко