10.03.2011

Чи може громадянин здавати в оренду житло, будучи підприємцем

Відповідь на запитання

Чи може громадянин здавати в оренду житло, будучи підприємцем

 

Чи може громадянин здавати в оренду житло як фізична особа і водночас бути підприємцем на загальній системі оподаткування та здавати в оренду нежитловий фонд?

 

Так, може.

Податківці у своїх листах роз’яснювали, що здавання в оренду власного нерухомого майна може здійснюватися фізичною особою як у межах підприємницької діяльності, так і як громадянином (непідприємцем) — на вибір. При цьому порядок оподаткування залежить від суті договору:

— якщо договір оренди укладено від імені підприємця, то орендар не має права утримувати з нього ПДФО під час виплати орендних платежів;

— якщо ж договір оренди укладено від імені громадянина, то орендар (якщо він є підприємцем або юридичною особою) зобов’язаний утримати із суми орендної винагороди ПДФО в розмірі 15 % (або 15 і 17 %, якщо сума орендної винагороди перевищує 10 мінімальних зарплат). У тому випадку, коли орендар також є громадянином, орендодавець зобов’язаний самостійно сплатити до бюджету ПДФО з отриманої орендної винагороди протягом 40 календарних днів після закінчення того кварталу, в якому отримано орендну плату. Суми отриманого доходу та сплаченого ПДФО відображаються в декларації про доходи після закінчення року (див.

лист ДПАУ від 11.10.2005 р. № 9777/6/17-2316).

До речі,

те, що нежитловий фонд зареєстровано на фізичну особу (а не на підприємця) не заважає укладати угоди з передачі його в оренду від імені підприємця, оскільки згідно з роз’ясненням Мін’юсту суб’єктами права власності є фізичні особи, незалежно від наявності чи відсутності в них підприємницького статусу. Право власності на нерухомість має реєструватися саме на фізичну особу, а не на фізичну особу — підприємця (див. лист Мін’юсту від 11.01.2007 р. № 19-32/2).

 

Віталіна Мірошниченко