12.05.2011

Як здавати неелектронні додатки до електронної звітності

Відповідь на запитання

Як здавати неелектронні додатки до електронної звітності

 

Наш контрагент не видав податкову накладну на придбаний нами товар. У зв'язку з цим ми оформляємо заяву про відмову постачальника за ф. № Д8. Як і решту податкової звітності, хочемо здати цей додаток до декларації в електронному вигляді. Однак разом з ним потрібно подавати копії розрахункових документів, які в нас є лише на папері. Чи потрібно нам здавати всю декларацію в паперовому вигляді або, навпаки, відсканувати розрахункові документи і відіслати їх електронною поштою?

 

Це питання законодавчо не врегульовано. Згідно з

п. 201.10 Податкового кодексу від 02.12.2010 р. № 2755-VI до такої заяви додаються копії товарних чеків чи інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв'язку з придбанням таких товарів/послуг, або копії первинних документів, складених відповідно до Закону про бухоблік 1, які підтверджують факт отримання таких товарів/послуг. Однак ні в Податковому кодексі, ні в Порядку заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість2 немає вказівок на форму подання таких додатків.

1 Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 р. № 996-XIV.

2 Наказ Державної податкової адміністрації «Про затвердження форм та порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість» від 25.01.2011 р. № 41.

Ця проблема існує не перший рік. Але раніше основною формою подання ПДВшної декларації була паперова. Тому на практиці місцеві податківці зазвичай вимагали здавання відповідної декларації з усіма додатками (і додатками до додатків) у паперовому вигляді.

Тепер позиція податківців змінилася: у

листі ДПАУ від 16.03.2011 р. № 7273/7/16-1117 вони повідомили, що сама декларація, уключаючи додаток 8 (ф. № Д8), може подаватися в електронному вигляді, а ось додатки до ф. № Д8, тобто ті самі копії первинних і платіжних документів, повинні здаватися окремо в порядку, визначеному для подання податкової звітності в паперовому вигляді.

Ми не зовсім розуміємо, чому б не дозволити платникам подавати відскановані зображення документів. Адже за результатами заяви все одно буде проведено позапланову перевірку недобросовісного контрагента. Але в будь-якому разі така визначеність, звичайно, краща за колишню невизначеність.

Утім, ми вважаємо, що незайвим буде разом з копіями цих документів здати й копію ф. № Д8, написавши на ній щось на зразок: «Копія. Оригінал подано в електронній формі».

 

Олексій Кузнєцов